Trudnoća Planiranje trudnoće 29. siječnja 2016.

'Odluka o abortusu bila je pravilna za našu obitelj'

amy, abortus
Foto: YouTube screenshot/Kyle Helf
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Američki Centar za reproduktivna prava snimio je seriju videa u kojem poznate glumice u prvom licu pričaju priče stvarnih žena koje su prekinule trudnoću. Pogledajte video u kojem glumica Amy Brenneman prenosi potresno iskustvo mame Whitney, koja je u 19. tjednu trudnoće saznala da njena beba ima teške kromosomske anomalije nespojive sa životom

 

Glumica Amy Brenneman priča potresno iskustvo mame Whitney, koja je u 19. tjednu trudnoće saznala da njena beba ima teške kromosomske anomalije i ne bi preživjela do kraja trudnoće i porođaj te razloge zbog kojih se odlučila na prekid trudnoće.

"Nadali smo se da će naš dvogodišnji sin dobiti brata ili sestru. No u 19. tjednu trudnoće suprug i ja saznali smo da ultrazvuk pokazuje teške kromosomske anomalije ploda. Dijagnozu sam dobila samo četiri dana prije granice od 20. tjedana kada bi u državi u kojoj živim, Sjevernoj Karolini, izazvani prekid trudnoće bio ilegalan. 

Tri užasna dana konzultirali smo se s liječnicima i genetskim stručnjacima. Nadala sam se da će otkriti da su u nečemu pogriješili, da su krivo dijagnosticirali. Ali svi rezultati su pokazali isto: 'ozbiljno stanje' i 'nespojivo sa životom'. Ako bih nastavila trudnoću, vjerojatno bi ona završila spontanim pobačajem ili rođenjem mrtvorođenčeta... Ako se sad ne odlučim za abortus, morala bih rađati u bolnici u kojoj šalju roditelje koji imaju veću šansu da će svoje dijete odnijeti u lijesu nego u autosjedalici. 

Nismo željeli na svijet donijeti bebu koja će patiti od prvog do zadnjeg daha. Ali kad smo donijeli odluku da ćemo prekinuti trudnoću, prešli smo granicu od 20 tjedana. Naša jedina opcija bila je otići u Atlantu, na drugi kraj zemlje, gdje smo pronašli specijalista koji nam je htio pomoći. Moja mama ostala je kod kuće s našim sinčićem. Naša odluka nije bila lagana, bila je očajna. Ali je bila pravilna za našu obitelj. Liječnik me držao za ruku cijelo vrijeme dok je trajao postupak. Rekao je: 'Ne brinite, moći ćete imati još djece'.

Svaka majka reći će vam da ništa nije sigurno kod trudnoće i roditeljstva, ali iz te nesigurnosti i tuge može se razviti velika radost. Tako je bilo i kod nas, jer točno godinu dana nakon abortusa rodila sam zdravog i sretnog dječaka", ispričala je glumica potresnu priču mame Whitney.

Osim Amy Brenneman, videe u kampanji 'Podvuci crtu', koja se zalaže za pravo žene na izbor, snimile su glumice Elizabeth Banks, Mercedes Mason, Mary McCormack, Dascha Polanco, Retta i Bellamy Young.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.