Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 18. listopada 2016.

10 trikova za roditelje školaraca

školarac školsko dijete škola
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Školska godina već traje, a gradivo koje mališani moraju savladati sve je veće. Donosimo vam savjete kako pomoći svom djetetu kod učenja i pisanja domaćih zadaća

Svaki roditelj se zapitao koliko treba treba pomagati svom djetetu oko učenja i domaće zadaće. Ako primijetite da vaše dijete ima poteškoća s učenjem i obvezama kod kuće, svakako mu trebate pomoći, ali to ne znači da trebate učiniti sve umjesto njega. 

 Trebaju li roditelji učiti s djecom?

Pokušajte razviti odgovornost za izvršavanje obveza kod svog djeteta uz pomoć ovih savjeta:

  • Objasnite djetetu ono što mu nije jasno, ukažite na moguće pogreške koje je napravio i potaknite ga da ih sam ispravi.
  • Nemojte neprekidno sjedite pored djeteta dok on uči ili piše domaću zadaću.Važno je znati da ste mu na raspolaganju i da vam se može obratiti za pomoć ako mu zatreba.
  • Smanjite mogućnosti skretanja pažnje. Ugasite televizor i druge uređaje, a njegov radi stol neka bude uredan i čist.
  • Na početku školske godine dogovorite se s djetetom u koje vrijeme će učiti i raditi zadaću, primjerice po dolasku iz škole, nakon ručka, nakon igranja...
  • Da bi dijete kvalitetno radilo zadaću ili učilo, mora se dobro osjećati i biti odmorno. Ako je dijete došlo iz škole tužno ili ljuto, najprije popričajte s njim i pomozite mu da se oslobodi negativnih osjećaja prije nego što počne s radom. Također, dopustite djetetu da se odmori nakon škole jer odmoran mozak bolje i brže radi, a umorno tijelo ometa mozak u njegovom radu.
  • Poželjno je da dijete uvijek uči i radi zadatke na istom mjesto. Samo sjedenje na tom mjestu stvara psihološku spremnost za rad.
  • Jako je važno objasniti djetetu što se točno očekuje od njega što se tiče učenja. Neka vaša očekivanja budu dovoljno visoka, ali realna s obzirom na djetetove sposobnosti.
  • Objasnite djetetu zašto je učenje važno i korisno za njega. Djeca, baš kao i odrasli, bolje rade kada u tome vide smisao.
  • Pohvalite svaki djetetov uspjeh, a pogotovo trud i napredak. Važnije je da je dijete spremno uložiti napor da bi riješilo zadatak i da je napredovalo, nego kakvu je ocjenu dobilo.
  • Ne zaboravite da djeca uče imitiranjem važnih ljudi, najčešće roditelja. Promatrajući vas, dijete uči što cijeniti i što da radi. Zato, ako roditelji čitaju, igraju edukativne igre, vrednuju znanje, vjerojatno će i djeca učiniti isto. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.