Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 25. veljače 2016.

Pripremite dijete za dolazak bebe

brat sestra beba braća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U djetetovom životu, kao i vašem, dogodit će se velika promjena. I naravno da više ništa nije isto kao i prije. Pričajte s djetetom, recite mu da će postati veliki brat ili sestra i kako će imati važnu ulogu u obitelji

Dolazak novog djeteta velika je promjena u vašem životu, ali i u životu starijeg djeteta. Na njemu možete vidjeti promjene ponašanja od uzbuđenja do anksioznosti i nervoze. Nema čarobnog recepta kako to izbjeći, ali možete pokušati par 'trikova' kako se dijete ne bi osjećalo zapostavljeno kad dođe novi član obitelji. 

Idealno vrijeme za drugo dijete

Mala djeca ne mogu u potpunosti razumjeti što će se dogoditi kad dođe beba, dok beba stvarno uđe u vaše živote. Bez obzira na to, objasnite im prije da će dobiti brata ili sestru. Za vrijeme trudnoće, pričajte s njima, recite im da će postati veliki brat ili sestra i kako će imati važnu ulogu u obitelji.

Neka vam pomogne u pripremanju stvari za bebu, pospremanju robice, pelena, pripremanja sobe, slaganja kinderbeta, puno je stvari u koje ga možete uključiti. Kad beba dođe, možete mu kupiti poklon i reći da mu je to donio mali brat ili sestra. 

Ne kažnjavajte stariju djecu zbog ljubomore

Potvrdite im da nije sve isto kao prije

Ako planirate prebaciti dijete u veći krevet ili drugu sobu kad beba dođe, napravite to bar par mjeseci prije. Tako će imati vremena za prilagodbu i neće misliti da je izbačeno iz sobe zbog novorođenčeta."U djetetovom životu se dogodila velika promjena – rođenje sestre ili brata. I naravno da više ništa nije isto kao i prije. Svakako bi bilo važno reći to djetetu, odnosno potvrditi mu realnost u kojoj se nalazi jer ono to osjeća i vidi", savjet je psihologinje Natalije Stanković.

brat sestra beba braća | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Naravno da će sad vaše vrijeme biti podijeljeno, a i bebu treba hraniti, presvlačiti i uspavljivati. Sve će vas to 'micati' od starijeg djeteta. Posvetite mu svoje vrijeme, izmislite posebne aktivnosti samo s njim ili njom. I probajte ne mijenjati previše rutinu. Ako starije dijete osjeti da su pravila mekša, moguće je da će nastupiti promjene u ponašanju. Ako je pravilo postojalo prije bebe, neka postoji i nakon bebe

Može li se izbjeći bratska ljubomora zbog rođenja bebe?

"Kad pripremimo dijete na rođenje brata ili sestre na najbolji mogući način i kad vodimo brigu o tome da se i starijem djetetu posvetimo što više možemo, to ne znači da ćemo time spriječiti pojavu ljubomore. Ljubomora je normalan osjećaj, koji se ponekad javlja", kaže psihologinja Natalija Stanković.

Nekad objašnjavanje ne pomaže

Mnogi roditelji vjeruju da bi starije dijete trebalo sve shvatiti i poslušati ih, ako mu dovoljno dobro objasne, no Tomislav Kuljiš, autor autora programa 'Roditeljstvo 0-6', kaže da u ovom slučaju objašnjavanje najčešće ne pomaže puno "kao što ne bi pomoglo kada bi suprug doveo još jednu ženu doma i lijepo vam objasnio da ćete ga od sada dijeliti s nekom novom ženom koja će živjeti s vama i spavati u vašoj sobi."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.