Školarci Prehrana školarca 09. rujna 2015.

5 ukusnih i zdravih užina za poslije škole

hrana, pizze
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U suradnji s programom za prevenciju pretilosti, 'Petica - igrom do zdravlja', koji se od ove školske godine provodi u 2. i 3. razredima u nekoliko zagrebačkih osnovnih škola, donosimo vam 5 recepata za ukusna i zdrava jela koja djetetu možete ponuditi kao međuobrok prije ili poslije škole. A pecivo od punih kaputića ili muffini mogu se jesti i za doručak, dok male pizze ili crveno-zelena salata mogu biti večera!

hrana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pecivo od punih kaputića sa zelenim namazom i šunkom

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Sastojci za namaz (4 do 6 osoba):

  • 450 g graška
  • 150 g svježeg sira
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol, papar i crvena paprika (po želji)
  • limunov sok (po želji)

Priprema:

1. Grašak skuhati u slanoj vodi. Kada je kuhan, isprati ga pod mlazom hladne vode. Dobro ocijediti.
2. Pomiješati sve sastojke i miksati štapnim mikserom dok ne dobijete homogenu i glatku smjesu.
3. Poslužiti 2 žlice namaza na komadu kruha s kriškom šunke

hrana, pizze | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Male pizze sa zadatkom

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Sastojci (30 komada):

  • 15 integralnih peciva
  • 3 rajčice
  • 2 crvene paprike
  • 2 tikvice, naribane
  • 2 šalice cvjetova brokule
  • 3 šalice šunke
  • 2 šalice sira
  • maslinovo ulje

Priprema:

1. Prepoloviti malo integralno pecivo.
2. Staviti žličicu maslinovog ulja.
3. Na svako pecivo staviti nasjeckane sastojke po djetetovoj želji tako da se ispuni traženi zadatak – napraviti sendvič tako da ima barem jedan sastojak crvene, zelene i žute boje.
4. Sendviče peći u pećnici 5 do 10 minuta te jesti kao male pizze.

hrana, muffini | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Muffini s voćem i sjemenkama

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Sastojci (6 osoba):

  • 2 šalice borovnica, malina, kupina ili jagoda
  • 280 g integralnog brašna
  • 450 g zobenih pahuljica
  • 2 jaja
  • 2 šalice kiselog vrhnja
  • 150 g smeđeg šećera
  • 80 g lana, mljevenog
  • 4 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica cimeta
  • 1 šalica biljnog ulja

Priprema:    

1. Pećnicu zagrijati na 180°C.
2. Pripremiti dva kalupa za muffine i umetnuti papirnate košarice.
3. U većoj zdjeli pomiješati brašno, zobene pahuljice, šećer, lan, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet.
4. Dodati razmućena jaja, ulje, kiselo vrhnje i 3/4 šalice vode te miješati dok se sastojci ne sjedine, zatim umiješati voće po izboru.
5. Smjesu rasporediti u kalupe za muffine i peći 20 do 25 minuta.
6. Nakon pečenja ohladiti 5 minuta te izvaditi košarice s muffinima.

hrana, čips, umak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zdravi čips s jogurtom

Vrijeme pripreme: 1 sat

Sastojci za čips (6 osoba):

  • 250 g kukuruznog brašna
  • 150 g bijelog brašna
  • 2 žličice maslaca
  • ½  praška za pecivo
  • voda
  • krupna morska sol
  • začini – timijan, origano, ružmarin, crvena mljevena paprika, čili... (po želji)

Priprema:

1. Zamijesiti tijesto, oblikovati manje kuglice i pustiti da prekriveno odstoji 30 minuta.
2. Kuglice razvaljati, izrezati na trokutiće pa ih složiti na papir za pečenje, politi s nekoliko kapi maslinovog ulja i posuti solju. Peći u zagrijanoj pećnici 4 do 5 minuta na 180°C.
3. Pustiti da se potpuno ohlade i servirati uz  umak od jogurta.

Sastojci za umak od jogurta (6 osoba):

  • 2 jogurta
  • 1 limun
  • ¼ češnjaka
  • 4 listića mente
  • sol, papar, origano (po želji)

Priprema:

1. U mikser dodati sitno nasjeckane listiće mente, češnjak, iscijediti limun i dodati jogurt. 
2. Začiniti navedenim začinima.
3. Dobro promiješati i poslužiti kao umak uz domaći kukuruzni čips.

hrana, salata, leća | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Crveno-zelena salata

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Sastojci (4 osobe):

  • 1 i ½ šalica crvene leće
  • 3 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca 
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 150 g rikole
  • 100 g sira
  • 2 žličice kima
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žličice svježeg đumbira, naribanog
  • 2 žličice korijandra
  • papar

Priprema:

1. U većoj tavi zagrijati ulje. Dodati kim, češnjak, đumbir i pirjati 2 minute. 
2. Dodati leću i kuhati još minutu. 
3. Postupno dolijevati temeljac i pirjati 20 minuta, dok tekućina ne ispari. 
4. Maknuti tavu s izvora topline, zatim začiniti korijandrom i dobro izmiješati.  
5. Na tanjur posložiti rikolu, dodati leću i na vrh kozji sir. 

Saznajte više o programu prevencije pretilosti Petica - igrom do zdraljva

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.