Roditelji Zanimljivosti 19. listopada 2016.

Pomozite povučenom i nesigurnom djetetu da se lakše nosi sa svakodnevnim izazovima

djeca, školarci
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kroz ovu grupu/druženje/radionice podržat će se i usmjeriti razvoj vještina koje olakšavaju svakodnevno funkcioniranje u socijalnom okruženju (škola i ispitivanje znanja, društvo vršnjaka, nastupi bilo koje vrste, upoznavanje novih ljudi, nošenje s izazovnim situacijama)

Savjetovalište Žiraha pokreće radionice/grupu za djecu i mlade koji su u društvu, školi, kod kuće ili na raznim aktivnostima često nesigurni, povučeniji, boje se ispitivanja znanja, manje se druže sa svojim vršnjacima i slično. Grupa će se odvijati u obliku radionica s iskustvenim vježbama temeljenim na znanjima iz psihologije i Geštalt psihoterapijskog pristupa, a ujedno i s idejom da ona bude sigurno okruženje za isprobavanje novi stvari u društvu vršnjaka sa sličnim izazovima i naravno, druženje.

U svom se radu stručnjaci iz Savjetovališta Žiraha često susreću s djecom i mladima koji imaju strahove i nervozu vezanu za školu, ispitivanje znanja, svoju poziciju i prihvaćenost u društvu vršnjaka, javne nastupe i slično. Također, imaju sniženo samopouzdanje i nesigurni su prilikom socijalnih kontakata razne vrste. Anksioznost, odnosno neki osjećaj straha i tjeskobe vezano za razne okolnosti najčešće dolazi u paru s visokim očekivanjima od sebe samih i nezadovoljstvom ako sve što radimo ili što nam je važno nije na maksimalnoj razini ostvarenja. 

Svako dijete je specifično te je važno prepoznati i prihvatiti njegovu osobnost. Djeca u podržavajućoj okolini mnogo uče jedni od drugih, ali i dobivaju informaciju da i drugi imaju slične "brige" te kako se nose s njima.

Kroz ovu grupu/druženje/radionice podržat će se i usmjeriti razvoj vještina koje olakšavaju svakodnevno funkcioniranje u socijalnom okruženju (škola i ispitivanje znanja, društvo vršnjaka, nastupi bilo koje vrste, upoznavanje novih ljudi, nošenje s izazovnim situacijama).

Neke od tema kojima će se baviti su:

  • slika o sebi - kako vidim i prihvaćam sebe
  • jačanje samopoštovanja i samopouzdanja
  • prepoznavanja  i izražavanje emocija kod sebe i kod drugih
  • kako sve možemo utjecati na svoje emocije i doživljaj okoline
  • upravljanje stresom u vidu prepoznavanja opterećenja i emocija
  • samopredstavljanje
  • kako živjeti sa strahovima, neizvjesnošću i slično
  • kako prepoznavati svoje potrebe i tražiti pomoć kad nam je potrebna

Predviđeno trajanje jedne radionice je oko 1,5 sat, ovisno o veličini grupe i mogućnostima polaznika, dakle podložno je dogovoru. Termini su također podložni dogovoru, a prvi termin je u subotu 5.11. 2016. od 10 do 11:30 sati. Mjesto održavanja je Ribnjak 18/2.kat, Zagreb.

Grupa će se okupljati svaka 2 tjedna, dakle 2 puta mjesečno. Cijena je 250 kn mjesečno (u cijenu je uključen PDV). 

Ovisno o broju i dobi zainteresiranih, moguće je da bude više grupa u kojima će djeca i mladi biti slične dobi te će se sadržaj radionica prilagoditi svakoj grupi.

Voditeljica grupe je Sunčana Rokvić, magistra psihologije s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom i mladima te vođenju radionica.

Pozivamo vas da promislite o ovom obliku rada, porazgovarate o tome sa svojim djetetom i javite se na suncana@ziraha-services.com za više informacija i prijave.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.