Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 21. svibnja 2022.

Svađe braće i sestara: Kako se nositi sa suparništvom

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rivalstvo među braćom i sestrama može biti pozitivno ako pomogneš svojoj djeci u pronalaženju pravih rješenja

Dakle, tvoja djeca su u 'ratu', rivalstvo postaje velika bitka na stražnjem sjedištu automobila. Prije nego što podigneš glas ili zaprijetiš da ćeš ih izbacit nasred ceste, jesi li pomislila da bi to što oni rade moglo biti dobro za njih? Istina, rivalstvo u obliku zlostavljanja ili zlih napada - nikada nije dobro. No, ograničena količina suparništva među braćom i sestrama zapravo može biti dobra za malu djecu. "Kako to može biti dobro?", pitaš se. 

dječja svađa Možda te zanima... Trebaju li se roditelji uplitati u dječje svađe? Vrtić

Ograničeno suparništvo pomaže djeci da nauče kako riješiti svađe, pomoći im da izraze svoje osjećaje, a ne da potiskuju sve svoje emocije. Oni također počinju učiti kako se zauzeti za sebe i naučiti važne lekcije u otpornosti. Također znamo da djeca koja se nikada ne smiju boriti ili strastveno izražavati svoje emocije imaju veći rizik od emocionalnih problema kasnije u životu, uključujući depresiju. Jednostavno rečeno, bolje je da djeca izraze svoje emocije, umjesto da ih zatome i pretvaraju se da su savršeni, sretni brat i sestra.

Naučite dijete da se zauzme za sebe

Suparništvo među braćom i sestrama savršeno je normalan dio razvoja (i obiteljske dinamike). Oni tako testiraju granice, otkrivaju sami sebe i razvijaju samopouzdanje. To su dobri razvojni procesi u kojima se mališani moraju uključiti, a stečene vještine će im dobro poslužiti u kasnijim fazama. Dok će neki roditelji reći kako nikada nemaju problema s rivalstvom u svojim domovima, to je zapravo uobičajeno u svim obiteljima. 

Dječja svađa Možda te zanima... Kako pomiriti djecu nakon svađe? Školarci

Pravila igre

Iako rivalstvo među braćom i sestrama može biti normalno, čvrsto pravilo je da ono ne smije uključivati ​​zlostavljanje, kao što je emocionalno, verbalno ili fizičko. Nadalje, kao roditelj, moraš intervenirati kako bi postavila granice, kao što je potvrđivanje kada je "dovoljno dovoljno". Prvo pravilo kod suparništva je da budete uzor u demonstriranju dobrog rješavanja konflikata i vještina upravljanja gnjevom i da pokažeš odgovarajuće načine izražavanja frustracije. Ne možemo očekivati ​​da će naši mališani naučiti rješavati rivalstvo ako roditelj stalno viče i vrišti.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Sljedeći korak je pokušati navesti svoju djecu da sami riješe probleme, umjesto da se natječu u disciplini, kažnjavanju... Rivalstvo među braćom i sestrama može biti samo pozitivno ako pomogneš svojoj djeci u pronalaženju pravih rješenja. 

Možda te zanima... Kako pomoći mlađem i starijem djetetu da se bolje slažu? Vrtić

Sve je pošteno u ljubavi i u ratu

Zlatno pravilo je da nikada ne zauzimaš jednu stranu. Ako nisi vidjela sve elemente 'incidenta' nikada nemoj nekog okriviti, jer ćeš u suprotnom još više raspiriti rivalstvo. Umjesto toga, pokušaj se nositi s oba djeteta jednako, gdje god je to moguće. Također je važno da se od starije braće i sestara ne očekuješ uvijek zrelije, kontrolirano ponašanje. To može dati vašoj mlađoj djeci previše prilika da 'izigrava žrtvu', ili izaziva sukobe, a zatim trči po zaštitu. Suparništvo se često razvija kada postoji manje rutine i pravila. Uspostavljanjem dosljednih pravila, postavljanjem grafikona i slično može se smanjiti vjerojatnost da će se braća i sestre svađati čiji je sada red na pospremanje sobe ili odabira tv programa. 

Na kraju, ali najvažnije, više se uvijek postiže pozitivnim poticanjem i priznavanjem, a ne kaznom ili strogom disciplinom. Pokušaj tražiti i stalno poticati, prepoznati i nagrađivati ​​kooperativnu igru, dijeljenje i ljubaznost.

Možda te zanima... Montessori odgojitelji: Zašto ne silimo djecu na dijeljenje? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.