Beba Mama poslije poroda 12. ožujka 2018.

Mogu li ostati trudna dok dojim?

dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama šestomjesečne bebe koju doji, nakon poroda ima neredovite menstruacije

Majka sam šestomjesečne curice. Dojim je cijelo vrijeme. Problem je moja menstruacija. Dobila sam je odmah nakon 42 dana, zatim sam je imala četiri puta u dva mjeseca, pa je kasnila desetak dana i sad opet kasni. Pitam jer sam imala strašan porod i strah me da ne zatrudnim ponovno, štitim se, ali ipak se bojim. Bila sam kod ginekologa mjesec i pol nakon poroda i papa test je u redu. Je li ovo normalno? Je li moguće da dojenje utječe na ovu nepravilnu menstruaciju?

Vrijeme pojave menstruacije nakon poroda vrlo je individualno, a osobito ovisi o tome doji li majka ili ne. Samo 15 posto majki koje doje dobiju krvarenje šest tjedana nakon poroda, jedna trećina nakon tri mjeseca, a neke ne krvare niti šest mjeseci i duže od poroda. Uzrok tome je hormon prolaktin koji se luči za vrijeme dojenja i utječe na rad jajnika, sprječava ovulaciju i pojavu menstruacije. Ako žena ne doji, do menstruacije dolazi najčešće šest tjedana nakon poroda.

mama bebe Možda te zanima... Kako dojenje utječe na menstrualni ciklus? Beba

Nakon pojave prvog krvarenja, a žena doji, moguće je da sljedeća krvarenja nisu regularna, već se javljaju u kraćim i dužim vremenskim razmacima. Intenzitet dojenja također utječe na redovitost pojave krvarenja.

Ako duže vrijeme ne dođe do krvarenja, a prethodno je krvarenje postojalo, preporučujem ginekološki pregled jer i tijekom dojenja može doći do trudnoće, osobito kod nezaštićenog spolnog odnosa.

ginekolog, pregled, liječnik Možda te zanima... Mama nakon poroda - sve što trebaš znati o babinju Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.