Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 10. prosinca 2018.

Poniženje ili učinkovita kazna za dijete? Natjerao kćer da pješači do škole i objavio video

Foto: Screenshot
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Otac je odlučio 'naučiti lekciju' svoju 10-godišnju kćer zbog zlostavljanja u školskom autobusu, a zatim je objavio video u kojem ona hoda pješice do škole. Pitali smo psihologinju je li ova kazna primjerena i što roditelji mogu učiniti

Matt Cox objavio je video u kojem je objasnio da je njegova 10-godišnja kćer Kirsten dvaput izbačena iz školskog autobusa zbog zlostavljanja drugog učenika i suspendirana na tri dana. Dakle, tata Matt trebao ju je voziti u školu, ali umjesto toga odlučio je kćer "naučiti lekciju".

"Dopustite mi da ovo bude potpuno jasno, zlostavljanje je neprihvatljivo, posebno u mom kućanstvu", kaže tata Matt u svom videu. "Puno djece danas misli da sve to što njihovi roditelji rade za njih je pravo, a ne povlastica, na primjer kad roditelji ujutro voze svoje dijete u školu. Ili čak i vožnja autobusom u školu. Sve je to privilegija i treba je tretirati kao takvu. Tako je moja prekrasna kćer danas hodala osam kilometara do škole na temperaturi od dva stupnja", dalje je objasnio tata.

tuga Možda te zanima... 10 stvari koje možeš napraviti kada želiš kazniti dijete Vrtić

Na snimci se vidi kako Kirsten hoda uz cestu dok se tata očito vozi uz nju. Iako mnogi komentatori snimke tvrde da je ovo dobra odgojna mjera i čestitaju tati, drugi ga optužuju da je javno ponizio svoju kćer i da je s učenjem lekcije otišao predaleko. Međutim, tata Matt odlučno brani svoju odgojnu metodu. "Roditelji trebaju djecu učiti odgovornosti. To ja pokazujem svojoj djeci. Neću biti jedan od onih roditelja koji će stvari stavljati pod tepih i reći da su djeca samo djeca", rekao je tata za WTVG.

Tata Matt je video u kojem kćer hoda u školu objavio na Facebooku, a snimka je pregledana više od 21 milijun puta. Nakon što je objavio video, tata je dodao i nastavak te je napisao: "Lekcija naučena. Još uvijek ima netaknute sve ekstremitete i sretna je i zdrava. Čini se da ima novu perspektivu kada je u pitanju zlostavljanje kao i novu zahvalnost za neke jednostavne stvari koji je prije uzimala zdravo za gotovo".

Možda te zanima... Nasilje među djecom češće je nego što mislimo i dolazi u raznim oblicima Školarci

'Postoji više razloga zbog kojeg dijete vrši nasilje nad drugim djetetom'

Pitali smo psihologinju Evu Jagić Vasilić kako bi trebalo reagirati na vršnjačko nasilje i što roditelji mogu napraviti ako njihovo dijete zlostavlja drugo dijete. "Kad je riječ o vršnjačkom nasilju, potrebno je pružiti podršku djetetu koje je žrtva nasilja, ali isto tako ne smijemo zaboraviti ni na to da je potrebna podrška i djetetu koje je nasilje počinilo. Postoji više razloga zbog kojeg dijete vrši nasilje nad drugim djetetom. Neka djeca to čine zbog pritiska vršnjaka, druga to čine zbog slabo razvijenih socijalnih vještina, neki imaju lošu sliku o sebi, neka djeca tako privlače pažnju koju možda nisu dovoljno dobila kod kuće, a neka djeca uče na primjeru svojih roditelja. Stoga je vrlo važno mirno saslušati dijete i vidjeti iz kojeg je razloga izvršilo nasilje i shodno tome odlučiti kako pomoći djetetu da uvidi koje posljedice takvo ponašanje nosi za njega i za drugo dijete, te ga poučiti načinima na koje je moglo drugačije reagirati", kaže psihologinja.

dijete Možda te zanima... Jesu li djeci potrebne kazne? Vrtić

'Posebno je problematična javna objava ovakvog videa'

Objava videa koje je pogledalo više od 21 milijun ljudi može biti vrlo problematična za djevojčicu koja je sada obilježena. "Ovaj je video problematičan iz više razloga. Otac djevojčice je odlučio kazniti dijete. Iako svako ponašanje nosi određene posljedice, kazna sama po sebi ne govori djetetu kako je trebalo ispravno reagirati. Posebno je problematična i javna objava ovakvog videa. Svako dijete, pa i ono koje vrši nasilje, ima temeljna ljudska prava. Ovo je dijete sada obilježeno, a vrlo je vjerojatno i da će druga djeca iz škole pogledati video, što dovodi do stigmatizacije djeteta te mogućnosti da i sama djevojčica postane žrtva ismijavanja ostale djece. Treba postaviti pitanje kakva je korist od objave videa ovakvog sadržaja. Dijete sigurno od toga neće imati nikakve koristi te postoji mogućnost da je otac video zapis postavio kako bi skrenuo pažnju na sebe i svoje odgojne postupke i eventualno dobio odobravanje okoline", dodaje psihologinja. 

Life lessons!!!! UPDATE: lesson learned! Still has all her extremities intact is happy and healthy and seems to have a new outlook on bullying as well as a new appreciation for some of the simple things in life she used to take for granted #HOLDOURKIDSACOUNTABLE #STOPBULLYING

Objavljuje Matt Cox u Ponedjeljak, 3. prosinca 2018.
Možda te zanima... 12 načina kako dijete naučiti lekciju bez kažnjavanja Vrtić

Što je tata mogao učiniti? 

"Ono što se još vidi iz samog videa je da je djevojčica kažnjena i izlaskom iz kontakta, ona sama hoda uz cestu, dok je roditelj snima iz automobila. To može biti vrlo posramljujuće za dijete, koje se pritom vjerojatno osjeća i vrlo osamljeno. Također narušava odnos povjerenja između djeteta i roditelja u kojemu bi dijete trebalo vidjeti model ispravnog ponašanja. Ukoliko je roditelj smatrao da dijete treba hodati do škole, mogao je hodati uz njega i iskoristiti to vrijeme za povezivanje i razgovor o tome što se dogodilo. Ako ovo dijete vrši nasilje jer i samo ima potrebu za pažnjom ili ima lošu sliku o sebi, ovakva metoda kažnjavanja samo vodi u daljnje povrjeđivanje. Ako dijete vrši nasilje, uvijek je prvo potrebno zapitati se zašto dijete to čini, te onda odlučiti o primjerenim posljedicama koje takvo ponašanje nosi i o jasnom postavljanju granica djetetu. Ali isto tako treba razmisliti i o načinu na koji će se djetetu pružiti podrška u zadovoljavanju njegovih potreba, u razvoju socijalnih vještina i primjerenih načina izražavanja emocija, podizanju samopoštovanja te ojačavanju povezanosti i povjerenja s roditeljima", rekla je na kraju psihologinja.

Možda te zanima... Autoritarni odgoj stvara nesigurnu, a popustljivi neodgovornu djecu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci