Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 09. studenoga 2016.

Ekrani nisu dadilje: Sat vremena na dan je dosta!

televizija televizor
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca od dvije do pet godina ne bi trebala provoditi više od sat vremena pred televizijom ili nekim drugim ekranom, a bebe do 18 mjeseci ne bi uopće trebale gledati TV

Bebe do 18 mjeseci ne bi trebale biti nimalo izložene TV-u, mobitelu i ekranima općenito, objavila je u svojim novim smjernicama Američka akademija pedijatara

Danas je teško odrediti koliko vremena dijete zapravo provodi pred ekranom kada smo okruženi s toliko izbora - mobitelima, televizijom, laptopima, tabletima... No posve je sigurno da maloj djeci izloženost slikama i ekranima šteti razvoju mozga.

 Koliko televizije je previše?

Do sada se preporučivalo da djeca starija od dvije godine ne provode više od dva sata na dan pred televizijom. No sada su to smanjili i djeci od dvije do pet godina vrijeme pred ekranima trebalo bi biti ograničeno na sat vremena dnevno.

Ekrani razaraju vezu između djece i roditelja

Ekrani ne mogu i ne smiju biti dadilje, upozoravaju pedijatri. "Buka i aktivnost s ekrana ometaju dijete. Čak i kada beba ne gleda direktno u ekran, npr. dok majka doji na kauču i gleda TV, beba može biti izložena pretjeranoj stimulaciji svjetlima i zvukom što joj može prouzročiti probleme sa spavanjem i uznemiriti je. Najnegativnija stvar je što ekrani razaraju vezu između roditelja i djece", objasnila je dr. Yolanda Reid Chassiakos za CNN

televizija televizor tata sin dosada | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Televizija ometa djecu u igri i utječe na razvoj pažnje

"Kada majka doji, to je najvažnije vrijeme za zbližavanje. Što više kontakta licem-u-lice dijete ima s majkom i drugim odraslima, pogotovo kontakt očima, to će razvoj mozga biti bolji. Ako je roditeljska pažnja usmjerena na telefon ili televiziju, bebama nedostaje pažnje, a ako su konstantno zanemarene zbog digitalnih medija, djeca mogu razviti i probleme u ponašanju u budućnosti", dodala je dr. Chassiakos. 

Roditelji bi trebali organizirati određeno vrijeme u danu bez digitalnih medija i potpuno se posvetiti interakciji s djetetom. Važno je i što gledaju, pa iako se svima crtići čine kao sasvim normalna pojava, stručnjaci kažu da je i to upitno.

Naučite dijete kako razlikovati televiziju i stvarnost

Mala djeca ne mogu razlučiti stvarnost od fiktivnih likova i ne mogu interpretirati brzu izmjenu slika poput starije djece. Za razliku od toga, kontakt licem u lice preko video poziva smatraju boljom opcijom. Na taj način dijete može razgovarati s bakom ili djedom te poslije i ponoviti što je čulo. 

televizija televizor | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Roditelji su najbolji uzor

Roditelji trebaju imati na umu da su oni najbolji uzori i da njih djeca najviše imitiraju. Znači da bi oni trebali odložiti svoje mobitele, zatvoriti laptope i isključiti televiziju ako žele da djeca ne borave previše pred ekranima. 

Prijeti li vašem djetetu ovisnost o kompjutoru?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.