Trudnoća Beba u trbuhu 2920 prikaza 14. ožujka 2018.

12 nevjerojatnih činjenica o vašoj nerođenoj bebi

Foto: Thinkstock

Kada se osjećate loše, iscrpljeno ili ogromno - lako je zaboraviti koliko je trudnoća zaista nevjerojatna. Ako vam je možda potreban podsjetnik ili jednostavno želite znati više o vašoj nerođenoj bebi, pročitajte 12 nevjerojatnih stvari kojih možda niste svjesni, a koje se događaju vašoj bebi u trbuhu, upravo sada!

1. Vašoj bebi već rastu dlake

Koliko god čudno zvučalo, svaka beba razvije maleni brk u maternici. Te dlačice, poznate pod imenom lanugo - mekane su i pahuljaste, a radi se o prvim dlakama koje folikuli proizvedu, obično u 5. mjesecu trudnoće te se one postupno šire cijelim tijelom. Na kraju, vaša beba će ih pojesti, a nakon poroda i izlučiti putem svoje prve stolice, odnosno mekonija.

2. Vaša beba ima više kosti nego vi

Bebi se kosti počinju razvijati od oko 13 do 16 tjedana nakon začeća. Do svog rođenja, beba će imati 300 kostiju u svom sićušnom tijelu, dok odrasle osobe imaju samo 206. Ipak, kako rastu, neke kosti se spoje, a savitljive hrskavice pomažu bebi da lakše prođe kroz porođajni kanal. Znate li kako izgleda beba nakon poroda?

tablete vitamini Možda te zanima... Jača li vitamin D kosti vašeg djeteta? Trudnoća

3. Srce vaše bebe je nevjerojatno

U prosjeku, potreban je oko jedan mjesec kako bi beba razvila i počela koristiti srce. Već na prvom ultrazvučnom pregledu, moći ćete čuti kako bebi srce kuca ujednačenim ritmom i to oko 150 puta u minuti, a dok je u maternici to će se mijenjati od 120 do 160 otkucaja po minuti. Nevjerojatno!

trudnica trudnoća fetus ultrazvuk beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Vaša beba već može plakati

Bebe plaču u maternici, a to se počinje događati oko 26 tjedana nakon začeća. Ne brinite, kako je plakanje važan komunikacijski alat za bebe, potpuno je razumljivo da usavršavaju svoju tehniku prije nego li dođu na svijet!

trudnica beba u trbuhu Možda te zanima... Bebe vježbaju izraze lica još u trbuhu Trudnoća

5. Vaša beba misli da ste jako duhoviti

Iako se ne mogu smijati, čini se da bebe reagiraju na majčino smijanje laganim poskakivanjem gore i dolje. To se počinje događati 32 tjedna nakon začeća

6. Zbog vas bi beba mogla skakati

Od 23. tjedna trudnoće, vašu bebu mogu 'pokrenuti' iznenadni zvukovi, poput kihanja. Ono što je još zanimljivije, nedavno istraživanje otkrilo je da zvonjava mobitela može iznenaditi pa čak i nervirati bebe u trbuhu

Saznajte šest slatkih igri bebe u trbuhu

7. Vaša beba već uči jezik

Nevjerojatno, ali bebe upijaju ritam i intonaciju majčinog govora već u maternici. Stručnjaci smatraju kako čak možete uočiti razliku između razvijanja jezika kod beba na temelju njihovog žamorenja i grgoljenja.

trudnoća trudnica Možda te zanima... Bebe u trbuhu već pamte zvukove, ali i jezik Trudnoća

8. Vaša beba počinje sanjati još u trbuhu

Bebe počinju spavati četiri tjedna nakon začeća. No, ono zanimljivije, u 30. tjednu trudnoće, otkriveni su neprestani nepravilni i nasumični pokreti očima kod beba u maternici, isti oni pokreti koji se pojavljuju u REM fazi, kada nam se složene slike i informacije kreću kroz mozak, što znači da bebe najvjerojatnije počinju sanjati već u trudnoći!

trudnica beba u trbuhu | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

9. Vaša beba može namirisati iste stvari kao i vi

Ako možete namirisati nešto neugodno, vjerojatno i vaša beba može namirisati isto. Vjeruje se kako od 28. tjedna, bebe mogu mirisati iste stvari kao i njihove majke. U ovoj fazi, bebe se već mogu početi micati uokolo i raditi grimase ukoliko namirišu nešto neugodno

 Pogledajte kako beba u trbuhu reagira kad mama puši

10. Vaša beba već voli slatko

Znamo da bebe mogu otkriti okuse u maternici jer hrana koju jedete mijenja okus amniotske tekućine. Ali od 15. tjedna, bebe su pokazale sklonost slatkim okusima gutanjem više tekućine kad je nešto slatko, a manje kad je gorko.

trudnica, čokolada, hrana Možda te zanima... Jeste li znali da beba u trbuhu najviše voli slatke okuse? Trudnoća

11. Vaša beba već vježba svoj mokraćni sustav

Negdje oko 12. tjedna, bebe počinju proizvoditi urin. Beba guta plodnu vodu koja potom prolazi kroz probavni sustav u bubrege, pročisti se i vraća natrag u amnionsku vreću kao urin. Na taj način, bebe vježbaju svoje probavne i urinarne sustave prije rođenja!

12. Vaša beba nema formirana koljena

Vaša beba neće razviti čašicu koljena u trbuhu. Bebe se rađaju bez formirane čašice koljena koje zatim razvijaju nakon poroda, obično oko šestog mjeseca života. Upravo zbog te zanimljive činjenice, bebe mogu pasti na koljena, a da ne osjećaju previše boli

youtube Možda te zanima... Čudo života: Razvoj bebe u trbuhu, od začeća do rođenja Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.