Roditelji Kolumne roditelja 06. rujna 2016.

Mitovi i istine o početku škole iz perspektive jedne mame

mama, dijete, škola
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame su uvijek emotivne i za njih sve što djeca učine bez njih znači osamostaljenje, pa tako i polazak u školu

Moj sin je ove godine četvrtaš tako da mogu reći da smo mi već uhodani tim. Ponosno mogu reći i da je odlikaš i da su njegove ocjene njegova zasluga. Od svega vezanog za njegovu školu odlazila sam samo redovno na informacije i ta priča oko e-dnevnika nikad me nije pretjerano interesirala. Meni je na prvom mjestu bila riječ njegove učiteljice, koliko moj sin pazi na sebe i na kolektiv, je li kulturan i koliko pazi na nastavi. I svakom roditelju savjetujem isto.

U startu sam riješila s njim da ima svoje mjesto i vrijeme za učenje, da je njegova škola njegova briga i da mi ne pada na pamet da mu visim nad glavom ili učim za njega. Razlog više je bio i drugo dijete koje je tad bilo malo i iziskivalo puno pažnje.

Evo nekoliko mitova i istine u svezi mama i škole.

Mit: Odlazak u školu znači osamostaljenje njihovih do tad "beba".

Istina: Mame su uvijek emotivne i za njih sve što djeca učine bez njih znači osamostaljenje.

One plaču kad njihova djeca naprave prve korake, piške u tutu, idu u vrtić, kad obuju sami cipele, glume u predstavi pa makar i drvo, odlaze spavati u svoju sobu. 

Vjerujte, još ćete ih dugo voziti u školu, čekat ispred, spremati užinu, trčati sa zaboravljenim knjigama, puniti im telefon kojeg ste kupili samo da ih vi možete zvati, ali oni na njega jednostavno instaliraju igrice i isprazne bateriju. Još ćete dugo navijati alarm, buditi ih, spremati robu za tjelesni. Uz sve to, ako ćete im morati i provjeravati knjige, svaki domaći i napominjati lektire nećete se dobro provesti.

5 opasnih stvari koje trebate dopustiti djetetu da radi

Mit: Početak škole znači rasterećenje za mame.

Istina: Početak škole mi je bio totalna koma.

Praznici u kojima pomalo svi uskoče, bake, djedovi, tete. Praznici u kojima nisam bila ograničena vremenom na jednom se pretvore u dan u kojem uz ostale obveze točno u 8 moram biti pred školom. Onda se scena iz filma u kojem mama sprema žitarice i mlijeko dok svi skupa sjede za stolom i doručkuju, a klince poslije kupi školski autobus, pretvara u scenu iz 'Brzi i žestoki'. Ujutro nitko ne može ustati, obično sam bila sat prije svih na nogama da spremim nešto zdravo za pojesti, da ga čeka odjeća, da i ja popijem svoju kavu u miru. Neznam kad bi krenulo krivo, ali jednostavno odjednom kasnimo, kupim i mlađe dijete koje najčešće baš tih jutara hoće spavati do deset, praznicima to isto dijete se budi već oko šest. 

Tek što ostaviš dijete u školi i obaviš kupnju za ručak ili plačanje računa moraš natrag pred školu. Ostatak dana je klasika uz sve povremeno odlaziš provjeriti kako tvoj đak piše, crta, snalazi se... Uglavnom navečer čim krevet vidiš spavaš.

Presmiješno: Roditelji slave početak školske godine

Mit: Djeca lakše i brže uče dok su mala.

Istina: Ni u ludilu nemojte djecu upisati na brojne aktivnosti.

Pokazuje li dijete interes za određene aktivnosti i ako ste u mogućnosti samo naprijed, ali nipošto nemojte djeci natovariti na leđa brojne obveze samo zato što susjedov Tomica ide na nogomet i uči dva jezika, a od tete Kate mala svira klavir i violinu, usput trenira gimnastiku i odlična je u školi. Budite realni po pitanju svoje djece, ne mogu sva djeca sve i ne trebaju. Nametanjem nečeg stvorit ćete samo pritisak i nećete apsolutno ništa postići.

Tate budu takve da "mali mora igrat balun, jer on je kad je bia mali strasno bio talentiran, al ta ozljeda noge u kojoj mu je puklo pola nokta ga spriječila u karijeri" i moj je odmah starijeg na balun upisao. I bilo je tu drži nedaj dok nisam otišla na trening i vidjela da mali igra sve osim nogometa. Tad sam ga ispisala i pustila da se sam odluči, neko vrijeme smo proveli na karateu i ove godine je sam izjavio da hoće ozbiljno na nogomet. 

Kada je pravo vrijeme za sport, tečaj stranog jezika ili zbor?

Mit: Ocjene su ogledalo mog djeteta.

Istina: Super je kad vidite petice, super je kad donesu pohvalnice, ali ništa mi nije ispunilo srce kao kad mi je učiteljica mog sina rekla da je pitao nju hoće li pola njegovog kroasana jer je nije vidio da jede tokom odmora.

Ništa me nije razveselilo kao kad je rekla da joj nikad nije upao u riječ i da se lijepo ponaša. Bitne su ocjene, ali nikad nisu, niti će biti stupanj nečije vrijednosti niti mjerilo nečije inteligencije. Fakultetski sam obrazovana i vjerujte, sve škole ovog svijeta ne mogu vas učiniti čovjekom, ako vi to niste. Tome učite i svoju djecu.

25 životnih vrijednosti za odgoj samopouzdane i sretne djece

Dalo bi se još tu pisati, ali duga štiva nitko ne čita. Ukratko, sretno roditelji, sretno djeco. Sreća je u životu ipak najbitniji element. 
Što se pameti tiče: Kažu da zapravo samo dva puta u životu treba biti pametan, a to je kad birate profesiju i bračnog druga, ako tad pogriješite onda čitav život morate biti pametni.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.