Školarci 26. rujna 2024.

Kad bi školarci trebali ići na spavanje? Evo što misle klinci, a što kaže mama

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odlazak na spavanje u 20 sati postao je u moderno vrijeme više iznimka nego pravilo. Vrijeme kad trebaju biti u krevetu tako se sve više pomiče na kasnije, a to nije dobro za djecu zbog puno razloga.

Sjećate se kako je bilo nekoć? Crtić u 19 i nakon tog spavanje. Bila je to sasvim uobičajena i vrlo logična, kao i korisna rutina za djecu u razvoju. Znamo svi da je školarcima, odnosno djeci u toj dobi potrebno puno sna i odmora i da bez tog sna ne mogu dobro funkcionirati. Ne funkcionira dobro niti mozak, niti tijelo, a i raspoloženje često ovisi upravo o tom.

Možda te zanima... Anksioznost pred spavanje uobičajena je i ima ju svako četvrto dijete Vrtić

No, danas je sve, pa i to, drukčije. Djeca koja idu spavati u 20 sati više su iznimka nego pravilo. Čak se na one roditelje koji djecu šalju u krevet tako „rano“ gleda pomalo s čuđenjem, a nekad čak i kao da svoju djecu maltretiraju tako ranim i besmislenim odlaskom na spavanje.

Kad bi trebali ići spavati školarci, odnosno učenici osnovne škole? A što misle djeca, kad bi trebala ići na spavanje? Jedna mama na TikToku @lexismoun pitala je svoje četvero djece što misle kad bi trebala ići na spavanje. Ona ima djecu od 14 godine (8. razred), 12 godina (6. razred), 10 godina (4. razred) i 6 godina (1. razred).

Jedno po jedno dijete pitala je koje vrijeme smatraju razumnim za odlazak na spavanje tijekom tjedna, dok je škola. Njezin osmaš predložio je između 22 sata i 22.30. Njezin šestaš predložio je isto, o čemu je mama bila spremna razmisliti, ali je to izazvalo negodovanje starijeg brata.

„Moje vrijeme za spavanje u 6. razredu bilo je 20 sati", pobunio se, a mama je iskreno uzvratila:

„To je tako kad si najstariji!”.

Njezina četvrtašica smatra da je 21 sat razumno vrijeme za njezin odlazak u krevet i mama se složila, dok je najmlađa prvašica isprobala svoju sposobnost učinkovitog cjenkanja: kada je mama odbila njezin zahtjev od 22.30, ona je uzvratila je „12!“

No, mama je smatrala da je 20 ili 20.30 razumnije vrijeme.

Sve u svemu, većina djece dobro je procijenila vrijeme kad bi trebali biti u krevetu. Prema smjernicama koje je prihvatila Američka akademija pedijatara, djeca od predškolske dobi do približno šestog razreda (od 6 do 12 godina) trebaju između devet i 12 sati sna po noći. Djeca od 13 do 18 godina trebaju nešto manje: osam do 10 sati trebalo bi biti dovoljno.

@lexismoun

Hmmm not bad answers haha

♬ original sound - Lexismoun

Točan broj ovisi, naravno, o okolnostima kao i o individualnim potrebama: nekima treba više sna, što bliže ovih 12 sati, dok drugi mogu 'preživjeti' na manje od osam i osjećati se dobro.

Nedovoljno sna povezano je s nepažnjom i problemima u ponašanju i učenju, kao i s rizikom od nezgoda i ozljeda. Školski ritam i rani početak nastave ujutro uvjetuje rano buđenje, pa se u više navrata govorilo o tom kako nije baš u potpunosti prilagođena cirkadijalnom ritmu djece. Idealno vrijeme bi bilo barem pola kasnije, u 8.30, posebno za tinejdžere i one u predpubertetu.

No, zato su tu roditelji koji trebaju postaviti vrijeme odlaska u krevet i držati ga se. Isto tako, treba paziti na to da se djeca zdravo hrane, te da imaju dovoljno fizičke aktivnosti tijekom dana. O mobitelima i ekranima ne moramo više govoriti, zar ne? Svakako ih ne bi trebalo biti najmanje 2 sata prije spavanja.

Bilo bi dobro kad bismo rekli da roditelji trebaju pružiti dobar primjer djeci kad se radi o odlasku na spavanje, ali to baš nije u potpunosti izvedivo. Osim tog, nama ipak treba malo manje sna. Ali roditelji ne smiju dopustiti sebi da ostanu budni zajedno sa svojim djetetom do kasno u noć, pa makar im trebala pomoć iz nekog školskog projekta. Za to se mora naći vrijeme koje – nije noć.


Možda te zanima... Za lakšu laku noć: Ovih 6 voćki treba jesti prije spavanja za kvalitetniji san Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci