Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 09. travnja 2018.

Što se događa u tijelu djeteta koje trpi bullying?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete izloženo zlostavljanju nesposobno je boriti se ili pobjeći od izvora opasnosti; isključuje se, otupljuje, gasi emocionalne i psihološke sustave, nedorasle za borbu s takvom količinom boli, srama i straha

Internet i psihološka literatura su puni roditeljskih tehnika koje našem djetetu mogu pomoći da se nosi s bullyingom. Većina tih savjeta je situacijske prirode; budi jasan i energičan, raširi noge i ispravi tijelo, budi sabran i emocionalno distanciran, nazovi nasilnika pravim imenom. Ove smjernice nam se na prvu čine korisnima i primjenjivima; no ukoliko uronimo dublje u problem vršnjačkog zlostavljanja, postaje nam jasno da korijeni problema nemaju veze s držanjem tijela ili nedovoljnom asertivnošću. Tema bullyinga je tema moćnosti i nemoćnosti; tijesno povezana s dječjom mogućnosti postavljanja granica i osjećanja vlastite unutarnje vrijednosti.

Što sve spada u zlostavljanje djece?

Dijete preplavljuje osjećaj straha i panike

Znanstveno se popularizirala spoznaja o našem urođenom sustavu za detekciju opasnosti, koji nas upozorava na nadolazeću ugrožavajuću prijetnju, fight or flight response (nagon borbe ili bijega). Kako bisimo razumjeli što se zbiva u tijelu djeteta koje trpi bullying izrazito je važno znati više o tako zvanoj freeze response, to jest nagonu za disocijacijom ili zaleđivanjem. Djeca puno češće proživljavaju ovaj razvoj situacije, te preplavljeni osjećajima straha, panike i strave, rade jedino što mogu, emocionalno i psihološki se disociraju od bolnih stimulusa koji dolaze iz vanjskog svijeta. Upravo je to najčešći scenarij u slučaju vršnjačkog zlostavljanja.

djevojčica Možda te zanima... Moja djevojčica nije prihvaćena u društvu Školarci

Dijete izloženo nasilju nesposobno je boriti se ili pobjeći od izvora opasnosti; isključuje se, otupljuje, gasi emocionalne i psihološke sustave, nedorasle za borbu s takvom količinom boli, srama i straha. Te senzacije u potpunosti obuzimaju njegovo tijelo i onemogućavaju emocionalno i fiziološko procesiranje istih. U tom trenutku, disocijacija (fizičko, mentalno i emocionalno zaleđivanje) mu omogućuje da se odvoji od zastrašujuće situacije u kojoj se nalazi (i tako instinktivno sačuva djelić sebe).

ljutnja agresija Možda te zanima... Što se krije iza dječje agresivnosti? Vrtić

Kako pomoći djetetu da osjeti svoju moć?

Kako pomoći djetetu da se “odledi” i zauzme za sebe?
Kako pomoći djetetu da osjeti svoju moć?
Kako ohrabriti dijete da postavi granicu?
Kako pomoći djetetu da hrani svoj osjećaj osobne vrijednosti?

Na ova i mnoga druga pitanja odgovorit će na predavanju i radionici “Bullying u dječjem svijetu”, u utorak, 17. travnja od 18 do 21.15 sati u Centru Prirodno roditeljstvo na Slavonskoj aveniji 3, u Zagrebu. Predavanje i radionicu vodit će socijalna psihologinja Jelena Stanković, uz pomoć terapeutkinje Ree Giaschi Kichl.  Pridružite se kako biste dobili dragocjene informacije i uvide, koji će vam pomoći da pomognete vašoj djeci. 

Kako biste saznali nešto više o predavanju i radionici posjetite stranice Centra Prirodno roditeljstvoKako biste rezervirali svoje mjesto i dobili sve dodatne informacije možete pisati na mail na info@prirodnoroditeljstvo.com. Cijena predavanja i radionice za jednu osobu iznosi 200 kuna, dok cijena za roditeljski par iznosi 300 kuna.

nasilje maltretiranje tuga ruganje Možda te zanima... Sumnjate da druga djeca maltretiraju vaše: kako razgovarati s njim? Školarci
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.