Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 08. listopada 2019.

11 savjeta kako pripremiti dijete koje ostaje samo kod kuće

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon što dijete krene u školu, a roditelji rade puno radno vrijeme, doći će do situacija da mora biti samo kod kuće. Važno je razgovarati s djetetom i zajedno dogovoriti pravila ponašanja i kome se obratiti u slučaju potrebe

1. Uspostavljanje jasnih pravila

Razgovaraj s djetetom o mogućim situacijama koje se mogu javiti prilikom samostalnog boravljenja u kući - što kad pozvoni poštar, kad se roditelj ne javi odmah na telefon ili kad dijete ogladni.

2. Upute za slučaj opasnosti

U kući nekad može izbiti požar ili nestati struje. Djetetu se moraju objasniti koraci koje mora poduzeti. Sve važne brojeve na koje može dobiti pomoć ispiši i stavi na vidljivo, primjerice kraj hladnjaka.

dijete opasnosti mašina Možda te zanima... 15 opasnih stvari za djecu koje svi imamo u kući Vrtić

3. Izlazak kad su sami kod kuće

Razgovaraj s djetetom je li u redu da ode na igralište ili kod prijatelja, odnosno kad smije i kad ne smije. Pritom mu naglasi da mora zaključati kuću i obavijestiti roditelje.

4. Prva pomoć

Do tjelesnih povreda djece može doći i kad roditelji nisu kod kuće. Kako bi dijete znalo reagirati, objasnite djetetu osnove prve pomoći i pokažite gdje se nalazi medicinski pribor, kao što su, primjerice, flasteri.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

5. Popis aktivnosti

Djeci često može biti dosadno kad su sama. Dobro je osigurati im aktivnosti vezane uz školu, poput zadaće, učenja, čitanja knjiga, gledanja TV-a ili obavljanja nekih jednostavnih kućanskih poslova.

6. Kućanski poslovi

Prilikom zadavanja kućanskih poslova koje dijete može obaviti, neka to ne bude rukovanje s opasnim kemikalijama ili kućanskim aparatima neprikladnima za djecu. Prvo djetetu sve pokaži vlastitim primjerom.

Možda te zanima... Tablica kućanskih poslova od druge godine do puberteta Školarci

7. Komunikacija s nepoznatima

Važno je objasniti djetetu da nije poželjno da otvara vrata osobama koje ne poznaje. Isto tako, potrebno je dati do znanja djetetu da ne dijeli informacije da je samo kod kuće na društvenim mrežama.

8. Korištenje mobitela i interneta

Objasnite djetetu na koji način može stupiti u kontakt s nekim preko mobitela ili telefona ako se pojavi potreba. Isto tako, bitno im je naglasiti pravila sigurnog korištenja interneta.

9. Obroci

Djeca mogu ogladnjeti pa im treba ostaviti već pripremljen obrok, a ako to nije moguće, razgovaraj s djetetom o načinima pripreme obroka bez korištenja pećnice, ploče za kuhanje ili mikrovalne.

10. Druženje s prijateljima

Razgovaraj s djetetom i uspostavi dogovor je li u redu družiti se s prijateljima kod kuće, je li u redu ići kod prijatelja ili prijateljice u susjedstvu ili otići s njima do igrališta...

Curica Možda te zanima... S koliko godina dijete može ostati samo kod kuće preko noći? Školarci

11. Starija braća

Prilikom ostavljanja djeteta s nekim od starije braće, raspravi s djecom o podjeli odgovornosti među njima. Primjerice, kako će organizirati obroke, hoće li obrok spremati starije dijete ili će ga raditi zajedno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.