Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 21. prosinca 2015.

Jedinci su sretniji od djece koja imaju braću i sestre

djevojčica, pas
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema istraživanjima, jedinci imaju viši kvocijent inteligencije, više samopouzdanja, bolji su u školi, a budući da se ne moraju natjecati za pažnju roditelja i ne doživljavaju zlostavljanje od strane starije braće i sestara, jedinci su i sretniji od djece koja odrastaju u većim obiteljima

Iako danas sve više obitelji ima jedno dijete, u povijesti se na jedno dijete u obitelji nije gledalo blagonaklono. Imati više djece na selu značilo je više pomoći na farmi i u domaćinstvu, a u postindustrijskoj eri, stigmu na jedince postavio je Granville Stanley Hall, prvi predsjednik Američkog udruženja psihologa. On je odrastao u obitelji s puno braće i sestara, a kasnije je pisao protiv 'ideje o jednom djetetu', a 1896. rekao je: "Biti jedinac bolesno je samo po sebi". Od tuda potječu mnogi stereotipovi o jedincima, primjerice da su umišljeni, razmaženisebični, neposlušni i slično.

A što znanost kaže o jedincima? Jesu li drugačiji i po čemu se razlikuju od djece koja odrastaju s braćom i sestrama? Ovo je šest dobrih i jedna loša stvar prema kojima se razlikuju (ili su isti) kao djeca koja imaju braću i sestre.

1. Viši kvocijent inteligencije

Prema istraživanju koje je trajalo 20 godina i u kojem su sudjelovali učenici srednjih škola, jedinci su imali viši kvocijent inteligencije nego vršnjaci s braćom i sestrama, čak viši i od onih koji su imali samo jednog brata ili sestru. Jedinci su posebno dobri bili u verbalnim vještinama, a mogući razlog je što su imali puno više prilika razgovarati s odraslim ljudima nego djeca koja su odrastala s braćom.

Najčešće greške koje usporavaju razvoj dječje inteligencije

2. Više samopouzdanja

Isto istraživanje otkrilo je i da su učenici jedinci imali više samopouzdanja i više vjerovali u svoje sposobnosti nego drugi učenici. Mogući razlog je što nisu morali odrastati uz zadirkivanje i zlostavljanje od strane starije braće i sestara.

Devet savjeta za jačanje dječjeg samopouzdanja

3. Nisu usamljeniji

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Ohiu u kojem je sudjelovalo 13 000 školaraca otkrilo je da jedinci imaju isti broj prijatelja kao i djeca koja imaju braću i sestre. Profesor i istraživač Toni Falbo iz Sveučilišta u Texasu provodio je istraživanja o jedincima posljednjih 35 godina i otkrio da nijedna studija nije dokazala da su jedinci usamljeniji od druge djece. A dr. Jerome Singer iz Yalea rekao je da zamišljene prijatelje nemaju samo jedinci, jer 65 posto sve djece ima zamišljenog prijatelja.

Izmišljeni prijatelji otkrivaju dječje interese i strahove

4. Sretniji su

Istraživanje s Instituta za društvena i ekonomska istraživanja anketiralo je 2500 djece i otkrilo da su u prosjeku jedinci sretniji od djece koja imaju braću i sestre. Mnogi jedinci tvrdili su da su sretniji jer se nikad nisu morali natjecati za pažnju roditelja.

Zanimljivo je i da su manje sretna bila ona djeca koja su imala više braće i sestara. Polovica ispitane djece rekla je da su bili zlostavljani od strane starije braće, a jedna trećina rekla je da su redovito dobivala udarce ili pljuske od brata ili sestre.

Trebaju li se roditelji uplitati u dječje svađe?

5. Bolji u školi

Analiza 115 različitih istraživanja otkrila je da su jedinci i starija djeca u prosjeku imala bolje rezultate nego djeca s više braće, a jedinci su i kasnije više obrazovani od drugih.

6. Nisu razmaženi

Što se tiče uvjerenja da su jedinci razmaženi, Susan Newman, stručnjakinja za roditeljstvo i autorica knjige 'Biti roditelj jedinca' rekla je: "Sva istraživanja pokazuju da jedinci nisu razmaženi".

7. Veća šansa za razvod

Prema istraživanju na Sveučilištu u Ohiu, jedinci (kao i oni koji imaju samo jednog ili dva brata ili sestru) imaju veću šansu da će se razvesti, nego djeca iz velikih obitelji. S tim da svaki brat ili sestra smanjuje šansu za razvod za dva posto. Neki teoretičari ovo objašnjavaju činjenicom da jedinci nisu imali prilike naučiti raditi kompromis kao djeca iz velikih obitelji.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.