Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 20. ožujka 2018.

Istraživanje: Mlađa djeca uče stariju braću i sestre empatiji

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici su došli do zanimljivog otkrića i potvrdili kako mlađa djeca svoju stariju braću i sestre uče empatiji

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Child Development otkrilo je kako mlađa djeca uče svoju stariju braću i sestre jednoj uistinu važnoj ljudskoj osobini - empatiji

"Iako se pretpostavljalo kako starija braća i sestre i roditelji imaju primarni utjecaj na razvoj mlađe djece, ali ne i obratno, otkrili smo kako i mlađa i starija djeca pozitivno doprinose međusobnoj empatiji tijekom vremena", objasnio je autor istraživanja Marc Jambon. 

Možda te zanima... Znanstveno dokazano: Zbog sestre ćeš biti bolji čovjek Vrtić

Prijašnja istraživanja o braći i sestrama bila su uglavnom usredotočena na utjecaj starije braće i sestara, vjerojatno zato jer je njihov utjecaj najočitiji, a u novom istraživanju, znanstvenici su proučavali više od 450 braće i sestara u dobi između 18 mjeseci i četiri godine

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na početku istraživanja, znanstvenici su procijenili osnovnu razinu dječje empatije tako što su posjetili djecu kod kuće, a zatim se pretvarali da su povrijeđeni ili da su slomili neki dragocjen predmet. Kako su znanstvenici priopćili svoju žalost i zabrinutost, zabilježili su kako djeca reagiraju. Osamnaest mjeseci kasnije, vratili su se u iste domove kako bi vidjeli na koji je način godina i pol života s mlađom braćom i sestrama utjecala na tu djecu.

djeca Možda te zanima... Starije, srednje ili najmlađe dijete? O tome će ovisiti karakter djeteta Vrtić

Unatoč različitim roditeljskim stilovima, demografskim karakteristikama i kvalitete odnosa između braće i sestara, pronašli su mala, ali statistički značajna povećanja kad je empatija bila u pitanju. Međutim, postojala je jedna zanimljiva iznimka - starije sestre nisu pokazale veću razinu empatije nakon 18 mjeseci života s mlađom braćom. Znanstvenici nisu sigurni zašto su starije sestre i mlađa braća iznimka te u budućnosti planiraju detaljnije istražiti složenu dinamiku između braća i sestara te utječu li drugačije obiteljske strukture na razinu empatije. 

Možda te zanima... Dragi moj drugorođeni: Da sam barem ovo naučila ranije... Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.