Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 20. lipnja 2017.

Što kad dijete grize i udara drugu djecu?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama dvogodišnjaka je jako zabrinuta jer dijete često udara i grize drugu djecu. Naša psihologinja Natalija Stanković objašnjava što učiniti u takvim situacijama

Imam dvogodišnjaka koji često u ljutnji udara i grize drugu djecu kako bi se domogao neke igračke. Zbog toga se osjećam loše, pitam se što smo učinili krivo i što učiniti sada da ga od toga odučim? Pokušala sam mu uzvratiti ugrizom, kako bi uvidio koliko je to neugodno, no čini mi se još gore. 

Važno je znati da je ljutnja normalna i prisutna kod svakog živog bića. Neka djeca imaju niži, a neka viši stupanj tolerancije na frustraciju i to je dobrim dijelom stvar njihova karaktera. Djeca ju najviše izražavaju kada su želje iznad njihovih sposobnosti. Kako raste razvoj govornih sposobnosti, frustracija postaje manja jer ju djeca uspijevaju verbalno izraziti. Tada je i roditeljima lakše jer o njoj s njima mogu razgovarati.

Vaš dvogodišnjak vam ljutnju u ovoj razvojnoj fazi "govori" djelima i čini to najbolje što umije. Ono što je važno da roditelj prepoznaje uzrok ljutnje, kao što ste vi prepoznali da je u ovom slučaju razlog željena igračka koju u tom trenutku ima drugo dijete. Kada se to sljedeći puta dogodi, umiješajte se i odlučno zaustavite napad riječima: "Ne želim da udaraš i grizeš druge. Ako želiš igračku, pričekaj da se ovo dijete poigra s njom ili pitaj mene. Ja ću dogovoriti kako ćete se s njom igrati".

dječak, igračke Možda te zanima... Dječak otima igračke i gura drugu djecu u vrtiću Vrtić

Također, ako je drugo dijete dovoljno staro da se verbalno izrazi, možete ga zamoliti da kaže vašem djetetu da se neće igrati s njime dok se ne ispriča i prestane tući. Ako nije, možete vi to izgovoriti. 

Metoda uzvraćanja ugriza nije dobar način jer ne možemo tražiti od djeteta da prestane činiti ono što mi činimo njemu. Ako već mislite da bi to bila dobra lekcija za njega, radije njegove zubiće (uz njegovo dopuštenje!) prislonite na njegovu ruku i tonom otkrivenja (ne osvetoljubivo) uzviknete: "Vidi, kad grizemo boli!"

Imajte na umu da djeca te dobi uče ponavljanjem i da ćete takvim kontinuiranim pristupom uspješno prevladati tu razvojnu fazu na najzdraviji način. S razumijevanjem, toplinom i usmjeravanjem.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.