Trudnoća Planiranje trudnoće 12. kolovoza 2016.

I muškarcima otkucava biološki sat

tata beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Muškarci koji u 40-ima razmišljaju o zasnivanju obitelji, trebali bi to što prije to i realizirati, preporučuju stručnjaci. Nakon 41. godine smanjuje se šansa da postanu očevi

Ne trebaju samo žene brinuti o biološkom satu. Muška plodnost također opada s godinama i čak svaka godina pravi razliku, upozoravaju znanstvenici. Nakon 41. godine kod jačeg spola znatno pada šansa da postanu očevi. Međutim, mnogi se pozivaju na primjere kao što je Rod Stewart koji je po osmi put postao otac i to u 66. godini. Članovi Rolling Stonesa, Ronnie Wood je blizanke dobio u 68. godini, dok Mick Jagger u 72. godini čeka svoje osmo dijete. Takve slučajeve, ipak, treba uzimati s rezervom.

Je li muškarac u pedesetima prestar za dijete?

Upozorenje stiže nakon istraživanja provedenog na pacijentima koji su se podvrgli oplodnji "in vitro". Ovom tehnikom vrši se oplodnja jajne stanice spermijem izvan tijela, pa je znanstvenicima moguće utvrditi utjecaj starosti muškarca donora na uspješnost začeća. Sve jajne stanice donirale su mlade, zdrave žene, tako da su jedini utjecaj na oplodnju mogli imati muškarci.

Želim dijete u četrdesetima!

Rezultat je bio jasan - uspješnost oplodnje opada za sedam posto sa svakom godinom više koju napune muškarci nakon 41. godine, dok se poslije četrdesetpete taj postotak povećava. Interesantno je i da je prosječna starost muškaraca čije se partnerice podvrgavaju oplodnji "in vitro" 41 godina. Šanse za uspjeh su 60 posto za 41-godišnjake i samo 35 posto za one stare 45 godina. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.