Trudnoća Planiranje trudnoće 18. lipnja 2015.

Imati dijete s prijateljem? Sve više roditelja u platonskim vezama

roditelji, dijete, obitelj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge žene i muškarci odlučuju se na takozvano platonsko roditeljstvo u kojem imaju dijete s prijateljem te ga zajedno i odgajaju, a da nisu u romantičnoj ili seksualnoj vezi

Sve više muškaraca i žena koji nisu pronašli partnera s kojim bi stvorili stabilnu vezu i imali dijete, odlučuje se na osnivanje obitelji na nešto drugačiji način. U takozvanom "platonskom roditeljstvu" dvoje ljudi, žena i muškarac koji žele dijete, imaju dijete zajedno, a nisu u ljubavnoj ili seksualnoj vezi. Ovaj trend opisala je Rachel Hope u svojoj knjizi Family By Choice: Platonic Partnered Parenting.

Rachel ima 25-godišnjeg sina i 4-godišnju kćer s dvojicom različitih partnera s kojima i dalje odgaja djecu u platonskoj vezi, a planira pronaći i trećeg takvog partnera s kojim bi imala još jedno dijete.

"Svi smo vidjeli slučajeve kad dijete 'uništi' brak. Ovakav platonski odnos pruža mogućnost za potpuno ravnopravan odnos. Roditelji su ovdje tim i sami kreiraju svoju obitelj bez romantične veze koja može biti razarajuća za obitelj", kaže Rachel i objašnjava da joj je njezin platonski partner najbolji prijatelj, suradnik, 'kolega' i najbolji muškarac na svijetu

"Odlično smo se slagali i zato sam pomislila da bi to mogla biti osoba s kojom bih mogla imati dijete. Ali između nas nije bilo nikakve kemije ili romantične energije, s jedne strane jer je on bio stariji od mene. Oboje smo shvatili da želimo djecu, ali nismo se osjećali spremni niti smo željeli u tom trenutku imati romantičnu vezu. Počeli smo pričati o tome, pitati se možemo li to napraviti i jesmo", objašnjava.

Pročitajte što pišu naše čitateljice koje žele dijete, a nemaju partnera te komentar psihologa

Žele djecu, a nisu u partnerskoj vezi

Rachel priznaje da se o ovome nije pričalo prije 25 godina kad je ona odlučila s prijateljem imati dijete, ali danas se sve više tzv. platonskih partnera odlučuje na zajedničko roditeljstvo te zajednički odgoj djeteta. 

Prema njenom mišljenju, mnogi mladi ljudi, koji su odrasli u disfunkcionalnim obiteljima ili su proživjeli razvod svojih roditelja, ne žele ulaziti u veze jer se boje slomljenog srca i propasti veze, pa se odlučuju na platonsko roditeljstvo. A mnogi nisu pronašli partnera s kojim bi živjeli i imali dijete.

obitelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Ovo je racionalna alternativa tradicionalnom braku, a bez onih romantičnih osjećaja zbog kojih ne možemo razmišljati. U platonskoj vezi moraš biti odrasla osoba, ne možeš koristiti snagu, zastrašivanje, histeriju, dramu ili seks da bi dobio ono što želiš. Komunikacija je iskrena, a seks je nevažan. Uvijek ima problema koje treba rješavati, ali njihovo rješavanje nije toliko emotivno", objašnjava.

Umjesto razvoda ili samohranog roditeljstva

Platonske veze izbor su i za ljude koji ne žele brak i vezu, ali žele djecune žele biti samohrani roditelji
"Teško je biti samohrani roditelj. A u ovakvoj vezi, ne samo da zajedno odgajamo djecu, nego smo jedno drugom potpora i podrška. Kad želimo izaći van, dijete je kod drugog roditelja, ne mora ga čuvati dadilja. Dijete je svakom od nas najvažnije u životu", kaže Rachel.

Ovakav odnos postaje alternativa i za bračne parove koji razmišljaju o razvodu. Tako su glumica Gwyneth Paltrow i glazbenik Chris Martin odlučili da više neće biti u braku, ali će i dalje zajedno odgajati djecu. Neki parovi održe i ceremoniju na kojoj si vraćaju vjenčano prstenje i više nisu u romantičnoj niti seksualnoj vezi, ali i dalje su službeno u braku i žive zajedno kako bi mogli odgajati djecu skupa.

obitelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za roditeljstvo u platonskoj vezi odlučuju se i neki nebiološki roditelji. Glazbenica Allison Lindsay izjavila je da ona održava takav odnos s bivšim dečkom, s kojim i dalje odgaja djecu iz njegovog prvog braka. Kad je bila u vezi s njim, imala je važnu ulogu u životu njegove djece, bila im je majčinska figura, pa je bilo logično da će i ostati u njihovim životima, a zajedno se dogovaraju oko svih važnih odluka u vezi djece.

Izbor mjesta stanovanja

Na Internetu čak postoje i web stranice na kojima se može naći takav platonski partner. Rachel ipak preporučuje da ljudi koji se odluče koristiti takve stranice, najprije dobro upoznaju potencijalne platonske partnere, jer moraju biti sigurni da žele iste stvari, a tek tada odluče žele li osnovati obitelj zajedno.

Iako sve ovo zvuči dobro na papiru, i u ovakvim odnosima postoje prepreke, a Rachel kaže da su najveće izbor mjesta stanovanja i terminologija. Ona preporučuje platonskim partnerima da žive u odvojenim stanovima u istoj zgradi, u kući, ali s odvojenim ulazima ili u kućama u istoj ulici, tako da svi mogu živjeti blizu, ali i dalje imati svoju osobni prostor.

Što se tiče terminologije koja će se koristiti za ovakav tip roditeljstva, Rachel priznaje da može biti frustrirajuće pokušati objasniti svoj status drugima. No zar je važno što drugi misle?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.