Vrtić Prehrana djeteta 01. prosinca 2017.

Zašto djeci ne treba govoriti da je povrće zdravo?

Dijete i povrće
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina roditelja pokušava privoljeti dijete da pojede nešto voća ili povrća objašnjavajući kako se od toga raste, da će biti snažni…

Objašnjavanje djeci kako su voće i povrće zdravi u većini slučajeva neće doprinijeti tome da ih pojedu. Zapravo, ove namirnice prije će pojesti ako ne inzistirate na tome koliko su zdrave.

Većina roditelja pokušava privoljeti dijete da pojede nešto voća ili povrća objašnjavajući kako se od toga raste, da će biti snažni…

Istraživanje Sveučilišta u Chicagu, u kojem su sudjelovala djeca u dobi između tri i pet godina, pokazalo je da su manje šanse da mališani pojedu namirnice za koje im govorite da su zdrave. I izgleda da razlog za to nije dječji inat!

Naime, mališani uglavnom vjeruju da namirnice koje će od njih napraviti Popaja jesu zdrave, ali nauštrb okusa.

Zato stručnjaci preporučuju da roditelji jednostavno stave ove namirnice u tanjur bez ikakvih daljnjih objašnjenja.

Ako kažete djeci da će ih određena hrana učiniti jakim, oni će zaključiti da ona vjerojatno nije baš ukusna i odbijat će je jesti. Zato im recite da su te namirnice ukusne i ne objašnjavajte im ništa više od toga”, savjetuju autori studije dr. Michael Maimaran i dr Ayelet Fischbach.

Pričali su djeci dvije različite verzije iste priče

Kako bi ispitali ovu tvrdnju, njih dvojica proveli su nekoliko eksperimenata u Illinoisu.

U jednom od eksperimenata, istraživači su pričali djeci dvije različite verzije iste priče, o djevojčici Tari koja je jela keks svakog dana prije nego što bi počela igru s prijateljima. U jednoj grupi mališana istraživači su se, prilikom pričanja priče, usredotočili na to koliko je keks zdrav i kako je djevojčica od njega postala izuzetno snažna.

Rezultati studije pokazali su da je pretpostavka autora bila točna – nakon toga, djeca su jela manje zdravog keksa koji je predstavljen kao zdrav.

Većina mališana zdravu hranu povezuje s frazama “bit ćeš snažan”, “dobro je za tebe”, “narast ćeš od toga”, “dat će ti energiju”, ali smatraju da namirnice “od koji se raste i jača” nisu baš najukusnije.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.