Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 24. kolovoza 2018.

Ovo bi zauvijek trebalo završiti raspravu o udaranju po guzi

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje proučavalo je sve negativne posljedice kratkotrajnog i dugotrajnog udaranja djece po guzi

Možda je nekada udaranje po guzi bilo prihvatljivo, ali novo istraživanje istraživanje provedeno na Sveučilištu u Teksasu, dokazuje kako je udaranje po guzi kao oblik discipliniranja - potpuno kontraproduktivno, ali i potencijalno štetno.

Možda te zanima... Udaranje po guzi djetetu šteti više nego što mislite Vrtić

U dosad najvećem takvom istraživanju, istraživači su proučavali 50 godina podataka više od 160 000 djece i otkrili su da, što su djeca bila više udarana po guzi, to je vjerojatnije bilo da su prkosila svojim roditeljima i povećala antisocijalno ponašanje, agresiju, razvila probleme s psihičkim zdravljem i kognitivne poteškoće

"Naša analiza fokusira se na udaranje po guzi, a ne na potencijalno nasilno ponašanje, a otkrili smo da je samo udaranje po guzi povezano s nenamjernim štetnim posljedicama, ali nije povezano s neposrednom ili dugotrajnom suglasnošću i pridržavanjem određenih pravila, što su zapravo namjere roditelja kada discipliniraju djecu", objasnila je autorica istraživanja, psihologinja Elizabeth Gershoff. 

Možda te zanima... Francuska metoda koja me promijenila kao roditelja Roditelji

djevojčica nasilje zlostavljanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5 stvari koje trebamo znati kada pričamo o udaranju po guzi

Drugim riječima, udaranje djeteta po guzi kako bi vas slušalo neće time rezultirati dugotrajno i zapravo će stvoriti kontraefekt u budućnosti. Još jedna zanimljiva stvar u istraživanju je da su roditelji koji su bili udarani po guzi kao djeca, više udarali svoju djecu od onih roditelja koji nisu doživjeli takvo discipliniranje u djetinjstvu. 

"Kao društvo, o udaranju po guzi i fizičkom zlostavljanju mislimo kao o dvije različite stvari. A, ipak, naše istraživanje pokazuje kako je udaranje po guzi povezano s jednakim negativnim posljedicama kao i fizičko zlostavljanje, samo u neznatno manjem stupnju", dodala je psihologinja. 

Možda te zanima... Glumica objasnila zašto nikad ne biste smjeli udarati djecu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.