Školarci Slobodne aktivnosti 27. prosinca 2023.

Trebaju li starija djeca čuvati svoju braću i/ili sestre?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jednom kada starije dijete postane dovoljno zrelo i odgovorno, većina roditelja odahne s malenim olakšanjem zbog činjenice da će sada, osim određenih poslova pomaganja oko kuće, povremeno moći paziti i na svoju mlađu braću i/ili sestre.

Iako je činjenica da kada starije dijete čuva svoju braću i sestre, to roditeljima omogućuje nešto više slobodnoga vremena, Bright Side prenosi kako to nije uvijek dobro te da to može dovesti do nekih negativnih posljedica. 

Daješ im previše odgovornosti

Naravno, preuzimanje neke odgovornosti neće naštetiti tvojoj starijoj djeci. No, postoji velika razlika između toga da tvoj tinejdžer pazi na svoju braću i sestre za vrijeme večere ili neke druge vrste izlaska ili neke poslovne obaveze te da vodi brigu o njima satima bez tvojega nadzora i tako svakoga dana.

Naravno, ako je tvoje dijete s tim u redu, onda nema problema. No, prilično često starije dijete jednostavno nema drugog izbora i time se jednostavni zadatak čuvanja braće i sestara pretvara u neželjeni teret za njih. Stoga, potrebno je "podvući crtu" i odrediti u kojoj količini i na koji način tvoje starije dijete treba pomagati, a da bi ono i dalje ostalo dijete, a ne da se ponaša kao drugi roditelj.

Isto tako, ne smiješ zaboraviti da, bez obzira na to koliko se zrelo djeca ponašaju, oni su još uvijek samo djeca i nisu spremna preuzeti puno odgovornosti. Ne mogu se nositi s nekim situacijama, a ako se dogodi neželjena nesreća, krivnja će im uvijek teško pasti i ostat će s njima.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Oni nemaju dovoljno znanja i iskustva

Starija djeca ponekad su odličan izvor, često besplatne, pomoći u kući, pogotovo ako si roditelji ne mogu priuštiti dadilju. No, isto tako, upravo zbog toga što oni nisu profesionalci, ne možeš od njih očekivati istu razinu predanosti i profesionalnosti. Budući da su i oni samo djeca, oni često nemaju dovoljno znanja kako točno presvući pelene, kako pravilno nahraniti novorođenče ili kako reagirati na tantrume.

Iako je njihova pomoć ponekad neizbježna, moraš biti sigurna u to da zadatak koji staviš ispred njega bude odabran prema njegovoj dobi. Stoga, pomaganje oko kuće, čitanje braći i sestrama, igranje s njima i takve jednostavne stvari često su dobar početak, ali i za mnoge zadnja granica, naravno ovisi o dobi starijega djeteta.

Žrtvuju svoje pravo na djetinjstvo, igru i zabavu

Ako je tvoje dijete jedinac, nakon što učini svoje redovne zadatke, poput pisanja domaće zadaće, pospremanja sobe i pomaganja u kući, ono može otići van, igrati se s prijateljima, pogledati omiljeni film ili se družiti s vašim kućnim ljubimcem. No, djeca koja imaju mlađu braću i sestre ponekad nemaju vremena za sebe.

Oni su uvijek ti kojima se po potrebi obraća kada mlađe treba paziti, kada im oko nečega treba pomoći ili kada se s njima treba igrati. Stoga, roditelji često (nesvjesno) navedu svoju stariju djecu da odustanu od svojih uobičajenih dječjih ili tinejdžerskih aktivnosti igranja i zabave jer njima u kućanstvu treba pomoć.

Međutim, iako je dobro za njega da nauči mijenjati pelene, pobrinuti se za svoju braću i sestre, ono treba imati i vlastito slobodno vrijeme kada se može igrati, zabaviti, naučiti novi hobi, čitati ili bilo što što ono zaželi, prenosi Bright Side.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ponekad zbog toga bude narušeno njihovo prijateljstvo s braćom i sestrama

Prisiljavanje starijeg djeteta da redovito nadgleda svoju braću i sestru može uzrokovati određene probleme u njihovom prijateljstvu. Možda će oni smatrati da su njihova braća uzrok zbog viška stresa koji osjećaju i kao rezultat toga mogli bi nastati negativni osjećaji koji bi mogli narušiti njihov odnos u budućnosti. 

