Roditelji Sretna mama 28. rujna 2022.

Zašto je pokloniti djetetu braću i sestre najveća radost za roditelja?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama troje djece objašnjava kako nije bila spremna za eksploziju ljubavi kada je gledala kako se njezina djeca zaljubljuju jedan u drugoga

Diana Spalding je primalja, ali i mama troje djece koja je opisala koliku ljubav osjeća, ali i koliko se ta ljubav poveća kada rodiš drugo, treće dijete i shvatiš da sve postaje veće.

"Ja sam primalja. Puno puta sam vidjela žene koje upoznaju svoju drugo (treće, četvrto) dijete. Kada sam bila trudna s drugim (trećim) djetetom, nikad nisam sumnjala da ću ih voljeti kao i prvo. Vidjela sam puno mama koje se zaljubljuju u svoju djecu. Iako na početku nisam potpuno razumjela, jer vas ništa ne priprema za ljubav koju osjećate prema svojoj djeci,vjerovala sam da će se to dogoditi. Nisam bila spremna za eksploziju ljubavi koja se događa kada se vaša djeca zaljubljuju jedno u drugo", napisala je Diana, mama troje djece.

"Kada vaše najdraže biće na svijetu, kojeg apsolutno obožavate kao osobu, prepozna ljepotu u drugom biću... to je fantastično. U užurbanom životu lako je propustiti te detalje i ove dragocjene trenutke. Ali ako zastanete na trenutak, trenuci ljubavi između brata i sestre oduzet će vam dah. To se sve događa na suptilne i monumentalne načine, ali svaki ispunjava me radošću", napisala je Diana te navela što je najviše veseli kad vidi ljubav između svoje troje djece

Možda te zanima... 9 poruka za mame koje čekaju drugo dijete Trudnoća

Štite jedni druge

Brzo bi ušli u bitku jedan protiv drugog kada se radi o plastelinu, ali neka nebo pomogne dječaku na igralištu koji bi krenuo na njegovog brata ili sestru. Moj najstariji sin me vrlo brzo podsjeti kada sam nešto nepravedno učinila prema mlađima. "Maaama, rekla si mu da može dobiti kolač kad dođemo kući, a mi smo sada kod kuće", tako zvuče njegove riječi upozorenja. Oni su pleme. Oni zaista žele ono što je najbolje za njih (osim kad onaj drugi ima kolačić - onda su svaki za sebe).

Možda te zanima... Efekt starije sestre: Kako utječe na karakter djeteta? Vrtić

Poučavaju jedni druge

Neprestano se promatraju. Primijetila sam da usvajaju manire jedan od drugoga i ponavljanje stvari koje ih ja sigurno nisam podučila. Svako od moje djece je drukčije. To volim kod svoje male družine. Svaki od njih ima svoje darove i drugi imaju velike koristi od lekcija koje uče svaki dan.

Moje najstarije dijete uči kako da budu osjetljivi.

Moj srednji dečko uči ih kako da budu hrabri.

Moj najmlađi uči ih kako biti strpljiv.

Čak i kad se ne slažu (što je često), duboko osjećam da sam sam ok s tim - to se treba dogoditi. Oni su moji mali medvjedići koji se međusobno bore jedan s drugim i tu uče kako se sukobljavati na zdrav način. Uče kako se boriti za sebe i rješavati probleme - uče životne vještine sa svojim suigračima.

trudnica, tata, dijete Možda te zanima... Idealno vrijeme za drugo dijete Trudnoća

Zajedno se zabavljaju

Nema ništa ljepše nego kad gledate svoju djecu kako se smijulje zajedno. Može biti glasno, da, ali tako je toplo oko srca kad ih vidim kako se zajedno smiju (obično nešto potpuno izvan dosega mene kao odrasle osobe). Oni izmišljaju igre, gledaju filmove, grade tvrđave, pušu balončiće od pjene ili ponekad samo lutaju dvorištem zajedno. Grade prijateljstvo za život.

Jako se brinem kad stvaram zabavu za njih, stvoriti magiju koju će pamtiti kao budu odrasli. No, prava je istina da se prava magija događa u malim trenucima naših dana kada jedan drugom daju priliku da budu zajedno u svojoj prisutnosti. Kada se okrenem i vidim da su svi troje nalaze iznad iste knjige. Ili kada pogledam u retrovizor i vidim kako prave smiješna lica ili kada drže ruke i svi viču jedan, dva, tri prije nego skoče u hrpu lišća. To je prava stvar.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Brinu se jedni za druge

Nijedan roditelje ne želi razmišljati o vremenu kada ga više neće biti na svijetu i neće moći paziti na svoju djecu. Ali mi mir u srcu daje spoznaja da će moja djeca imati jedni druge. Srećom, veze koje grade trajat će cijeli život i na taj način ja ću zauvijek biti s njima. Naš mali svijet daleko je više od fotografija na Pinterestu. Često barem jedna osoba plače, beskrajan ciklus izgubljenih cipela i gubljenja strpljenja, stalni ciklusi kaosa. Ali apsolutno blaženstvo svjedočenja ljubavi između moje djece čini svaki sekundu vrijednom.Volim svoje malo pleme više nego što mogu opisati.

Možda te zanima... Sibset - pravila usklađivanja dječjih imena u obitelji Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.