Školarci Škola 08. rujna 2016.

Kako možete pomoći djetetu u prilagodbi na školu?

škola
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vjerujte u svoje dijete i njegove sposobnosti, budite mu stalna podrška, pokažite svoje veselje i ponos radi polaska u prvi razred

Jeste li spremni za prvi razred? Vaš pozitivan stav prema školi od velike je važnosti za dijete. Iako brinete brojne brige, od toga kakva će biti učiteljica do toga kako će dijete prihvatiti školu, važno je da svoje nedoumice ne prenosite na dijete, kako bi mu olakšali taj važan početak. Vjerujte u svoje dijete i njegove sposobnosti, budite mu stalna podrška, pokažite svoje veselje i ponos radi polaska u prvi razred. Budite blagi s kritikama jer kritike donose samo osjećaj nesigurnosti.

Oprema za prvašiće - što im stvarno treba, a što ne treba?

Prvi dan budite uz svoje prvašiće

Pokušajte osigurati vašem prvašiću dovoljno vremena za prilagodbu. Ako ste u mogućnosti koristite godišnji odmor barem prvi tjedan škole kako bi prilagodba prošla što uspješnije. Prvi dan nastave ponosno budite uz svog prvašića i podijelite radost tog važnog događaja.

SOS vodič za roditelje školaraca

Surađujte s učiteljima, oni provode s vašim školarcem znatan dio dana (pogotovo ako je dijete u dnevnom boravku). Često će se dogoditi da će učitelji u djeteta prepoznati osobine ili poteškoće koje vi, kao roditelj, niste primijetili, jer su uvjetovane novom, školskom sredinom, novim načinom rada, novim obavezama ili novim odnosima s vršnjacima.

Kvalitetna suradnja s učiteljima je važna

Poslušajte savjete učitelja i stručnog tima škole, ali i potražite pomoć učitelja, stručnog tima škole ili vašeg školskog liječnika, kada smatrate da je potrebna vašem djetetu, iz bilo kojeg razloga. Kvalitetna i stalna suradnja sa školom bitna je za uspješno školovanje, jer škola i roditelji imaju isti cilj, a to je sretno dijete, ali i dobar učenik.

Da bi dijete voljelo učiti, mora voljeti sebe

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.