Uz to, kada ostanu sami sa svojom braćom i sestrama, starija djeca moraju imati autoritativnu ulogu, koju mlađi često ne prihvaćaju i ne poštuju. To bi moglo stvoriti probleme koji bi lako mogli dovesti i do svađa.

To jednostavno nije njihov 'posao'

Roditelji često očekuju da njihova starija djeca besplatno čuvaju mlađu, vjerujući da je to samo jedan od njihovih uobičajenih poslova. No, većina tinejdžera s time se ne slaže. 

Stoga, ako ćeš povremeno koristiti svoju djecu kao dadilju za mlađe, onda jednostavna čokolada ili izlazak više s prijateljima može biti dovoljan. No, ako će oni to raditi na redovnoj bazi, svakog ili svakog drugog dana, pobrini se da dobiju određenu 'naknadu' za to. Čuvanje braće i sestara zauzet će velik dio njihova slobodnog vremena kojeg bi sigurno proveli na drugačiji način te im na neki način to, ako možeš, trebaš pokušati nadoknaditi. 

Nije sve u novcu. Ako su tvoja djeca dovoljno stara, možda će se odlučiti i za neke druge stvari, kao recimo novu odjeću ili novi sat, možda će željeti posuditi tvoj auto sljedeći put kad će ići kod prijatelja ili nešto treće. Važno je da im ipak zauzvrat ponudiš nešto kako se ne bi osjećali iskorišteno. 

vrtić Možda te zanima... Vrtić, baka ili dadilja, što je najbolje za dijete? Vrtić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • leahgerics9

    It’s a privilege to share this to the world. You deserve all the praise that comes to you. DR Amber has been a blessing to me since our encounter on the internet. He alone knows it all. I love him so much for his kindness, care, honesty and his help in the life of everyone that has come in contact with him. If not for DR Amber how would I have been able to survive this hardship. His spell made me a LOTTO MAX winner of 60 Million Dollars making my whole life beautiful and amazing. The numbers he gave me to play the lottery was a life changing number from grass to grace and I want to say I’m forever grateful to him. Thank you sir for being a blessing to the helpless. Anyone reading this that needs help can communicate with DR Amber online for indeed he has no match. Website: amberlottotemple.com OR Email: amberlottotemple@yahoo.com

  • Brian

    I love being with my family. thanks for this  SHOP onabotulinumtoxinA     ARJUNIBEAUTY SHOP https://www.arjunihair.com https://www.arjunihair.com/shop/ https://www.arjunihair.com/product/buy-sculptra-online/ https://www.arjunihair.com/product/buy-stylage-m-online/ https://www.arjunihair.com/product/buy-xeomin-100ui/ https://www.arjunihair.com/product/buy-xeomin-50ui/ https://www.arjunihair.com/product/buy-restylane-volyme-1ml-online/ https://www.arjunihair.com/product/buy-restylane-lyft-0-5-ml-online/ https://www.arjunihair.com/product/buy-profhilo-online/ https://www.arjunihair.com/product/buy-mesoram-needles-30g-0-3-x-4mm-box-100/ https://www.arjunihair.com/product/buy-juvederm-ultra-4-online/ https://www.arjunihair.com/product/buy-dysport-online/ https://www.arjunihair.com/product/botulinum-toxin-type-50ui/ https://www.arjunihair.com/product/buy-botulinum-toxin-online/ https://www.arjunihair.com/product/buy-bocouture-online/ https://www.arjunihair.com/product/buy-bcn-sodium-pyruvate-1-8018/ https://www.arjunihair.com/product/buy-azzalure-online/ https://www.arjunihair.com/product/buy-aquamid-reconstruction-1ml-online

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci