Školarci Prehrana školarca 10. rujna 2013.

Fina variva koja će vaša djeca obožavati

varivo od graška
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često nije lako paziti na prehranu djeteta nakon početka školske ili pedagoške godine, no ako želite biti sigurni da je pojelo barem jedan topao i hranjiv obrok u danu, isprobajte naših pet recepata za ukusna i zdrava variva

varivo od cvjetače | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Varivo od cvjetače

Sastojci:

  • 70 g cvjetače
  • 30 g krumpira
  • 10 g sitne tjestenine ili riže (2 male žličice)
  • 50 ml mlijeka 
  • 5 g ulja

Priprema:

  • Krumpir oguliti, oprati i narezati na kockice te staviti kuhati u vodu
  • Kada je krumpir skoro kuhan, dodati cvjetaču, rižu te ulje. Kuhati još 10-15 minuta, dodati mlijeko i zajedno prokuhati još 3 minute
  • Prema potrebi usitniti

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

varivo od boba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Varivo od boba

Sastojci:

  • 400 g svježeg boba
  • 50 g nemasne šunke
  • 1 veliki crveni luk
  • 2 zrele rajčice
  • 4 šnite kruha
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • sol
  • papar 
  • crvena paprika 

Priprema:

  • Ulijte ulje u posudu od pečene gline, zagrijte je i popržite sitno narezani crveni luk
  • Krupno narežite šunku i pospite je crvenom paprikom . Čim luk dobije boju, dodajte prethodno oguljene i narezane na kockice rajčice, šunku i bob 
  • Dolijte vodu da pokrije sve sastojke i kuhajte na umjerenoj vatri dodajući, ako je potrebno, malo tople vode, ali pazite da varivo na kraju kuhanja bude prilično gusto
  • U međuvremenu narežite kruh na prilično velike kocke, tostirajte ih i rasporedite po tanjurima 
  • Kad je bob skuhan dodajte sol i papar. Ostavite da odstoji još 5 minuta na laganoj vatri, pa ulijte varivo u tanjure i odmah poslužite

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

varivo od graška | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Maneštra od graška i riže

Sastojci za četiri osobe:

  • 400 g svježe očišćenog graška
  • 150 g riže
  • 3 mlada luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 10 dag pancete
  • 40 g sira ribanca ili parmezana
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 1 žlica putra
  • peršin

Za goveđi temeljac za rižoto:

  • 1 kg goveđih kostiju
  • 1 korijen peršina
  • 1 pomidor
  • 1 poriluk
  • 1 luk
  • 2 mrkve

Priprema:

  • Stavite kuhati temeljac. Na malo maslinovog ulja kratko popržite goveđe kosti. Zatim ih prelijte s oko dvije i pol litre vode i dodajte povrće nasjeckano na komade veličine oko 2 cm
  • Temeljac kuhajte oko jedan sat na laganoj vatri dok ne pripremite ostale namirnice, a onda izvadite povrće i kosti iz temeljca. Dok se temeljac kuha odstranite žlicom prljavštinu koja se lovi po površini da dobijete bistar temeljac
  • Očistite grašak od ljuske
  • U veliku posudu stavite da zakuha voda. Kad zakuha, dodajte sol tako da voda bude slana kao more. Posuda za blanširanje povrća mora biti uvijek velika da omjer povrća u odnosu na vodu bude barem 1:4
  • Svježi grašak blanširajte oko šest do sedam minuta te ga zatim izvadite i uronite u hladnu vodu. Ostavite sa strane dok ne pripremiš ostatak
  • Isjeckajte mladi luk na sitno
  • Pancetu narežite na tanke komadiće veličine oko jedan do dva centimetra. Kratko je popržite na maslinovom ulju da zamiriše i postane prozirna. Izvadite pancetu i u istu posudu dodajte mladi luk. Dinstajte ga dok ne postane lagano proziran
  • Iskosajte češnjak na sitno. Dodajte luku kad je postao proziran. Promiješajte kratko
  • Zatim dodajte rižu i kratko popržite s lukom i češnjakom te dodajte goveđi temeljac (oko litru i pol). Dodajte komad kore od ribanca ili parmezana (uvijek je dobar za aromatiziranje juha i dobar način da se iskoristi dio koji se inače baci)
  • Kuhajte oko dvadeset minuta na srednjoj vatri
  • Posolite i popaprite po želji
  • U zadnjih pet minuta kuhanja, kad je riža gotovo al dente dodajte grašak i sve dobro promiješajte
  • Dodajte svježi iskosani peršin
  • Na kraju kuhanja dodajte jednu žlicu putra i postepeno dodajte naribani sir (ribanac ili parmezan) neprestano miješajući. Sir će malo zgusnuti juhu. Na kraju u nju umiješajte komadiće pancete koju si popržio na početku

Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr

varivo od leće | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Varivo od leće

Sastojci za dvije osobe:

  • 100 g crvene leće
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 manji ljubičasti luk
  • 2 mrkve
  • 1 krumpir
  • komad korijena celera veličine palca
  • 1 žlica pasirane rajčice
  • 700 ml vode
  • prstohvat kumina
  • 1 ili 2 peperoncina
  • 1 žličica slatke crvene paprike
  • ¼ žličice kajenskog papra
  • svježi list peršina
  • 2 šake sitne tjestenine
  • po želji malo limunovog soka

Priprema:

  • Na ulju pirjajte sitno nasjeckan luk te mrkvu i celer izrezane na kockice (oko 10 minuta na laganoj vatri)
  • U mužaru istucajte kumin i peperoncino pa zajedno s crvenom paprikom i kajenskim paprom dodajte na luk
  • Kratko popržite, dodajte leću, zalijte pasiranom rajčicom i vodom
  • Pustite da zavrije pa dodajte krumpir narezan na sitne kockice. Kuhajte 15-ak minuta da leća i krumpir omekšaju
  • Pred kraj ukuhajte sitnu tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju
  • Na kraju dodajte svježe nasjeckani peršin
  • Pri posluživanju, po želji dodajte i par kapi limunovog soka

Recept Josipe Božić preuzet je s portala Zdravakrava.hr

jesensko varivo | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jesensko varivo s povrćem

Sastojci:

  • 10 dag suhe plećke s tankom slaninom
  • ljutika ili glavica luka
  • paprika
  • korjenasto povrće (celer, mrkva, pastrnjak, peršin)
  • mladi grah
  • kukuruz
  • rajčica
  • lisnato povrće
  • krumpir
  • suncokretovo ulje

Priprema:

  • Oko 10 dag suhe plećke s tankom slaninom izrežite na prutiće i prepržite na žlici suncokretovog ugrijanog ulja, dodajte nasjeckanu ljutiku ili glavicu luka i malo paprike narezane na rezance
  • Kada omekša, dodajte na kockice narezano korjenasto povrće - celer, mrkvu, pastrnjak i peršin
  • Zatim dodajte malo mahunarki, primjerice mladi grah, zrnje mladog kukuruza, a možete dodati i drugo povrće 
  • Također možete na žlici maslinovog ulja ukuhati zrelu rajčicu i malo krumpira narezanog na kockice te i to dodati u varivo
  • Dodajte i lisnato povrće ako ga imate. Sol ne trebate dodavati zbog mesa i povrća bogatog okusom i jesenskim bojama

Recept Ružice Szabo preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Više o pravilnoj dječjoj prehrani pročitajte u našem specijalu Zdrava hrana svakog dana!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.