Trudnoća Beba u trbuhu 08. siječnja 2023.

Čudesne stvari koje radi beba u maternici

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prije no što se rode, reagiraju na jake zvukove, povezuje se s roditeljima i više vole slatke okuse od slanih. Neki stručnjaci kažu da je sve refleksno, a neki se ne slažu s tim

Donošenje novog života na svijet prekrasan je čin i osjećaj. Sigurno ste se nekad zapitali što radi vaša beba u maternici? Smije li se, čuje li vaš glas, osjeća li vaše raspoloženje? Stručnjaci se slažu da bebe miču prstima i rukama i nogama, sišu palac, zijevaju i sanjaju. To su samo neke od nevjerojatnih stvari koje beba u trbuhu radi.

beba u maternici | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Smiju se, plaču i već otvaraju oči

Išli ste na ultrazvuk i na snimci vam se čini da se beba smije? Britanski znanstvenici su zaista otkrili, promatrajući snimke 4D ultrazvuka, da se bebe do 24. tjedna mogu nasmijati. Zaključili su i da do 36. tjedna trudnoće nerođene bebe mogu napraviti i druge izraze lica, poput spuštanja obrva, naboranog nosa ili rastegnutih usana

Možda te zanima... 6 neobičnih stvari koje radi beba u trbuhu Trudnoća

"Pokreti smijeha, otvaranje očiju i slično mogu se katkad na UZV-u vidjeti u kasnijoj fazi trudnoće - obično nakon 32. tjedna. Većinom su ti pokreti refleksnog tipa, tako da osmjeh u stvari ne odražava emotivno stanje (ne zaboravimo da se mozak razvija još čitave dvije godine nakon porođaja), već više refleksno razvlačenje muskulature lica. Katkad vidimo i plaženje jezika, pokrete slične sisanju, odnosno pokrete 'traženja' bradavice nakon podražaja usana pupkovinom ili vlastitim prstima - što sve spada u domenu čistih refleksa", objašnjava ginekolog Erden Radončić i nastavlja da se je slično i s očima, gdje se u realnom vremenu 4D ultrazvukom nerijetko može vidjeti otvaranje očiju.

No, uz smijanje i plače. Jedno istraživanje je pokazalo da buka niske zvučne frekvencije usmjerena prema majčinom trbuhu kod fetusa u trećem tromjesečju izaziva ponašanje koje izgleda kao plakanje. Beba tada otvara usta, nepravilno diše, a znanstvenici su čak primijetili i drhtanje usne.

Možda te zanima... Poskakuje ti trbuh? Beba štuca! Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.