Roditelji Sretna mama 22. rujna 2016.

Glumica o spontanom pobačaju: 'Zašto sam se osjećala posramljeno i slomljeno?'

Ashley Williams
Foto: Instagram/Ashley Williams
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ashley Williams, iskreno je ispričala kako je proživjela spontani pobačaj te time želi potaknuti i druge žene na otvoren razgovor

Ashley Williams, glumica poznata po ulozi u seriji "Kako sam upoznao vašu majku", napisala je otvoreno pismo o spontanom pobačaju za The Human Development Project. Pismom pod naslovom "Trebam razgovarati o svom spontanom pobačaju" željela je potaknuti i druge žene da javno govore o spontanim pobačajima.

Koliko dugo vam je trebalo da zatrudnite nakon spontanog pobačaja?

37-godišnja glumici spontani pobačaj dogodio se dok je sa sinčićem bila u trgovini. Objasnila je kako je bila trudna osam tjedana, osjećala se umorno i razdražljivo, nosila je sina na boku i pokušavala kupiti pizzu u trgovini. "Učila sam na tečaju za doulu da bol može biti korisna i instinktivno sam osjećala da je ta razdražljivost koju sam osjećala cijelo jutro bila dokaz novog života u meni. Pokušavala sam se smijati. Beba se danas gnijezdi. Ovo dijete je snažno. Zatim sam osjetila nešto na nozi", objasnila je glumica. Williams je odmah nazvala supruga. U narednim danima saznala da jedna od četiri žene u njezinoj dobi doživi spontani pobačaj.

'Tuga nakon spontanog pobačaja ostaje i u novoj trudnoći'

"Ako 25 posto mojih vršnjakinja doživi spontani pobačaj, zašto ja nisam bila pripremljena? Zašto ne razgovaramo o tome? Zašto sam se osjećala posramljeno i slomljeno? Bila sam otvorena rana", objasnila je svoje osjećaje. Nakon oporavka shvatila je da su mnoge žene oko nje proživjele isto, ali ni jedna nije pričala o tome. Shvatila je i zašto.

Trudnoća nas suočava s našim strahovima i brigama

"Mnoge žene ne pričaju o trudnoći do 12. tjedna zbog straha da će izgubiti dijete i što ako će morati prekinuti trudnoću zbog bilo kojeg razloga. Kako onda ljudima pričati o gubitku djeteta ako nisu ni znali ste trudni?", dodala je.

Najčešći uzroci spontanih pobačaja

Mnogi se pitaju zašto žene otvorenije ne pričaju o gubitku djeteta, ali Williams objašnjava da gubitak djeteta prati osjećaj slomljenosti, mislite da niste sposobni za trudnoću. Žene se pitaju što s njima nije u redu. Osjećaju se poraženo, a riječi koje ih okružuju ne pomažu da osjećaju bolje, a kad sa stručnjacima razgovaraju dočekaju ih ove riječi: "Nepravilnost... Defektno... Nesposobni... Nepotpuno... Nije održivo."

Pozvala je žene koje su doživjele isto da otvoreno progovore, kao podsjetnik da su hrabre i snažne. "Ja sam bila pokraj vas u trgovini, krvarila sam u svoje gaćice. Sad sam dobro. Preživjela sam. Ozdravila i pokušat ću ponovno", na kraju je poslala poruku punu nade.

Explaining about tin foil. #mothersday

A photo posted by Ashley Williams (@imthesmash) on

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.