Roditelji Sretna mama 05. veljače 2015.

Umjesto da ih kažnjavate, slavite pogreške svoje djece

djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Klinička psihologinja dr. Shefali Tsabary u knjizi 'Svjesni roditelj' u izdanju Dvostruke duge daje zanimljiv novi pogled na dječje pogreške. Pročitajte što ona predlaže, a sudjelovanjem u natječaju darovali smo vam četiri knjige

Iluzija je da možemo biti savršeni roditelji. Nema idealnog djeteta niti roditelja. Knjiga 'Svjesni roditelj' kliničke psihologinje i psihoterapeutkinje dr. Shefali Tsabary, kojoj je predgovor napisao Dalaj Lama, podvlači izazove koji su prirodan dio odgajanja djeteta, potpuno razumijevajući da, kao roditelj, svatko od nas pokušava najbolje s onim što ima.

knjiga | Author: Promo Foto: Promo

Knjiga 'Svjesni roditelj' napisana je za svakoga tko se bavi djecom bilo koje dobi. Bilo da ste samohrani roditelj, mlada osoba koja planira zasnovati obitelj ili ju je nedavno zasnovala, roditelj koji ima tinejdžere, djed ili staratelj, a prihvatite načela koja su naglašena u ovoj knjizi, možete pridonijeti preobrazbi sebe i djeteta. Knjiga 'Svjesni roditelj' pomoći će vam da budete ponizni što imate ogromnu priliku da odgajajući dijete skinete svoju staru kožu, riješite se ustajalih obrazaca, promijenite način života i pretvorite se u svjesnijeg roditelja.

Dobitnici knjige mjeseca

Koja je bila vaša najveća pogreška ovaj tjedan? Jeste li iz nje naučili nešto o sebi? Četiri odgovora koja ste nam ostavili u raspravi ispod članka od četvrtka 5. do srijede 11. veljače do 11 sati nagradili smo knjigom 'Svjesni roditelj' u izdanju Dvostruke duge.

Dobitnici su iskra000, Carms, Sandrina i kristina.culek, a oni će biti obaviješteni i putem e-maila.

 U nagradnom natječaju mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se!

Iz knjige 'Svjesni roditelj' prenosimo vam poglavlje pod naslovom 'Slavite pogrješke svoje djece': 

U našoj se kući za vrijeme večere često igraju igre. Svatko ima priliku reći koja je bila najveća pogrješka koju je napravio taj tjedan. To se izrodilo u glasno nadmetanje, gdje svatko pokušava izjednačiti tuđu pogrješku pa razgovor teče otprilike ovako: “Misliš da je to bila blesava pogrješka? Moja je bila još blesavija!” Moja kći uživa kad sluša o našim pogrješkama. Postoji i nastavak ove igre. Odabiremo jednu do dvije pogrješke koje smo napravili i opišemo što smo kroz njih naučili o sebi.

Za priznanje treba hrabrosti

Jedan je dan moja kći rekla: “Mama, pogriješila sam. Ostavila sam marker bez kapice na krevetu cijelu noć i sad je na krevetu
velika mrlja. Žao mi je.”
Rekoh joj kako je hrabra što je to priznala. A zatim sam je naučila kako da to očisti. Moja kći zna da svako priznanje dolazi s potvrdom o hrabrosti za priznanje. Tako se ona svaki put pobrine da mi kaže kad pojede neki slatkiš, a da nije smjela ili kad ona i njezini prijatelji kriju nešto od učitelja.

Međutim, mora se reći da kad moje dijete laže, što je napravila i opet će, da je to samo jedna od stvarnosti djetinjstva (i zrelog doba!) koju moramo prihvatiti. Ne podcjenjujem njezin strah kad to radi, već je uvjeravam da je prirodno bojati se priznati svoje pogrješke. Također joj naglašavam da će je kad-tad drugi ukoriti za njezine pogrješke.

Strah od kazne tjera na laganje

Međutim, u našem domu, ona zna da se pogrješke prihvaćaju, i najvećim dijelom se raspravlja o njima sa suosjećanjem. Na taj način se na laganje gleda kao na prirodni oblik kontinuuma ljudskog ponašanja.

Mogli biste se zapitati: Ne daje li to pravo djeci da olako rade pogrješke? Htjela bih s vama podijeliti zašto se to ne čini tako.
Premisa koja stoji iza svjesnog odgajanja je da su naša djeca po prirodi dobronamjerna i žele činiti ispravne stvari. Neizbježno je da će tijekom dana dijete napraviti pokoju pogrješku bilo kao propust ili voljno. Ako se boje kazne, kao što smo već spomenuli, pokušat će sakriti svoju pogrješku laganjem. Pristup koji predlažem ne samo da uči djecu da se ne boje pogrješaka već naglašavam da ima previše važnih lekcija koje možemo doznati o sebi iz naših pogrješaka da bismo ih skrivali, lekcija koje obogaćuju naš život na način koji si nismo mogli niti predstaviti da ih nismo napravili.

Prilika da djeci pokažemo koliko su nam vrijedna

Kad ohrabrujemo djecu da otpuštaju pogrješke, pomažemo im da odvoje žito od kukolja, a kukolj bacimo u vjetar. Pravi ispit da
li ste ih vi otpustili pristiže kad vas sljedeći put traže ključeve od istog automobila s kojim ste imali sudar prošli tjedan. Ako ste imali sudar s automobilom prijatelja, da li biste željeli da vam više ne da da vozite njegov automobil?

Kad vam djeca otkriju najranjiviji dio sebe, a vi ste se spremni suočiti s onim što ona jesu, ukazujemo im da su vrijedni poštovanja i primanja. Ako ih iznevjerimo kroz vlastitu viziju kakvi bi “trebali” biti, prenosimo im poruku da nisu vrijedni i da je svijet mjesto neopraštanja.Tad ih postaje strah zakoraknuti u život.

Vježbanje hrabrosti da možemo griješiti pomaže djeci da nauče poštovati svoje pogrješke i ograničenja, dok pokazuju vjeru u vlastitu sposobnost da idu dalje. To jača vjeru u njihove sposobnosti. Kad ih uvjerimo da ih i dalje volimo, prihvaćaju da je svatko od nas djelo u nastajanju. 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Carms

  HVALA VAM, jedva čekam da se čujemo putem e-maila!! Razveselili ste me jako <3

 • Avatar Klokanica
  Klokanica

  Dragi čitatelji, hvala na sudjelovanju u nagradnom natječaju. Knjigu 'Svjesni roditelj' u izdanju Dvostruke duge osvojili su: iskra000, Carms, Sandrina i kristina.culek, a oni će biti obaviješteni e-mailom.

 • Carms

  Moja najveća greška je što se unutar obitelji nikada ne izborim za svoje mišljenje! Udana sam, i naravno, iz želje da budem dobra snaha, ne borim se, već olako klimam glavom na svaku konstataciju upućenu od strane muževih roditelj! Sve bi bilo lakše da ne postoji razlika između supruga i šogora!! Suprug je nažalost odgajan drugim odgojnim mjerama što ih danas ne spaja već razdvaja, a kao priudanom članu teško je ostati prirodan i spontan! Kada živiš u nefunkcijonalnoj obitelji radiš greške i patiš radi njih! I zato mi je želja osvojiti ovu knjigu jer smatram da bi nam pomogla da se vratimo na pravi put tj. da svojoj dijeci budemo podrška a ne kamen spoticanja!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.