Trudnoća Planiranje trudnoće 01. rujna 2017.

Je li moguće zatrudnjeti za vrijeme menstruacije?

seks, par
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nekim ženama mjesečnica traje tjedan dana i ponekad se ovulacija preklopi s menstruacijom. Osim toga spermatozoidi mogu preživjeti tri do pet dana u vagini

Kada strast zavlada među partnerima tešku ju je obuzdati, a ponekad prepreku ne predstavlja ni mjesečnica. Pa, ipak i u trenucima strasti rijetko kome se ne nameću pitanja biste li trebali imati spolni odnos dok imate mjesečnicu, hoće li vam se svidjeti i kako će to doživjeti vaš partner, piše Zdrava Krava.

Tara Ford, liječnica u Medicinskom centru za žensku seksualnost u New Yorku, objasnila što svaka žena, a i muškarac treba znati o spolnom odnosu dok traje mjesečnica.

"Naravno sve ovisi o sklonostima, ali općenito nema ništa loše u seksu tijekom mjesečnice", objašnjava Tara Ford. Kao jedna od glavnih prepreka za seks tijekom mjesečnice je nered koji može nastati, ali Tara Ford kaže da se i to može riješiti stavljanjem ručnika na krevet, a dosta elegantan način je i da se krevet zamijeni tuš kabinom.

Kod onih kojima je tijekom mjesečnice libido jači to se može objasniti razinom hormona. Naime tijekom prvog dana mjesečnice razina estrogena i testosterona su niže, ali se povećavaju od trećeg dana ciklusa. "Dosta žena kaže da im se tijekom trećeg dana ciklusa pojačava želja za seksom", kaže Tara Ford. Jedna od prednosti seksa tijekom mjesečnice je što je možete gledati i kao ekstra lubrikant, odnosno prirodni lubrikant. A neka istraživanja su pokazala da orgazam može smanjiti menstrualne grčeve i PMS.

seks, doručak, par Možda te zanima... Bjelanjak - prirodni lubrikant kao pomoć u začeću? Trudnoća

Ne zaboravite kontracepciju

Ne zaboravite da možete ostati trudni i ako imate mjesečnicu. "Nekim ženama mjesečnica traje tjedan dana i ponekad se ovulacija preklopi s menstruacijom. Osim toga spermatozoidi mogu preživjeti tri do pet dana u vagini. Ako koristite kontracepcijske pilule i u tom periodu radite uobičajenu pauzu, možete se smatrati sigurnom, ali ako ne, razmislite koji ćete oblik kontracepcije koristiti", objasnila je Tara Ford. 

menstruacija, kalendar, ovulacija Možda te zanima... Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa Trudnoća

Ako imate spolni odnos s nepoznatim partnerom za vrijeme mjesečnice trebate biti dodatno oprezni i koristiti fizičku zaštitu (prezervativ) jer je cerviks tijekom tog perioda više otvoren (kako bi krv mogla lakše prolaziti) pa je, istina neznatno, rizik od spolnoprenosivih infekcija veći.

Preporučuje se misionarski položaj

Žene ne bi trebale, prije nego što razgovaraju sa svojim partnerom pretpostaviti da je on nezainteresiran za seks, jer su uglavnom žene te kojima je pomisao na seks tijekom mjesečnice teže prihvatljiva. "Seksualnost je delikatno područje i teško je odrediti kako će jedan od partnera reagirati na nove prijedloge vezane za nove izazove u spavaćoj sobi. Zato, ako jedan od partnera želi prvi put iskušati seks tijekom mjesečnice bilo bi dobro da prije toga razgovaraju. Dobra komunikacija među partnerima, vodi prema izvrsnom seksu u bilo kojem periodu mjesečnog ciklusa", objašnjava Tara Ford.

Možda te zanima... Koji su položaji u seksu najbolji za začeće? Trudnoća

Najmanji nered bit će ako imate snošaj u misionarskom položaju, jednostavno zbog gravitacije, a naravno i ako je snošaj na kraju mjesečnice kada je manje obilna. "Osim klasične penetracije, tijekom mjesečnice može se uživati i u na druge načine i to bez nereda. Ako stavite tampon, partner se može fokusirati na klitoris, a vi njega možete zadovoljiti oralno ili kako vam već mašta nalaže", savjetuje Tara Ford.

Zdrava Krava

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.