Roditelji 15. veljače 2024.

Tata jednostavnim dijagramom objasnio koliko se život mijenja kad postanemo roditelji

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dok jedni govore kako ti se cijeli život okrene naopačke kad postaneš roditelji, drugi će reći da moraš zadržati svoj život bez obzira na sve. No, to nije baš tako lako, a ovaj je tata jasno dočarao zašto i kako.

Jedna od stvari s kojom se možda najteže pomiriti kad saznaš da ćeš postati roditelj je koliko se stvari u tvom životu mijenjaju dolaskom djece u obitelj. Čak i ako su oba roditelja uistinu uključena i nitko se ne „izvlači“ iz dužnosti koje nosi roditeljstvo. Čak i ako se i dalje trudiš zadržati sve svoje hobije i ustrajati na karijeri. Čak i tada imaš osjećaj da se cijeli tvoj svijet mijenja i da više ništa neće biti isto.

Možda te zanima... Tata izjavio da je posao mame kućanice da se brine o djeci i kući. Rekli su mu što misle Roditelji

Jedan je tata koji ima svoj profil na TikToku, Andrew (@parental_with_me) podijelio najbolji roditeljski savjet koji je ikada dobio, i to u obliku dijagrama. Iscrtavanjem samo nekoliko krugova, on je dočarao kako je to zapravo imati dijete, kao i kakav je osjećaj kada u tu jednadžbu dodaš - još djece. Tata Andrew je nacrtao najprije niz krugova koji se preklapaju.

“Evo što sam mislio da će se dogoditi kad sam počeo imati djecu. Kako dodajem djecu, moj se život mijenja, ali mnogo toga ostaje isto,” kaže Andrew, sjenčajući dijelove kruga koji se preklapaju. Tada kaže: „Evo što mislite dok idete sve dalje: Bit će puno preklapanja između krugova. Moj život će biti sličan.”

Krugovi se ne preklapaju

No, velika istina glasi da to jednostavno nije tako u praksi. Zato je tata Andrew nacrtao novi dijagram, ovaj put sastavljen od također četiri kruga, ali postavljenih u nizu tako da se ne dodiruju, te objasnio da je to savjet koji je dobio:

“Dobio sam savjet: nemoj o tome tako razmišljati. Kako imate djecu, u biti resetirate svoj život. Ne možete prenijeti mnogo toga iz svijeta u kojem ste postojali u ovaj novi svijet. Bit će sve to poznato, ali bit će uvelike drugačije.”

I jednostavno se moramo složiti s njim.

“Vrijeme za spavanje je drugačije. Izvođenje djece van je drugačije. Odlazak u restoran je drugačiji. Putovanja su drugačija”, nabraja Andrew. “Toliko stvari koje su slične jednostavno više nisu iste.”

@parental_with_me Close second was always have a spare diaper #dadsoftiktok #momsoftiktok #momlife #dadtok #parents #parentsoftiktok #dadlife #parentingtips ♬ Lazy Sunday - Official Sound Studio

I sad se neki pitaju zašto bi itko želio podijeliti ovu pomalo depresivnu činjenicu nekima koji možda još nisu roditelji? Nema li već dovoljno ljudi koji ne žele djecu, a ovo sigurno neće nikog privući da se ipak odluči na taj veliki korak. No, zapravo je vrlo mudro to predstaviti na ovaj način, jer baš kako tata Andrew kaže, to mu je saznanje olakšalo prihvaćanje velikih promjena.

“Što više se vežete uz razmišljanje na način 'Ja sam u ovom novom svijetu i ne mogu ponijeti puno sa sobom iz svog starog svijeta, ali stvarno sam željan naučiti i shvatiti to', mislim da ćete biti sretniji,” rekao je. "Meni je stvarno pomoglo da promijenim svoj način razmišljanja."

Mnogi su se u komentarima složili s njim, i to jednoglasno. Ipak, jedna je komentatorica zavapila da joj ovo zapravo nije trebalo u ovom trenutku.

“NEMOJTE ovo govoriti trudnici koja je prvi put rodila”, napisala je. "Trebat će mi malo stare mene."

Tata Andrew u komentarima se složio - zvuči zastrašujuće čuti da u biti naš cjelokupan stari život nestaje kad dobijemo dijete. No, to je nešto na što pristaješ ili ne pristaješ, pa o tom ovisi hoćeš li imati dijete ili ne.

Inače, tata Andrew ima i cijeli niz videa u kojima govori o svim razlozima zašto je super imati djecu. Samo kažemo…

Možda te zanima... Tata iskreno pitao mame i žene: „Što točno očekujete od nas da napravimo dok vičete na djecu?“ Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.