Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 20. ožujka 2016.

Istraživanje: Braća i sestre

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mlada djeca svoju stariju braću i sestre uče empatiji!

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Child Development otkrilo je kako mlađa djeca uče svoju stariju braću i sestre jednoj uistinu važnoj ljudskoj osobini - empatiji

Na početku istraživanja, znanstvenici su procijenili osnovnu razinu dječje empatije tako što su posjetili djecu kod kuće, a zatim se pretvarali da su povrijeđeni ili da su slomili neki dragocjen predmet. Kako su znanstvenici priopćili svoju žalost i zabrinutost, zabilježili su kako djeca reagiraju. Osamnaest mjeseci kasnije, vratili su se u iste domove kako bi vidjeli na koji je način godina i pol života s mlađom braćom i sestrama utjecala na tu djecu.

Unatoč različitim roditeljskim stilovima, demografskim karakteristikama i kvalitete odnosa između braće i sestara, pronašli su mala, ali statistički značajna povećanja kad je empatija bila u pitanju. Međutim, postojala je jedna zanimljiva iznimka - starije sestre nisu pokazale veću razinu empatije nakon 18 mjeseci života s mlađom braćom. Znanstvenici nisu sigurni zašto su starije sestre i mlađa braća iznimka te u budućnosti planiraju detaljnije istražiti složenu dinamiku između braća i sestara te utječu li drugačije obiteljske strukture na razinu empatije. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.