Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 05. ožujka 2018.

8 načina kako se nositi s ispadima bijesa zbog škole

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dan u školi je završio, a vaše dijete ima emocionalni slom. Zvuči poznato? Stručnjakinja za roditeljstvo podijelila je savjete za roditelje koji se nose sa suzama i ispadima bijesa poslije škole

Odlazak u školu psihički je i mentalno iscrpljujuć za vaše dijete, stoga nije neko iznenađenje ako su prisutni živčani slomovi nakon škole posebno ako je dijete već pretjerano umorno i razdraženo. 

Stručnjakinja za roditeljstvo, Sarah Ockwell-Smith govori kako su suze i ispadi bijesa poslije škole u potpunosti normalni. Iako se živčani slomovi najčešće događaju u prvim tjednima na početku školske godine dok se dijete ponovno privikava na školsku rutinu, oni se mogu pojavljivati tijekom cijele godine, a posebno učestali mogu biti i pred kraj školske godine, kada je dijete umorno od svega

Možda te zanima... Emocionalne i socijalne vještine određuju djetetovu budućnost: Kako roditelji mogu pomoći Vrtić

"Može biti od pomoći razumjeti što točno stoji iza djetetovih suza i vikanja. Primjerice, je li umor ili nešto što se dogodilo u školi, nešto što je dijete moralo cijeli dan trpjeti u školi i sada tek otpušta te emocije?", govori stručnjakinja. 

Kako biste kraj dana učinili smirenijim i sretnijim vremenom za cijelu obitelj, pročitajte neke od njezinih savjeta: 

1. Igrajte se s djetetom svaki dan

Vašem djetetu nedostajete kada je u školi i to bi mogao biti jedan od razloga iza djetetovog sloma kada dođe kući. Važno je provesti kvalitetno vrijeme s djetetom svaku večer kako biste ga utješili. "Često se ostatak dana nakon škole provodi u velikoj žurbi, od domaće zadaće, do večere i zatim odlaska u krevet. Mislim da je jako važno napraviti vremena između večere i spavanja kako biste proveli vrijeme s djetetom i radili što ono želi. Zato pustite svoje mobitele, ugasite televizor, zaboravite na prljavo posuđe i jednostavno sjednite na pod s djetetom na pola sata i igrajte se", objašnjava Sarah.

Roditelji razgovaraju s djetetom Možda te zanima... 6 savjeta za bolju komunikaciju s djetetom Školarci

2. Ne 'bombardirajte' dijete s pitanjima

Svaki roditelj želi znati kako je djetetu bilo u školi. No, 'bombardiranje' pitanja o danu istog trenutka poslije škole moglo bi biti previše i preplaviti vaše dijete osjećajima. "Kako biste se vi osjećali da izađete s posla a netko vas ispituje sto pitanja o poslu? Sumnjam da bi vam se to svidjelo, a upravo tako se osjeća i vaše dijete", objašnjava stručnjakinja i dodaje kako je najbolja stvar koju roditelji mogu napraviti - pitati dijete što mu se danas najbolje i najgore dogodilo.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Ili jednostavno smisliti smiješna pitanja poput: 'Da je tvoja učiteljica dinosaur, koji bi dinosaur bila? ' Na taj način, dijete će više htjeti razgovarati o svom danu jer neće osjećati pritisak da treba odgovoriti na mnogo pitanja."

3. Ograničite aktivnosti nakon škole

Veliki uzrok emocionalnih slomova nakon škole je umor što znači da biste trebali ograničiti aktivnosti nakon škole. "Ono što djetetu treba nakon školskog dana je nestrukturirano vrijeme za odmor i igru. Ograničite aktivnosti poslije škole, to će svakako pomoći umoru."

djeca sport Možda te zanima... Kako donijeti odluku na koje aktivnosti upisati dijete? Roditelji

4. 'Slobodan dan'

Ako je vaše dijete iscrpljeno i kontinuirano ima ispade nakon škole, Sarah ima prijedlog: "Uzmite u obzir 'slobodan dan'." Umjesto da vikendom dijete ima neku od svojih aktivnosti, bilo kakve dogovore ili druge događaje, sačuvajte jedan dan za potpuno odmaranje i opuštanje kod kuće. "Zaista trebamo bolje razmisliti o tome kako postupamo s našim psihičkim zdravljem. Zašto ga smatramo manje važnim nego kad dijete ima temperaturu ili kašlje?", dodaje stručnjakinja. 

7 savjeta kako dijete naučiti da se bori protiv stresa

5. U školu s užinom!

dječak u školi, jabuka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

I mi odrasli postajemo ljuti kada smo gladni, djeca nisu ništa drugačija. Kako bi spriječili slomove uzrokovane gladi, uvijek se pobrinite da dijete sa sobom u školu ponese neku užinu. "Posebno je teško mlađoj djeci koja su uvijek smjela jesti kada su htjela, a odjednom u školi smiju jesti samo u određeno vrijeme", objašnjava Sarah i predlaže voće, orašaste plodove ili zdrave grickalice koje djeca mogu jesti pod odmorom ili čim završe sa školom, na putu kući.

hrana, pizze Možda te zanima... 5 ukusnih i zdravih užina za poslije škole Školarci

6. Razgovarajte s učiteljicom/učiteljem

Nije neuobičajeno da dijete ima živčani slom nakon školskog dana, ali ako se slomovi događaju svakodnevno - svakako razgovarajte s djetetovom učiteljicom/učiteljem. "Razgovarajte o tome kako djetetu ide u školi i kako se učiteljici/učitelju čini djetetovo ponašanje. To će vam pomoći primijetiti postoji li neka poveznica između djetetova ponašanja i događa li se djetetu nešto što bi ga moglo toliko uznemiravati."

Pročitajte zašto bi roditelji trebali razgovarati s učiteljima, a ne samo zbog ocjena

7. Dajte djetetu do znanja da ste tu za nju/njega

Škola je težak posao za djecu. Posebno ako su kritizirana u školi ili se ne slažu s vršnjacima. "Ako su djeca kroz cijeli dan prošla osjećajući se loše, dajte im do znanja da vam se mogu povjeriti i reći vam kako se osjećaju. Zadržavanje osjećaja nikada nije dobro, neka dijete zna da ste tu za nju/njega i pokušajte razumjeti da dijete ima razloge za svoj slom. Samo što ste ovdje za dijete je već od velike pomoći", govori Sarah. 

djevojčica školarka Možda te zanima... Moja kći se promijenila nakon polaska u školu! Školarci

mama, djeca, šuma | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

8. Iskoristite vikend najbolje što možete

Ne možete dočekati vikend? Upravo tako se osjeća i vaše dijete. Kako biste spriječili ispade preko tjedna, dajte djetetu svu svoju pažnju preko vikenda. "Neka vikendi budu zabavni kako bi dijete imalo priliku napuniti baterije za sljedeći tjedan. Ako imate više djece, pobrinite se da sa svakim provedete jednako vremena."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci