Trudnoća Planiranje trudnoće 07. ožujka 2021.

Kada je vrijeme za novu trudnoću nakon pobačaja?

trudnoća, par
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na forumu se priča koliko je vremena potrebno da dođe do trudnoće nakon spontanog pobačaja, a ginekologinja Petra Podobnik Brlečić objašnjava da nakon velikog broja spontanih pobačaja nastupa uredna trudnoća, ali kod više od dva preporučuje se liječnička obrada kako bi se spriječilo ponavljanje

Vrijeme koje je potrebno da bi došlo do trudnoće, razlikuje se od para do para, a jedan od razloga za brigu donosi spontani pobačaj. Mnoge žene pitaju se kada mogu ponovno početi planirati trudnoću nakon ovakvog gubitka djeteta i hoće li sljedeća trudnoća biti zdrava i s bebom sve u redu. Marincica je na forumu otvorila temu u kojoj je pitala koliko vam je trebalo da zatrudnite poslije spontanog pobačaja. "Ja sam nažalost prije dvije godine imala spontani u 11. tjednu trudnoće i od tada pokušavamo, ali nikako", napisala je.

I dana22 priključila se temi. "Iza sebe imam dva spontana, jedan je bio u sedmom tjednu, drugi u osmom tjednu i sada radimo na bebici dva mjeseca. Od zadnjeg spontanog je prošlo više od godinu, nadamo se uskoro trudnoći", napisala je.

"Imala sam spontani 2012. godine u trećem mjesecu trudnoće, završila na kiretaži. Jedno jako bolno iskustvo (više psihički, nego tjelesno), ali po preporuci ginekologa, nakon prve mjesečnice smo odmah krenuli u akciju. Uspjelo nam je nakon tri mjeseca od spontanog, i sad dok ovo pišem, kraj mene spava moj mali pišulinac od skoro sedam mjeseci! Svima vam od srca želim da što prije dobijete plus", ohrabrila ih je Stella20.

Velik dio spontanih pobačaja se ne ponavlja

Koliko često dolazi do spontanog pobačaja i koji su mogući uzroci, pitali smo ginekologinju Petru Podobnik Brlečić.

"Spontani pobačaji nisu rijetkost te se događaju u oko 10-15 posto žena reproduktivne dobi. S obzirom na to da je najčešći uzrok ranih spontanih pobačaja kromosomska greška, logično je da je njegova učestalost kod starijih trudnica veći, čak i do 40-50 posto kod trudnica starijih od 42 godine života. Neki od ostalih mogućih uzroka su autoimuni poremećaji, endokrine bolesti kao što su dijabetes, poremećaji rada štitnjače, sindrom policističnih jajnika, anomalije maternice kao što su miomi, polipi, pregrade maternice, infekcije, pothranjenost ili pretilost te faktori okoline kao što su pušenje, pretjerana konzumacija alkohola, droga ili neki kemijski agensi", objasnila je Petra Podobnik Brlečić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije te dodaje da za veliki dio spontanih pobačaja ne možemo otkriti razlog te je srećom samo izolirani slučaj i nakon njega će nastupiti potpuno uredna trudnoća i rođenje zdravog djeteta. 

"Stoga se preporučuje detaljna obrada tek nakon dva ili više spontanih pobačaja jer je u tom slučaju učestalost njihovog ponavljanja veća i od 30-50 posto. Ukoliko je nastupio spontani pobačaj kod inače zdrave žene, nema potrebe paničariti već je utješiti s činjenicom da je izrazito mala šansa da će se takva situacija ponoviti", kaže.

Koja je idealna pauza između trudnoća?

No čitateljice koje su imale spontani pobačaj pitaju se nakon koliko vremena smiju ponovno početi raditi na bebi.

Miki je napisala: "Meni je doktor nakon spontanog, odnosno kiretaže rekao nikako ne pokušavati na bebi najmanje šest mjeseci, a ja tako želim i mislim da bi mi nova trudnoća pomogla da bar malo prebolim svoj gubitak iako to nikada neću zaboraviti...". 

Možda te zanima... 14 stvari koje znaju mame koje su imale spontani pobačaj Trudnoća

Budući da je spontani pobačaj gubitak nerođenog djeteta koji je teško preboljeti, prije planiranja sljedeće trudnoće potrebno je obratiti pozornost i na to kako se osjećate

"Svaka žena za sebe najbolje može osjetiti je li emocionalno spremna za novu trudnoću. Slušajte svoj unutarnji glas. Oprostite se od djeteta koje se nije rodilo. Završite tu priču i tek onda krenite dalje. Iako će neke tuge ostaviti duboki trag u nama i iako neke događaje nikada nećemo zaboraviti, neka nova trudnoća bude početak života djeteta, neopterećenog nasljeđem prošlosti", savjetuje Natalija Stanković, psihologinja iz Psihološkog centra Razvoj.

trudnica, tužna Možda te zanima... Mogu li stres i tjeskoba uzrokovati spontani pobačaj? Trudnoća

"Ja sam imala spontani u petom mjesecu trudnoće. Plod se sam očistio te nakon toga prošla jedna menstruacija i opet sam trudna, znači dva mjeseca otprilike. Sad sam deseti tjedan i nešto sitno", podijelila je svoje iskustvo danica1803.

"Ne treba raditi veliku pauzu prilikom planiranja sljedeće trudnoće, istraživanja su pokazala da je idealan razmak od tri do šest mjeseci potreban za ostvarivanje sljedeće uredne trudnoće", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

"Kod habitualnih spontanih pobačaja, tj. više od dva spontana pobačaja, se svakako preporučuje obrada kako bismo pokušali identificirati razlog pobačaja i spriječiti njihovo ponavljanje. Preporučuje se učiniti kariogram oba partnera, laboratorijske pretrage za isključivanje bolesti štitnjače, dijabetes, i ostalih hormonskih poremećaja, pregled ultrazvukom kako bismo utvrdili normalnost građe maternice i optimalnu funkciju jajnika, po potrebi dijagnostičke operativne zahvate kao što su histeroskopija i laparoskopija", savjetuje ginekologinja te dodaje da također postoji niz specifičnih laboratorijskih i imunoloških pretraga za isključivanje rijetkih stanja koja mogu biti uzrok (nasljedna trombofilija, antifosfolipidni sindrom, autoimune i autoimune bolesti..).

Možda te zanima... Tri spontana pobačaja, kad je vrijeme za novu trudnoću? Trudnoća

"Kod žena koje imaju takve probleme, najbolje je da prvo pričekaju rezultate svih pretraga, što može trajati i više mjeseci, kako bi se planirala sljedeća trudnoća", kaže i objašnjava da istraživanja još uvijek nisu suglasna da li je ikakva terapija posebno uspješna u liječenju navedenih poremećaja, ali iskustvo je pokazalo da uzimanje folne kiseline, niskih doza acetilsalicilne kiseline, niskomolekularnog heparina, a u nekim situacijama i infuzije imunoglobulina kod takvih trudnica ipak povećava šansu za sprječavanje spontanog pobačaja i rođenje zdravog djeteta.

Koliko vam je trebalo da zatrudnite poslije spontanog pobačaja? Podijelite svoje iskustvo na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.