Trudnoća Planiranje trudnoće 06. kolovoza 2015.

Koliko je stvarno rizična trudnoća nakon abortusa?

žena, bolnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje otkrilo je da žene koje su bile na abortusu, kasnije neće imati više poteškoća sa začećem i trudnoćom, nego one koje su imale spontani pobačaj, a čitateljice na našem forumu pišu o svojim iskustvima

Ako ste imali abortus, to neće utjecati na vašu šansu da u budućnosti zatrudnite i rodite zdravo dijete, tvrde znanstvenici. Naime, iako se dugo vjerovalo da abortus, odnosno namjerni prekid trudnoće povećava rizik za komplikacije kod začeća i u budućim trudnoćama, novo izraelsko istraživanje otkriva da abortus neće imati negativniji utjecaj na buduće trudnoće nego što to ima spontani pobačaj.

Kada je vrijeme za novu trudnoću nakon pobačaja? Pročitajte iskustva drugih žena te savjet ginekologa!

Tim koji je predvodio dr. Liran Hiersch iz Medicinskog Centra Sveučilišta u Tel Avivu, proučavao je medicinske podatke od preko 13 tisuća žena i nije pronašao nijednu razliku u komplikacijama kod začeća i u trudnoći kod majki koje su prijašnju trudnoću prekinule abortusom i kod onih koje su imale spontani pobačaj.

"Većina žena ne želi imati spontani pobačaj ili biti u situaciji da se mora odlučiti na abortus, ali one se ne bi trebale zabrinjavati za svoje reproduktivno zdravlje, ako su ipak bile u takvim situacijama", kaže Dr. Jeffrey Ecker, specijalist za visokorizične trudnoće iz Harvarda i Opće bolnice u Massachusettsu. 

Iako legalan, sve teže dostupan

Iako nitko ne misli da je abortus dobar izbor, ženama koje se odluče za njega, on je često najbolji izbor među svim drugim. No, i u mnogim zemljama gdje je legalan, ženama je sve teže dostupan. U Hrvatskoj je legalan još od 1978., ali sve više ginekologa u hrvatskim bolnicama poziva se na priziv savjesti i odbija obavljati pobačaje.

Jedna čitateljica na našem je forumu otvorila temu o abortusu i pitala za iskustva drugih žena i mama koje su imale abortus. Većina mama na našem forumu apsolutno je protiv abortusa, a mnoge smatraju i da je abortus krivac za kasnije probleme sa začećem i trudnoćom, no ovo istraživanje ipak dokazuje suprotno.

Na forumu je svoj komentar ostavila i čitateljica koja je sada trudna

"Ja sam imala pobačaj sa 16 godina i to je bilo najgore što sam svjesno napravila u životu, nisam bila zrela za pojmiti tako nešto, ali to je u tom trenutku bilo jedino što sam mogla učiniti i koliko god je teško i ružno i odvratno, tom bi djetetu bilo puno gore, tj. ja bih se grizla svaki dan što mu ne mogu priuštiti sve što zaslužuje, a prvo i osnovno je odgovoran roditelj. Nitko ne živi od ljubavi, ja znam da bih voljela to dijete više od ičega, ali dijete ne može odgajati dijete. Meni je trebala šansa da odrastem i sama sam si kriva za svaku lošu odluku koju sam donijela u životu kao i svi drugi. Ja sa svojom živim i nakon toliko godina nije mi žao. Sada sam opet trudna i presretna sam. Znam da će ovo dijete odrasti u domu punom ljubavi što i zaslužuje", napisala je komaracsss.

23-godišnja čitateljica, koja je sada u braku i želi zatrudnjeti, bila je na abortusu sa 17 godina.

"Doktorica je bila protiv pobačaja, odgovarala me i odugovlačila je s uputnicama, no eto, obavljeno je. Razgovarala sam i s psihologom i ginekologom, ali to su bili kratki razgovori. U svega tjedan dana sve je bilo gotovo. Sjećam se da je anestezija počela popuštati i tada sam sve osjetila, bolovi su bili užasni, ali njih nije bilo briga, drugi dan sam već išla doma", kaže i dodaje da u bolnici nisu baš bili ljubazni.

Ova mlada žena sada sa suprugom želi dijete, ali ne uspijeva zatrudnjeti.  "Imam li sada poteškoća sa začećem zbog abortusa ne znam, jer pretrage su u redu. Poslije samog abortusa ginekolog je rekao da ne vidi je li nešto ostalo i nije mi ništa konkretno rekao, tako da ne znam. Vjerujem da mi možda sada to i stvara problem i samim time što se svakoga dana sjetim", kaže.

Jeste li bili na abortusu i jeste li kasnije imali problema sa začećem? Na našem forumu možete komentirati i anonimno!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.