Trudnoća Planiranje trudnoće 30. siječnja 2018.

2016. u Hrvatskoj rodilo 259 djevojaka mlađih od 17 godina

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Udruga roditelja „Korak po korak“ pokreće novu kampanju osvješćivanja mladih o važnosti odgovornog spolnog ponašanja

Povod su kampanji osvješćivanja mladih o važnosti odgovornog spolnog ponašanja posljednji su službeni podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji pokazuju da je tijekom 2016. godine rodilo 259 djevojaka mlađih od 17 godina te 814 djevojaka u dobi od 18 i 19 godina. Uz to, 180 djevojaka odlučilo se na prekid trudnoće.

„Iako brojke pokazuju blagi pad u odnosu na prethodnu godinu, u većini tih slučajeva riječ je o trudnoćama koje su rezultat nedovoljnog znanja mladih i njihovog rizičnog spolnog ponašanja. Stoga Udruga roditelja "Korak po korak" nastavlja s aktivnostima u sklopu projekata 'Mama je mama" i Tabu tema', jer smatramo da je mlade potrebno kontinuirano i neprestano educirati o važnosti odgovornog spolnog ponašanja“, ističe Silvija Stanić, izvršna direktorica i voditeljica projekata Udruge roditelja „Korak po korak“. Okosnica su kampanje dva kratka filma s mladima u glavnim ulogama, u kojima se podsjeća na važnost korištenja zaštite prilikom spolnih odnosa i testiranja na spolno prenosive bolesti.

Projekt „Tabu tema“ orijentiran je prvenstveno na sprečavanje rizičnog spolnog ponašanja mladih i pojave maloljetničkih trudnoća, dok se u projektu „Mama je mama“ pruža intenzivna psihosocijalna potpora maloljetnim trudnicama i roditeljima te im se pomaže u prevladavanju izazova s kojima se suočavaju.

Josipa Ričković Možda te zanima... 'Rodila sam sa 16 i izborila se za svoje dijete bez pomoći obitelji' Roditelji

Jedini program namijenjen maloljetnim trudnicama

Program „Mama je mama“ provodi se od 2005. godine i u okviru njega dosad je provedeno više od 2.000 individualnih savjetovanja, preko 500 sastanaka malih edukativnih grupa i grupa podrške te je obuhvaćeno više od 600 maloljetnih trudnica.

Jedini je program namijenjen maloljetnim trudnicama i roditeljima na području cijele Hrvatske, a počiva na načelima dostupnosti informacija, slobodi samostalnog odlučivanja te uvažavanju prava na izbor. Aktivnosti programa uključuju informiranje, prevenciju, edukaciju i savjetovanje psihologa, socijalnih radnika, pravnika i ginekologa.

Informacije i savjeti mladima su dostupni na portalu za maloljetne trudnice i roditelje, koji bilježi preko 50000 posjeta godišnje i više od 130000 pregleda stranice. Osim na portalu, mladima je na raspolaganju i savjetovalište u Zvonimirovoj ulici 21 u Zagrebu, otvoreno 2015. godine.

mama, kći Možda te zanima... Kada odvesti kćer na prvi ginekološki pregled? Školarci

„Velik broj posjeta i upita na našem portalu i u savjetovalištu pokazuje značajnu želju i potrebu mladih za informacijama o reproduktivnom zdravlju i odgovornom spolnom ponašanju te psihosocijalnom podrškom. Takav interes cijelo naše društvo obvezuje na to da im pružimo prijeko potrebne informacije kako bi u konačnici mogli samosvjesno i samostalno donositi najbolje odluke za sebe“, dodaje Silvija Stanić iz Udruge roditelja „Korak po korak“.

doktor, djevojčica Možda te zanima... Trebaju li se djevojčice cijepiti protiv HPV-a? Školarci

Brojne aktivnosti projekta „Mama je mama“ provode se u partnerstvu s različitim institucijama i organizacijama, poput Dječjeg doma Zagreb, Klinike za dječje bolesti Zagreb, Centra za socijalnu skrb Zagreb, Grada Zagreba, Studijskog centra socijalnog rada i drugih. Na konferenciji „Održivi razvoj i ravnopravnost spolova: Uloga obiteljske politike i primjeri dobre prakse“, održanoj 2016. u Amsterdamu u organizaciji Konfederacije obiteljskih organizacija Europske unije (COFACE Families Europe) i UN Focal Point on the Family, aktivnosti projekta „Mama je mama“ predstavljene su kao primjer dobre prakse.

Možda te zanima... Roditelji, institucije ili mladi: Tko je odgovoran za spolno ponašanje naše djece? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.