Trudnoća Trudnica 06. prosinca 2017.

Mučnine u trudnoći smanjuju rizik od spontanog pobačaja

mučnina, wc, žena, kupaona, trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rezultati jednog istraživanja pokazuju da su mučnina i povraćanje povezani s 50 do 75 posto nižim rizikom od pobačaja

Za žene čije su prijašnje trudnoće završile pobačajem, mučnina u sljedećoj trudnoći može biti itekako dobar znak. Procjenjuje se kako 80 posto žena pati od mučnina i povraćanja tijekom trudnoće. Tipična trudnoća traje 40 tjedana, a najviši rizik od pobačaja je tijekom prvih 12 tjedana. Rizik od pobačaja viši je ako je trudnica starija ili ako trudnica ima određene bolesti poput dijabetesa, lupusa ili poremećaj u radu štitnjače. 

U istraživanju američkih znanstvenika sudjelovalo je oko 800 trudnica koje su zapisivale simptome mučnine i povraćanja do 8. tjedna. U 4. tjednu trudnoće 18 posto žena imalo je mučninu, a 4 posto uz mučninu je i povraćalo. Do 8. tjedna 57 posto žena imalo je mučninu, a 27 posto je uz mučninu povremeno i povraćalo. Do 12. tjedna čak 86 posto trudnica imalo je mučninu, a njih 35 posto i povraćanje. Općenito, žene mlađe od 25 godina češće su patile od trudničkih mučnina i povraćanja.

Možda te zanima... 10 načina za ublažavanje jutarnjih mučnina Trudnoća

Rezultati su pokazali kako su mučnina i povraćanje povezani s 50 do 75 posto nižim rizikom od pobačaja. Nažalost ovo istraživanje nije utvrdilo na koji način mučnine "čuvaju" trudnoću, a smatra se kako je moguće da mučnine imaju ulogu potaknuti ženu na promjenu prehrane u trudnoći ili ti simptomi nastaju zbog navale hormona. 

Znanstvenici su naglasili kako mučnina ne ostvaruje zaštitni učinak na trudnoću te kako je povezanost uspješne trudnoće i mučnina točna samo za populaciju koja je sudjelovala u istraživanju te da pojedinačna iskustva mogu biti različita. 

Možda te zanima... jutro Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.