Trudnoća Beba u trbuhu 06. ožujka 2019.

Šokantna snimka: Kako beba u trbuhu reagira kad mama puši

Foto: YouTube/AmazingWorldNews
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici su usporedili snimke ultrazvuka beba čije su majke pušile tijekom trudnoće i onih čije nisu - i rezultati su doista uznemirujući

Nacionalni Dan nepušenja, odnosno Dan bez duhanskog dima (No Tobacco Day), u Hrvatskoj se obilježava na dan kad počinje korizma, vrijeme odricanja, i želi potaknuti ljude na prestanak pušenja. Puno smo pisali o štetnosti duhanskog dima tijekom trudnoće, a možda je ovaj dan, ali i ovaj video prilika da razmisliš o odbacivanju ove navike.

Istraživači sa Sveučilišta Durham i Lancaster objavili su 4-D snimke ultrazvuka pokreta beba kada su njihove majke udisale cigaretni dim, a rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Acta Paediatrica.

pušenje cigareta Možda te zanima... Pušenje u trudnoći mijenja DNK beba Trudnoća

Tijekom istraživanja, istraživači su proučavali 80 snimki ultrazvuka 20 beba, snimljenih između 24. i 36. tjedna trudnoće. Od 20 slučajeva, 16 beba imalo je majke koje nisu pušile tijekom trudnoće, dok su četiri bebe imale majke koje su pušile (u prosjeku oko 14 cigareta na dan). 

Rezultati su pokazali da su bebe čije su majke udisale cigaretni dim - prekrivale svoja lica i micale ustima. Prema istraživanju, bebe čije su majke pušačice, imale su veću stopu pokretanja ustima nego što je očekivana stopa pokreta kod fetusa tijekom trudnoće. Takva vrsta ponašanja mogla bi ukazivati na to da se živčani sustav nije razvio u istoj mjeri kao kod beba koje nisu bile izložene pušenju. 

Možda te zanima... Bebini pokreti u trbuhu: Što je normalno, a kada se zabrinuti? Trudnoća

"Ovi rezultati ukazuju na činjenicu da izloženost nikotinu ima veći utjecaj na razvoj fetusa nego što imaju izloženost stresu i depresiji", rekla je autorica istraživanja, dr. Nadja Reissland i dodala kako im je tehnologija omogućila da vide ono što je dosad bilo skriveno, otkrivajući kako pušenje utječe na razvoj fetusa na načine kojih nismo bili svjesni

Treba napomenuti kako je svih 20 beba bilo klinički procijenjeno na porodu te su se sve bebe rodile zdrave, ali dr. Reissland smatra kako je potrebno više istraživanja na tu temu kako bi rezultati bili još konkretniji.

cigareta pušenje Možda te zanima... Savjeti kako lakše prestati pušiti u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.