Trudnoća Beba u trbuhu 29. rujna 2016.

6 nevjerojatnih stvari o bebi u trbuhu

trudnica trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća je prekrasna, ali može biti i teška za podnijeti. Kad se osjećate iscrpljeno, bolesno, ali i ogromno, samo se trebate podsjetite u kakvom se blaženom stanju stvarno nalazite. Donosimo vam 6 nevjerojatnih stvari o vašoj nerođenoj bebi koje sigurno niste znali

trudnoća trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ima više kosti od odraslih

Kostur se počinje razvijati 13 do 16 tjedana nakon začeća. Kad se beba rodi, ima čak 300 kostiju u svom sičušćnom tijelu. Odrasli imaju samo 206! Gdje te kosti nestanu? Nigdje. Kako rastu, neke kosti se spoje. Savitljive hrskavice pomažu bebi da lakše prođe kroz porođajni kanal. Zato bebe imaju, na mjestima gdje se sastaju kosti koje se još nisu spojile, fontanele na tjemenu i potiljku. Kasnije te kosti srastaju kako bi štitile mozak i druge organe. 

Kako izgleda beba nakon poroda?

trudnica trudnoća  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bebino srce je nevjerojatno

Bebino srce počinje kucati oko 6. tjedna trudnoće. To je nevjerojatno! Možete vidjeti, ali i čuti, otkucaje malenog srca već na prvom ultrazvučnom pregledu. Bebi srce već kuca ujednačenim ritmom i to oko 150 puta u minuti, a dok je u maternici to će se mijenjati od 120 do 160 otkucaja po minuti.  Ta frekvencija je dvostruko brža od frekvencije otkucaja srca odrasle osobe i neće se bitno mijenjati sve do rođenja. Pri rođenju srce lupa najbrže, čak 180 otkucaja u minuti.

Minimalno tri ultrazvučna pregleda u trudnoći

trudnica trudnoća  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dlake rastu već u maternici

Lanugo su mekane, pahuljaste dlačice koje se nalaze već na tijelu fetusa, ali i novorođenčadi. To su prve dlake koje folikuli proizvedu, obično u 5. mjesecu trudnoće. Postupno se šire cijelim tijelom. Nakon rođenja beba ima najviše sitnih dlačica na ramenima, leđima, čelu i licu, a one otpadaju kroz nekoliko tjedana. Beba većinu 'pojede' u maternici i izbaci kroz prvu stolicu koja se naziva mekonij

Simptomi kod novorođenčeta zbog kojih ne trebate brinuti

trudnica trudnoća  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sanja slatke snove

Već 4 tjedna od začeća, počinju spavati. REM faza je faza i kojoj sanjamo. Složene slike i informacije se kreću kroz mozak, a oči se neprestano nepravilno i nasumično kreću. U 30. tjednu trudnoće su otkriveni takvi pokreti očima kod beba u maternici. Tako da je moguće da je vaša beba već počela sanjati. Samo tko zna što?

Kako se računaju tjedni trudnoće i termin poroda?

trudnoća trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vježba mokraćni sustav prije rođenja

Amnionska tekućinu radi majčino tijelo, dok bebi ne počnu raditi bubrezi u 4. mjesecu trudnoće. Nakon toga, beba počinju pridonositi stvaranju amnionske tekućine na čudan način. Beba guta plodnu vodu koja potom prolazi kroz probavni sustav u bubrege, pročisti se i vraća natrag u amnionsku vreću kao urin. Na taj način, vježbaju svoje probavne i urinarne sustave prije rođenja.

Termin poroda i mliječna plodna voda

trudnica trudnoća fetus ultrazvuk beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nema formiranu čašicu koljena

Pri rođenju, beba nemaju čašicu koljena (bar ne kao odrasli) već na mjestu gdje se nalazi patela imaju hrskavicu. Obično se čašice razviju u potpunosti tek nakon šest mjeseci života. Zato mogu pasti na koljena, a da ne osjećaju previše bol. Meka, podatna hrskavica savitljivija je od tvrde kosti. Sve kosti počinju kao hrskavice i postaju kosti kroz proces okoštavanja. Čašice koljena jedne su od posljednjih u ovom procesu. 

Jača li vitamin D kosti vašeg djeteta?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.