Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 30. travnja 2016.

Nagrade su jače od fizičke kazne, zbog batina djeca uče samo što je loše

zlostavljanje, batine, po guzi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U Hrvatskoj više od trećine trogodišnjaka roditelji redovito tuku. Djeca tako nauče samo što je loše, a ne što je dobro

Međunarodni dan odgoja bez batina obilježava se diljem svijeta 30. travnja, no podaci za Hrvatsku pokazuju da je fizičko kažnjavanje još prisutno kao odgojna metoda. Naime, UNICEF-ovo istraživanje pod nazivom "Kako roditelji i zajednice brinu o djeci najmlađe dobi u Hrvatskoj", provedeno 2013., dalo je poražavajuće podatke. Više od trećine trogodišnjaka i petine šestogodišnjaka roditelji udaraju na tjednoj osnovi.

Udaranje jednogodišnjaka češće je prisutno kod roditelja sa završenom osnovnom nego kod roditelja sa završnom srednjom ili višom školom te kod onih sa više djece. Dok u učestalosti nasilnih postupaka roditelja prema trogodišnjacima nisu pronađene sociodemografske razlike, udaranje šestogodišnjaka češće je u obiteljima koje žive u ruralnim sredinama u odnosu na one u gradovima. 

"Ponekad odrasli izmoreni od dječjih nepodopština pribjegavaju fizičkoj kazni. Međutim to ne rješava problem i ne govori djetetu što nije dobro ili što treba popraviti. Omalovažavajuća je za dijete i narušava odnos s roditeljima, jer u toj situaciji odrasla osoba samo naglašava svoju moć i autoritet. Tako učimo dijete da je nasilje opravdan način rješavanja konfliktnih situacija. Različita istraživanja govore da fizičko kažnjavanje nije učinkovita odgojna metoda i ne djeluje dugoročno na ponašanje" pojašnjava psihologinja Ana Mužak.

Stručnjaci: Odgajajte djecu bez udaranja

Kako odgajati djecu bez kažnjavanja?

Svako dijete treba pohvalu, poštovanje i ljubav

Ono što roditelji mogu učiniti, naglašava Mužak, je razgovarati s djetetom o nepoželjnom ponašanju, zajedno pronaći način kako se dijete u toj situaciji može ponašati, pohvaliti poželjna ponašanja, koristiti "time out" kada želimo smiriti dijete, uskratiti određene povlastice, te postaviti jasna pravila i granice. Svakom djetetu su, navode u Poliklinici za zaštitu zdravlja djece grada Zagreba, potrebni poštovanje, fizička dobrobit, pohvala, pažnja, povjerenje i ljubav. Nježno roditeljstvo zahtjeva vještine, znanja i stav da djecu ne treba tući nego ih tretirati s poštovanjem, ljubavlju i osjećajima da su vrijedni.

Zašto su granice u odgoju toliko važne?

"Važno je imati na umu da batine ne uče djecu što je dobro. One uče djecu kako da budu nasilna i bez kontrole. Uzrokuju bol, ljutnju pa i ozljede. Djeca uče razlikovati dobro od lošeg oponašajući svoje roditelje - ako ih udare djeca će smatrati da je u redu da i oni udare nekoga. Fizičko zlostavljanje se može spriječiti ako roditelji nauče kako se uspješno kontrolirati te ne dozvole da bijes kontrolira njihove postupke", naglašavaju u Poliklinici za zaštitu zdravlja djece grada Zagreba.

Nagrade i pohvale su motivirajuće

Postoje mnoge tehnike i načini koji se mogu upotrijebiti u odgoju kako bi djeca naučila razlikovati ispravno od pogrešnog i donositi pametne i mudre odluke. Najmoćniji, najsnažniji način kojim se uči djecu da se primjereno ponašaju su nagrade. Nagrade kao pohvala, nježan dodir, privilegije i sl. pokazuju djeci da se uvažavaju njihovi napori i pokušaji, pomažu u razvijanju djetetovog samopouzdanja, dobre slike o sebi, pokazuju da su oni i to što rade važni. Djeca će učiniti više zbog nagrade nego što će nešto izbjegavati zbog straha od kazne, naglašavaju u Poliklinici. Najveća nagrada djetetu je pohvala. Važno je upotrebljavati pohvale za njih kao osobe (volim te, divna si kćer) i pohvale za ono što rade (odlično si oprao auto, dobro si zakopčao gumbe).

Jesu li djeci potrebne kazne?

Zašto treba reći NE batinama?

  • Uče djecu da je u redu tući druge kad smo ljuti. Batine uče djecu da je u redu nasiljem rješavati probleme.
  • Uče ih strahu i osveti.
  • Pokazuju da je u redu tući one koje volimo.
  • Batine mogu ozbiljno ozlijediti djecu.
  • Ne uče djecu razlikovanju poželjnog od nepoželjnog ponašanja jer samo kažnjavaju nepoželjno
  • Katkad batine postanu i “nagrada” - kod djece koja ne dobivaju dovoljno pažnje od roditelja, dogodi se da je i negativna pažnja bolja nego nikakva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.