Trudnoća Beba u trbuhu 01. rujna 2016.

Beba najviše voli majčin glas jer ga je slušala još u trbuhu

trudnica, trbuh, glazba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Fetus živi u vrlo poticajnoj okolini, punoj zvukova, vibracija i pokreta. Prije svega, tu su zvukovi koji dolaze od majčinog organizma, a mnoge studije potvrđuju da i glasovi iz vanjske sredine uspijevaju doprijeti do bebe u trbuhu

Na rođenju beba ima vrlo razvijena skoro sva osjetila. Saznajte kako teče razvoj osjetila sluha dok je beba još u vašem trbuhu.

Zvukovi imaju iznenađujući utjecaj na rad srca nerođenog djeteta: pet sekundi podražaja može uzrokovati promjenu u brzini rada srca i pokretima djeteta, koja traje jedan sat. Neke melodije mogu izazvati promjene u metabolizmu. Kada se rodi, beba najviše voli glas svoje mame, jer ga je "slušala" dok je bila u njenom trbuhu. Iako postoji čitav niz prepreka između bebe i vanjskog svijeta: plodna voda, maternica i, na kraju, mamin trbuh - plod živi u vrlo poticajnoj okolini, punoj zvukova, vibracija i pokreta. Prije svega, tu su zvukovi koji dolaze od majčinog organizma: rad srca, zrak koji prolazi kroz pluća, rad crijeva...

Glazbeni ukus formira se prije rođenja

Mnoge studije potvrđuju da i glasovi iz vanjske sredine uspijevaju doprijeti do bebe u trbuhu, a da šumovi majke i posteljice ih ne mogu nadjačati. Intonacija, naglasak, ritam, melodija - dopiru do fetusa bez značajnog izobličenja. 

Majčin glas je posebno snažan, jer dopire iz samog tijela majke, pa do bebe dolazi u snažnijem obliku od ostalih. Mnoge majke su primijetile da su njihove bebe mirnije na lijevoj dojci. To je zato što tu čuju poznat zvuk - otkucaje majčinog srca. Na dijete umirujuće djeluje i snimljen zvuk rada srca ili nekog drugog šuma koji je prisutan u maternici.

Neobične stvari koje smiruju vašu bebu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.