Roditelji Sretna mama 03. prosinca 2019.

Pretjerana briga i kontrola dijete čini bespomoćnim

roditelji, crtanje, kreativ
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Autori studije kažu da se djeca roditelja koji ih kroz odrastanje kontroliraju osjećaju 'sve bespomoćnije, beznadnije i sve više ogorčeno zbog čega se i manje trude u školi i često ne uspijevaju studiranje privesti kraju

Nova je studija sa sveučilišta na Floridi otkrila kako pretjerana briga roditelja može imati negativan učinak na djecu i pridonosi osjećaju prevelikog opterećenja kod djece. Znanstvenici su anketirali više od 400 studenata u dobi od 18 do 29 godina kako bi saznali više o njihovom odgoju i kako se se osjećali kao školarci. 

Trebali su ocijeniti ponašanje svojih roditelja, s posebnim fokusom na pretjeranu brigu. Zaključili su da je pretjerana briga o djeci, posebno kad je takav i otac, usko povezana s 'izgaranjem' odnosno osjećajem preopterećenosti, a prema jednom od profesora sa Sveučilišta Florida djeca previše brižnih roditelja kasnije razviju negativne osjećaje i prema školovanju poput bespomoćnosti, beznađa i ogorčenosti.

Možda te zanima... Duhovit popis: 10 stvari koje rade 'helikopter' roditelji Roditelji

"'Izgaranje' je odgovor na stalni stres koji se djeci nameće i koji im troši energiju, smanjuje produktivnost te zbog njega imaju umanjen osjećaj za vlastita postignuća", rekao je profesor Frank Fincham, inače i direktor 'Obiteljskog Instituta na Floridi.

On kaže kako se ta djeca kroz odrastanje osjećaju 'sve bespomoćnije, beznadnije i sve više ogorčeno zbog čega se i manje trude u školi i često ne uspijevaju studiranje privesti kraju.'

Autorica studije Hayley Love rekla je da se ti osjećaji nastavljaju i nakon kraja školovanja, kad djeca roditelja 'koji ih previše kontroliraju' odu od kuće i sami zasnuju obitelji, piše Business Insider.

Dijete drži roditelja za ruku Možda te zanima... Prezaštićena djeca svijet doživljavaju kao opasno mjesto Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.