Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 26. studenoga 2017.

Uključite starije dijete u pripreme za dolazak bebe

novorođenče dijete drži
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Konzultirajte starije dijete u vezi s opremanjem bebinog kutka ili sobe, dopustite mu da ono izabere krevetić, igračke, posteljinu i sudjeluje u izboru imena

Priprema za dolazak novog člana obitelji bi trebala početi mnogo prije nego što se beba rodi. Sa starijim djetetom treba razgovarati o tome, ali ne pretjerivati ​​s oduševljenjem i ne očekivati ​​da i ono bude tako oduševljeno. Konzultirajte starije dijete u vezi s opremanjem bebinog kutka ili sobe, dopustite mu da ono izabere krevetić, igračke, posteljinu i sudjeluje u izboru imena.

Ako je planirano da starije dijete ide u vrtić to se nikako ne bi smjelo poklopiti s rođenjem brata ili sestre, neka krene nekoliko mjeseci ranije ili kasnije.

brat sestra ljubomora braća sestre Možda te zanima... Ne kažnjavajte stariju djecu zbog ljubomore Vrtić

Ne bi bilo loše da starijem djetetu kupite neki mali poklon kad beba stigne, a to predložite i bakama i djedovima kad dolaze vidjeti bebu. Dobar savjet je i da kada dolaze vidjeti bebu, da se prvo obrate starijem djetetu.

Ne pričajte o bebi neprekidno, a kad god je moguće posvetite se isključivo starijem djetetu. Pored zajedničkih šetnji roditelja i djece poželjno je da mama ponekad ostavi bebu s nekim kod kuće, a da sama sa starijim djetetom ode u park, zoološki vrt ili kazalište.

Ne govorite starijem djetetu da ga volite više, jer će ono strahovati da će se to jednom promijeniti, dakle recite da ih volite isto (ne po pola, nego duplo).

Možda te zanima... Kad je došla beba, stariji sin je postao nemoguć Vrtić

Važno je da se starije dijete osjeća odgovornim, pa mu dajte zaduženja: da vam donese kremu, ručnik, može s vama kupati bebu, može je čak i držati u krilu, u naslonjaču ili na sredini kreveta, svakako uz vaš prisustvo. Ne prisiljavajte starije dijete da mlađem da svoju igračku, to će učiniti samo kada osjeti da treba.

Osjećaj ljubomore je neizbježan

Starija djeca zbog ljubomore mogu biti otvoreno ili prikriveno agresivna, mogu praviti "lom po kući" samo da bi skrenula pozornost, da bi "napakostila" mami i prisilila je da se njima bave, pa im ne smeta i kada dobiju kaznu - efekt su postigli.

Neka starija braća i sestre mogu pokazati neke vidove razvojne regresije (ponovno traže bočicu, pelene, počinju tepati). To ponašanje ignorirajte, a svakako pohvalite zrelo ponašanje. Djeca do 18 mjeseci uglavnom ne pokazuju rivalstvo, pa ni ona predškolska i školska, jer već imaju izgrađene vršnjačke odnose. Najosjetljivija su djeca oko treće godine koja su još zavisna od roditelja, a i socijalizacija je u tijeku.

brat, sestra, beba Možda te zanima... Veselila sam se, ali i strahovala od upoznavanja velike seke i malog brace Roditelji

Uopće, osjećaj ljubomore kod djece je neizbježan, ali je bitno kako dijete to izražava. Ljubomore svakako ima manje ako su roditelji usuglašeni i ako su djeca zadovoljna toplinom koju im roditelji daju. Inače, djecu ne treba uspoređivati, ni u pozitivnom ni u negativnom smislu.

Braća i sestre mogu se svađati, konflikti među djecom su uobičajeni. Roditelji ponekad tragično shvaćaju dječje svađe, ali to je proces odrastanja. Najbolje bi bilo da roditelji ne igraju uloge mirotvoraca. Istjerivanje "na čistac" (tko je kriv, tko je prvi počeo...) nije konstruktivno. Djeca to, uglavnom, riješe sama.

Možda te zanima... Kako pomoći mlađem i starijem djetetu da se bolje slažu? Vrtić

Ljubomora među braćom i sestrama je neizbježna, ali ne mora biti prepreka djetetu da izraste u velikodušnu, tolerantnu i neovisnu osobu. Dokazano je da su djeca koja imaju braću i sestre uspješnija u socijalnim kontaktima, imaju veći osjećaj sigurnosti i u djetinjstvu, a kasnije tijekom života manje su sklona depresiji i usamljenosti.

Roditelji, uživajte i budite sretni sa saznanjem da ste vašem prvijencu rodili brata ili sestru jer je ljubav među njima jedna od najtrajnijih ljubavi na svijetu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.