Trudnoća Beba u trbuhu 22. listopada 2022.

12 nevjerojatnih činjenica o tvojoj nerođenoj bebi

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada se osjećaš loše, iscrpljeno ili ogromno - lako je zaboraviti koliko je trudnoća zaista nevjerojatna. Ako ti je možda potreban podsjetnik ili jednostavno želiš znati više o svojoj nerođenoj bebi, pročitaj 12 nevjerojatnih stvari kojih možda nisi svjesna, a koje se događaju tvojoj bebi u trbuhu, upravo sada!

1. Tvojoj bebi već rastu dlake

Koliko god čudno zvučalo, svaka beba razvije maleni brk u maternici. Te dlačice, poznate pod imenom lanugo - mekane su i pahuljaste, a radi se o prvim dlakama koje folikuli proizvedu, obično u 5. mjesecu trudnoće te se one postupno šire cijelim tijelom. Na kraju, tvoja beba će ih pojesti, a nakon poroda i izlučiti putem svoje prve stolice, odnosno mekonija.

2. Tvoja beba ima više kosti nego ti

Bebi se kosti počinju razvijati od 13 do 16 tjedana nakon začeća. Do svog rođenja, beba će imati 300 kostiju u svom sićušnom tijelu, dok odrasle osobe imaju samo 206. Ipak, kako rastu, neke kosti se spoje, a savitljive hrskavice pomažu bebi da lakše prođe kroz porođajni kanal. Znaš li kako izgleda beba nakon poroda?

tablete vitamini Možda te zanima... Jača li vitamin D kosti vašeg djeteta? Trudnoća

3. Srce tvoje bebe je nevjerojatno

U prosjeku, potreban je oko jedan mjesec kako bi beba razvila i počela koristiti srce. Već na prvom ultrazvučnom pregledu, moći ćeš čuti kako bebi srce kuca ujednačenim ritmom i to oko 150 puta u minuti, a dok je u maternici to će se mijenjati od 120 do 160 otkucaja po minuti. Nevjerojatno!

trudnica trudnoća fetus ultrazvuk beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Tvoja beba već može plakati

Bebe plaču u maternici, a to se počinje događati oko 26 tjedana nakon začeća. Ne brinite, kako je plakanje važan komunikacijski alat za bebe, potpuno je razumljivo da usavršavaju svoju tehniku prije nego li dođu na svijet!

trudnica beba u trbuhu Možda te zanima... Bebe vježbaju izraze lica još u trbuhu Trudnoća

5. Tvoja beba misli da si jako duhovita

Iako se ne mogu smijati, čini se da bebe reagiraju na majčino smijanje laganim poskakivanjem gore i dolje. To se počinje događati 32 tjedna nakon začeća

6. Zbog tebe bi beba mogla skakati

Od 23. tjedna trudnoće, tvoju bebu mogu 'pokrenuti' iznenadni zvukovi, poput kihanja. Ono što je još zanimljivije, nedavno istraživanje otkrilo je da zvonjava mobitela može iznenaditi pa čak i nervirati bebe u trbuhu

Saznaj šest slatkih igri bebe u trbuhu

7. Tvoja beba već uči jezik

Nevjerojatno, ali bebe upijaju ritam i intonaciju majčinog govora već u maternici. Stručnjaci smatraju kako čak možeš uočiti razliku između razvijanja jezika kod beba na temelju njihovog žamorenja i grgoljenja.

trudnoća trudnica Možda te zanima... Bebe u trbuhu već pamte zvukove, ali i jezik Trudnoća

8. Tvoja beba počinje sanjati još u trbuhu

Bebe počinju spavati četiri tjedna nakon začeća. No, ono zanimljivije, u 30. tjednu trudnoće, otkriveni su neprestani nepravilni i nasumični pokreti očima kod beba u maternici, isti oni pokreti koji se pojavljuju u REM fazi, kada nam se složene slike i informacije kreću kroz mozak, što znači da bebe najvjerojatnije počinju sanjati već u trudnoći!

trudnica beba u trbuhu | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

9. Tvoja beba može namirisati iste stvari kao i ti

Ako možeš namirisati nešto neugodno, vjerojatno i tvoja beba može namirisati isto. Vjeruje se kako od 28. tjedna, bebe mogu mirisati iste stvari kao i njihove majke. U ovoj fazi, bebe se već mogu početi micati uokolo i raditi grimase ukoliko namirišu nešto neugodno

 Pogledaj kako beba u trbuhu reagira kad mama puši

10. Tvoja beba već voli slatko

Znamo da bebe mogu otkriti okuse u maternici jer hrana koju jedete mijenja okus amniotske tekućine. Ali od 15. tjedna, bebe su pokazale sklonost slatkim okusima gutanjem više tekućine kad je nešto slatko, a manje kad je gorko.

Možda te zanima... Jesi li znala da beba u trbuhu najviše voli slatke okuse? Trudnoća

11. Tvoja beba već vježba svoj mokraćni sustav

Negdje oko 12. tjedna, bebe počinju proizvoditi urin. Beba guta plodnu vodu koja potom prolazi kroz probavni sustav u bubrege, pročisti se i vraća natrag u amnionsku vreću kao urin. Na taj način, bebe vježbaju svoje probavne i urinarne sustave prije rođenja!

12. Tvoja beba nema formirana koljena

Tvoja beba neće razviti čašicu koljena u trbuhu. Bebe se rađaju bez formirane čašice koljena koje zatim razvijaju nakon poroda, obično oko šestog mjeseca života. Upravo zbog te zanimljive činjenice, bebe mogu pasti na koljena, a da ne osjećaju previše boli

youtube Možda te zanima... Čudo života: Kako raste beba u trbuhu, od začeća do rođenja Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.