Roditelji Sretna mama 23. veljače 2018.

7 savjeta uz koje ćete uvijek skuhati savršeno varivo

varivo
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod kuhanja variva, često se zna dogoditi da ne ispadne kako smo očekivali. Uz ovih nekoliko malih savjeta, vjerujemo kako će vam baš svako varivo uspjeti

1. Ne preskačite korake

​Kada krenete kuhati varivo, za bolji okus, važno je meso kratko popržiti da dobije boju sa svih strana. Zašto? Zato što će tako biti ukusnije, a i varivo će dobiti jedan poseban okus i miris. Isto tako, bilo bi dobro da, kada kuhate varivo, i povrće kratko propirjate ili popržite na malo ulja jer će tako dati puno bolji okus i miris varivu nego da ga samo ubacite u vruću vodu.

Možda te zanima... Ričet koji će voljeti i vaši mališani Školarci

2. Koristite kvalitetan lonac za kuhanje

​Važno je kuhati u loncu koji ima deblje dno i dovoljno je velik da biste mogli bez problema miješati, ali i da se povrće ili meso ne bi uhvatilo za dno lonca.

Puno manje nereda u kuhinji: Meso pohajte u pećnici

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Krčkajte, ne kuhajte na jakoj vatri

​Najbolje varivo je kada je kuhano lagano, na najmanjoj temperaturi i kada nije na brzinu prekuhano jer će tako i meso i povrće biti puno ukusnije i sočnije. Čak možete, ako imate dovoljno veliku vatrostalnu posudu, varivo staviti u pećnicu i tako ga skuhati.

varivo od graška Možda te zanima... Fina variva koja će vaša djeca obožavati Školarci

4. Ne spremajte u hladnjak ako nije sasvim ohlađeno

​Jedna od čestih pogrešaka spremanja ostataka hrane je i ta da ju spremate u hladnjak još vruću ili toplu. Najbolje je ostaviti varivo otklopljeno da se ohladi na sobnoj temperaturi te ga tek onda pospremiti u hladnjak

5. Neukusno je

​Ako varivo nema baš neki okus, a ni dodavanjem soli ili nekih začina ga niste popravili, dodajte malo octa (kod posluživanja) čime bi se trebao popraviti okus.

Trikovi za još bolju pripremu mesa u pećnici

6. Ne koristite već narezano meso

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

​Svi smo barem jednom u nedostatku vremena kupili paket već narezanog mesa na kockice koje obično služi za gulaš ili variva. No takvo meso nije baš najbolji izbor jer nije svježe i moguće je da stoji u dućanu narezano već nekoliko dana. Time se gubi na svježini i okusu mesa. Zato je najbolje kupiti svjež komad mesa i sam ga narezati na kockice ili komade koji vam odgovaraju.

Kako najbolje možete iskoristiti ostatke hrane?

7. Ne koristite meso koje nema nimalo masnoće

​Iako većina ljudi ne voli masnoću na mesu, ili pazi na prehranu pa ne želi jesti masno, puno je ukusnije kada na mesu ima malo masnoće jer će ona učiniti meso sočnijim, ukusnijim, a i mekšim, nego kada koristite potpuno "krto" meso. Ako je meso bilo dosta masno, kada se varivo ohladi na sobnoj temperaturi, pospremite ga u hladnjak i nakon što ga izvadite iz hladnjaka, samo skinite masnoću koja se stegnula na površini variva.

Potražite još odličnih savjeta na portalu Gastro.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.