U suradnji s programom za prevenciju pretilosti, 'Petica - igrom do zdravlja', koji se od ove školske godine provodi u 2. i 3. razredima u nekoliko zagrebačkih osnovnih škola, donosimo vam 5 recepata za ukusna i zdrava jela koja djetetu možete ponuditi kao međuobrok prije ili poslije škole. A pecivo od punih kaputića ili muffini mogu se jesti i za doručak, dok male pizze ili crveno-zelena salata mogu biti večera!
Pecivo od punih kaputića sa zelenim namazom i šunkom
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Sastojci za namaz (4 do 6 osoba):
- 450 g graška
- 150 g svježeg sira
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol, papar i crvena paprika (po želji)
- limunov sok (po želji)
Priprema:
1. Grašak skuhati u slanoj vodi. Kada je kuhan, isprati ga pod mlazom hladne vode. Dobro ocijediti.
2. Pomiješati sve sastojke i miksati štapnim mikserom dok ne dobijete homogenu i glatku smjesu.
3. Poslužiti 2 žlice namaza na komadu kruha s kriškom šunke
Male pizze sa zadatkom
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Sastojci (30 komada):
- 15 integralnih peciva
- 3 rajčice
- 2 crvene paprike
- 2 tikvice, naribane
- 2 šalice cvjetova brokule
- 3 šalice šunke
- 2 šalice sira
- maslinovo ulje
Priprema:
1. Prepoloviti malo integralno pecivo.
2. Staviti žličicu maslinovog ulja.
3. Na svako pecivo staviti nasjeckane sastojke po djetetovoj želji tako da se ispuni traženi zadatak – napraviti sendvič tako da ima barem jedan sastojak crvene, zelene i žute boje.
4. Sendviče peći u pećnici 5 do 10 minuta te jesti kao male pizze.
Muffini s voćem i sjemenkama
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Sastojci (6 osoba):
- 2 šalice borovnica, malina, kupina ili jagoda
- 280 g integralnog brašna
- 450 g zobenih pahuljica
- 2 jaja
- 2 šalice kiselog vrhnja
- 150 g smeđeg šećera
- 80 g lana, mljevenog
- 4 žličice sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žlica cimeta
- 1 šalica biljnog ulja
Priprema:
1. Pećnicu zagrijati na 180°C.
2. Pripremiti dva kalupa za muffine i umetnuti papirnate košarice.
3. U većoj zdjeli pomiješati brašno, zobene pahuljice, šećer, lan, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet.
4. Dodati razmućena jaja, ulje, kiselo vrhnje i 3/4 šalice vode te miješati dok se sastojci ne sjedine, zatim umiješati voće po izboru.
5. Smjesu rasporediti u kalupe za muffine i peći 20 do 25 minuta.
6. Nakon pečenja ohladiti 5 minuta te izvaditi košarice s muffinima.
Zdravi čips s jogurtom
Vrijeme pripreme: 1 sat
Sastojci za čips (6 osoba):
- 250 g kukuruznog brašna
- 150 g bijelog brašna
- 2 žličice maslaca
- ½ praška za pecivo
- voda
- krupna morska sol
- začini – timijan, origano, ružmarin, crvena mljevena paprika, čili... (po želji)
Priprema:
1. Zamijesiti tijesto, oblikovati manje kuglice i pustiti da prekriveno odstoji 30 minuta.
2. Kuglice razvaljati, izrezati na trokutiće pa ih složiti na papir za pečenje, politi s nekoliko kapi maslinovog ulja i posuti solju. Peći u zagrijanoj pećnici 4 do 5 minuta na 180°C.
3. Pustiti da se potpuno ohlade i servirati uz umak od jogurta.
Sastojci za umak od jogurta (6 osoba):
- 2 jogurta
- 1 limun
- ¼ češnjaka
- 4 listića mente
- sol, papar, origano (po želji)
Priprema:
1. U mikser dodati sitno nasjeckane listiće mente, češnjak, iscijediti limun i dodati jogurt.
2. Začiniti navedenim začinima.
3. Dobro promiješati i poslužiti kao umak uz domaći kukuruzni čips.
Crveno-zelena salata
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Sastojci (4 osobe):
- 1 i ½ šalica crvene leće
- 3 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 150 g rikole
- 100 g sira
- 2 žličice kima
- 2 češnja češnjaka
- 2 žličice svježeg đumbira, naribanog
- 2 žličice korijandra
- papar
Priprema:
1. U većoj tavi zagrijati ulje. Dodati kim, češnjak, đumbir i pirjati 2 minute.
2. Dodati leću i kuhati još minutu.
3. Postupno dolijevati temeljac i pirjati 20 minuta, dok tekućina ne ispari.
4. Maknuti tavu s izvora topline, zatim začiniti korijandrom i dobro izmiješati.
5. Na tanjur posložiti rikolu, dodati leću i na vrh kozji sir.
Saznajte više o programu prevencije pretilosti Petica - igrom do zdraljva