Školarci Škola 05. rujna 2016.

Mama, ne mogu u školu, boli me trbuh

škola, mama, dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Strah od polaska u školu uglavnom je prolazan i uzrokuje ga bojazan od neprihvaćanja i odvajanja od roditelja. Veći problem je kad se javi kod starije djece

Polazak u prvi razred, osim uzbuđenja i veselja, kod djece može izazvati i strah uzrokovan novom životnom situacijom
Strah od nepoznatog najčešće je prolazan, no može se javiti i u višim razredima škole. Strah od škole kod prvašića najčešće je uzrokovan tjeskobom od razdvajanja. Uz to, djeca osjećaju da je u pitanju velika promjena, a ponekad im odrasli nimalo ne pomažu svojom nepromišljenom netaktičnošću. Rečenice poput: “Vidjet ćeš ti kad počne škola”, “Nema više igranja”, “Sad moraš biti ozbiljan”, “Učitelji su strogi”... djetetu samo dodatno nabijaju stres

Strah od odlaska u školu

Kako objašnjava psihoterapeut i integrativni gestalt socioterapeut Ivana Grabar, to su sve imperativi koji djetetu stvaraju nelagodu.  

"Strah se može javiti i ako dijete nije išlo u vrtić. Za početak ga treba upoznati s putem od škole do kuće, zajedno s njim birati bilježnice, pernicu te pripremiti školsku torbu. Kad počne nastava, treba ga često hvaliti za sve uspješno savladane zadatke", objašnjava pedagoginja Ivana Grabar. 

Ipak, dodaje, ako je strah suviše velik i preplavljujući, dijete nije dovoljno emocionalno sazrelo te je moguće da će mu odgoda škole za godinu dana pomoći da sazre i bude spremno za nove obaveze, koje i nisu zanemarive. 

Kako znati da je dijete spremno za školu?

Početni strahovi uglavnom sami prođu, nakon kraće prilagodbe, a veći problem su strahovi koji se iznenada jave kod djece koja su već dobro prilagođena. Mogu biti vezani uz društvo, profesora, određeni predmet, ali i na školu općenito što može čak prerasti i u fobiju. Ona se dijagnosticira nakon četiri mjeseca istog problema - kad dijete odbija ići u školu, a za to vrijeme ne zna objasniti čega se boji, nesigurno je, napeto, promijenjena raspoloženja i osjećaja. Djeca se često žale na tjelesne simptome, glavobolju i trbuhobolju, pa prije odlaska psihologu prođu kroz brojne pretrage. 

Kako pomoći djetetu?

Kako navode u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba, djetetu koje ima strah od škole može se pomoći na nekoliko načina. Odgoj djeteta treba temeljiti na emocionalnoj toplini, uvažavanju i podršci te dosljednom uvažavanju jasnih pravila ponašanja. Dijete treba često pohvaliti kako bi razvilo osjećaj sigurnosti i samopouzdanja te poticati izvanškolske aktivnosti, posebno one u kojima je dijete uspješno. 

12 stvari koje djetetu trebate reći o školi

Pomoći će i ako roditelji s vremena na vrijeme ciljano razgovaraju s djetetom, ali i s učiteljem, o tome kako se osjeća u razredu i školi. Ono što je svakako važno je, bez obzira na okolnosti, razvijati pozitivan stav prema školi. Pred djetetom se nipošto ne smije govoriti negativno o školi, učiteljima i školskim aktivnostima.

Ponekad ih sputavaju i previsoka roditeljska očekivanja, pa se u sebi bore sa strahom od neuspjeha i da ne razočaraju roditelje. Ako strahovi traju predugo, svakako treba potražiti pomoć psihologa, jer tjeranje takvog djeteta u školu, a bez rješenja problema, može biti kontraproduktivno. 

Kako na dijete djeluju vaša visoka očekivanja?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.