Trudnoća Beba u trbuhu 19. kolovoza 2014.

Razgovarate li sa svojom bebom u trbuhu?

trudnica par trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitajte na koje sve načine budući roditelji komuniciraju sa svojim bebama prije rođenja! Prenosimo vam iskustva i mišljenja trudnica s našeg foruma o ovoj zanimljivoj temi, kojom se sve više bavi i znanost

Neke se trudnice zbog toga osjećaju pomalo čudno, a neke bez ustručavanja pričaju sa svojim bebama i maze trbuh, neovisno o tome jesu li same ili u društvu. Oko 23. tjedna bebin sluh je sve bolji jer su joj očvrsnule kosti unutarnjeg uha pa može čuti i zvukove izvan maternice. Iako su to u prvom redu kruljenje u trbuhu, otkucaji srca i drugi zvukove u majčinom tijelu, od ove dobi se često preporučuje budućim roditeljima da bebi puštaju glazbu i što više razgovaraju s njom. Raspravu o komunikaciji s djetetom prije rođenja na našem je forumu pokrenula buduća mama Lilica:

"Čitala sam da je nerođenim bebama važno puštati glazbu u trudnoći, pričati i pjevati, jer one već sad sve to osjećaju i pamte pa me zanima pričate li vi sa svojom bebom u trbuhu, puštate li joj neke lijepe pjesmice, pjevate li, ili ne osjećate potrebu za tim? Kako vaši muževi komuniciraju s bebicom?", pitala je Lilica ostale trudnice na Klokanici te dodala da sama sa svojom bebom priča samo kad osjeti potrebu, a kad je preplave emocije promrda trbuh iz milja i kaže joj svašta lijepo. "Moj muž isto nema naviku pričati s njom, ponekad samo nešto lijepo kaže ili joj se obrati, ali obavezno poljubi trbuh prije spavanja i ujutro, kad ide na posao i kad se vrati. To do sada još nikad nije propustio. A što se tiče pjevanja i priče, mislim da će to stupiti na snagu tek kad nam princezica dođe u ruke", napisala je.

Zajedničko slušanje glazbe

Buduća mama blondie2010 svojoj bebi svakih nekoliko dana pušta istu laganu pjesmu koja ju podsjeća na nju, a trudnica Luli kaže da njezina beba ima playlistu koju joj pušta dvaput dnevno kroz slušalice koje stavi na trbuh. Dijete trudnice pod imenom Dada već sluša izvedbe uživo: "Moj dragi svira gitaru pa onda usput bebi objašnjava akorde ili gdje je pogriješio ako vježba neku novu skladbu. Fora mi je što beba reagira, jer čim on počne pričati i ritalica se uključi i onda mi kuca iznutra", piše ona.

DarijaZ također je primijetila da njezina beba u trbuhu već reagira na glazbu koju kod kuće slušaju pa na određene pjesme počne lupati. Još je napisala da ne priča puno svojoj bebi. "Nekako se osjećam smiješno onda, ali puno mazim svoj trbuh, i češkam ga i svaki put kad stavim ruku, dobijem udarac", objašnjava.

Odgovor na mamine riječi

I trudnica MarijaŠ opisuje kako beba reagira na njezin govor"Ponekad držim ruku na trbuhu i šutim, pa se pomiče polako, jedva primjetno. Čim počnem govoriti, udarci se ubrzavaju i postaju jači. Kada ušutim, i bebica se umiri."

Slično iskustvo komunikacije s bebom ima i trudnica pod imenom piper, koja stalno priča sa svojim djetetom: "Uvijek mu nešto objašnjavam, kamo idemo, zašto, koga ćemo tamo vidjeti i čuti… Baš sam za vikend išla do mojih i sve sam mu lijepo objasnila i kad smo stigli rekla sam da su mu to baka i djed i da ćemo biti kod njih dva dana i odmah me počeo lupkati. MM isto redovito priča s nama i mazi se, ljubi po trbuhu, a presretni smo kad se beba točno na tom mjestu počne ritati."

Buduća mama ninika11 sa svojom bebom priča od početka trudnoće: "Ja sam tek u 11. tjednu i znam da me još ne čuje, ali svejedno pričam bebici i mazim trbuh i to mi je baš divno. Čak si zamišljam ponekad da mi i odgovara."

Što bebe u trbuhu osjećaju i misle?

Čitateljica pod imenom medsr, koja od 20. tjedna trudnoće sluša klasike, posebno Mozarta i uspavanke za bebe, jer je pročitala da će ta ista glazba smirivati bebu i kad se rodi, vjeruje da dijete u trbuhu sve osjeća: "Ruke su mi jako često na trbuhu, a i puno pričamo. Barem deset puta na dan mu objašnjavam da je on mamino najveće zlato i da ga jedva čekamo… Možda sam blesava, ali mene to uveseljava, a sigurna sam da i beba osjeti mamin glas i maženje", napisala je medsr, a njezino uvjerenje potvrđuju i neki stručnjaci.

Primjerice, dr. Carista Luminare-Rosen, autorica knjige 'Roditeljstvo počinje prije začeća' (Parenting Begins Before Conception), spominje istraživanja koja su pokazala da bebe u trbuhu imaju emocionalne i intuitivne sposobnosti da osjete ljubav svojih roditelja. "Bebe  mogu vidjeti, čuti, kušati, osjećati, pamtiti i razmišljati prije rođenja," kaže ova doktorica koja ima holistički pristup začeću, prenatalnom zdravlju, pripremi za porod i ranom roditeljstvu. Ona također navodi istraživanja koja su pokazala da bebe nakon rođenja mogu prepoznati glazbu koju su slušale dok su bile u trbuhu

Prema jednom novijem istraživanju, bebe ne samo da reagiraju na glas svoje majke, nego već u trbuhu počinju učiti i jezik! Dr. Patricia K. Kuhl, autorica studije koja je pokazala da novorođenčad već nekoliko sati nakon rođenja razlikuje svoj materinji od nekog stranog jezika, ističe: "Najvažnija poruka za mlade mame je da njihove bebe slušaju, uče i pamte tijekom zadnjih stadija trudnoće. Njihovi mozgovi ne čekaju rođenje da bi počeli upijati informacije." 

U skladu s tim, suvremeni prenatalni psiholozi tvrde da beba već prije rođenja oblikuje stavove o životu, jer ono što majka misli i osjeća utječe na stanje djeteta. Čak i dalje od toga, pokazalo se da na bebin razvoj utječe i emocionalno stanje oca.

Kako vi komunicirate sa svojom bebom u trbuhu? Uključite se u raspravu na forumu!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Tata Danijel
    Tata Danijel

    Iako je dok je trbuh bio još mal bilo jako čudno razgovarati sa bebom u njemu, nekako se sve promijeni kada vidite njene prve reakcije i pomicanja. Predivan način za upoznati se sa malenom i prije nego stigne na svijet. | tatazna.com |

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.