Trudnoća Beba u trbuhu 02. listopada 2020.

6 slatkih igri bebe u trbuhu, a salto je samo jedna od njih

trudnički trbuh, trudnica
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dok se roditelji pripremaju za dolazak bebe u vanjski svijet, maternica je pravo igralište za bebu

Trudnoća je vrijeme kada imate mnogo posla: trebate urediti dječju sobu, vježbati disanje za porod i psihički se pripremiti za godine koje će u cijelosti promijeniti vaše živote. No, vaš trbuh je vrlo aktivan. Teško je povjerovati, ali maternica je pravo igralište za bebe. Dakle, dok se pripremate za dolazak vašeg djeteta, ono se također priprema za vanjski svijet.

1. Ona istražuje svoja osjetila

Vaša beba još u maternici reagira na vizualne i zvučne podražaje, ali i pokrete. Sluh joj je u potpunosti razvijen između 24. i 28. tjedna, primijetit ćete da reagira na glasove i glazbu, tako da može "skočiti" ili udariti s nogom ili rukom ako iznenada čuje neočekivanu buku.

trudnoća trudnica Možda te zanima... Bebe u trbuhu već pamte zvukove, ali i jezik Trudnoća

Dokazano je da je beba prvo čuje niske tonove, tako da možete reći svom partneru da razgovara s vašim trbuhom.  Beba također reagira na jači pad temperature, kao što se može dogoditi ako se piju hladni napitci. Od 28. tjedna vaše dijete počne otvarati oči i može detektirati promjenu dana i noći, jer maternica nije posve tamna. Čak se može okrenuti prema izvoru svjetlosti koji doseže maternicu.

trudnica beba u trbuhu | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

2. Uči jesti

Mnoge bebe počnu sisati palac u maternici i pripremaju se za prehranu nakon poroda - neki to rade već u 14. ili 16. tjednu trudnoće. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da neke bebe u trbuhu više vole sisati palac jedne ruke od druge, što može ukazivati da li će to dijete biti ljevak ili dešnjak.

trudnica beba u trbuhu Možda te zanima... Bebe vježbaju izraze lica još u trbuhu Trudnoća

3. Ona vježba 

Od 20. tjedna nadalje, vaše dijete može početi raditi salto u maternici. Ne, nemate olimpijsku gimnastičarku, samo dijete koje raste i uživa u slobodnom prostoru. Koliko ima prostora, ovisi o veličini maternice. Vi ne možete osjetiti ove pokrete, ali u pravilu od 30. do 32. tjedna dijete više neće imati prostora za napraviti salto.

4. Ona razvija ukus

Negdje nakon 24. tjedna, vaše dijete može osjetiti i miris plodne vode, što mijenja miris i okus ovisno o tome što jedete i pijete. Istraživanja su pokazala da ako žene jedu puno češnjaka tijekom trudnoće, djeca će također voljeti češnjak. Dakle, što se tiče prehrane, raznolika prehrana naviknut će bebu na različite ukuse.

5. Ona se zabavlja

Čim se beba počne kretati, tražit će stvari koje se mogu dodirnuti i s kojima se može igrati: palac, prste, pa čak i pupčanu vrpcu. Svidjet će joj se čak i glazba. Ako redovito slušate iste pjesme, možda ćete primijetiti da će ih beba prepoznati i nakon rođenja.

trudnica, trbuh, ultrazvuk Možda te zanima... Beba već u trbuhu osjeća dodir Trudnoća

6. Ona sanja

Četverodimenzionalni ultrazvuk bebe u maternici pokazuje aktivnost u mozgu kada beba spava. Slike pokazuju brze pokrete oka poznate kod sanjanja, kažu prenatalni stručnjaci. Možda je to način na koji beba obrađuje senzorne informacije koje usvaja budna. To je sve priprema za njen uvod u život koji je pred njom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.