Često nije lako paziti na prehranu djeteta nakon početka školske ili pedagoške godine, no ako želite biti sigurni da je pojelo barem jedan topao i hranjiv obrok u danu, isprobajte naših pet recepata za ukusna i zdrava variva
Varivo od cvjetače
Sastojci:
- 70 g cvjetače
- 30 g krumpira
- 10 g sitne tjestenine ili riže (2 male žličice)
- 50 ml mlijeka
- 5 g ulja
Priprema:
- Krumpir oguliti, oprati i narezati na kockice te staviti kuhati u vodu
- Kada je krumpir skoro kuhan, dodati cvjetaču, rižu te ulje. Kuhati još 10-15 minuta, dodati mlijeko i zajedno prokuhati još 3 minute
- Prema potrebi usitniti
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Varivo od boba
Sastojci:
- 400 g svježeg boba
- 50 g nemasne šunke
- 1 veliki crveni luk
- 2 zrele rajčice
- 4 šnite kruha
- 4 žlice maslinovog ulja
- sol
- papar
- crvena paprika
Priprema:
- Ulijte ulje u posudu od pečene gline, zagrijte je i popržite sitno narezani crveni luk
- Krupno narežite šunku i pospite je crvenom paprikom . Čim luk dobije boju, dodajte prethodno oguljene i narezane na kockice rajčice, šunku i bob
- Dolijte vodu da pokrije sve sastojke i kuhajte na umjerenoj vatri dodajući, ako je potrebno, malo tople vode, ali pazite da varivo na kraju kuhanja bude prilično gusto
- U međuvremenu narežite kruh na prilično velike kocke, tostirajte ih i rasporedite po tanjurima
- Kad je bob skuhan dodajte sol i papar. Ostavite da odstoji još 5 minuta na laganoj vatri, pa ulijte varivo u tanjure i odmah poslužite
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Maneštra od graška i riže
Sastojci za četiri osobe:
- 400 g svježe očišćenog graška
- 150 g riže
- 3 mlada luka
- 2 češnja češnjaka
- 10 dag pancete
- 40 g sira ribanca ili parmezana
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 1 žlica putra
- peršin
Za goveđi temeljac za rižoto:
- 1 kg goveđih kostiju
- 1 korijen peršina
- 1 pomidor
- 1 poriluk
- 1 luk
- 2 mrkve
Priprema:
- Stavite kuhati temeljac. Na malo maslinovog ulja kratko popržite goveđe kosti. Zatim ih prelijte s oko dvije i pol litre vode i dodajte povrće nasjeckano na komade veličine oko 2 cm
- Temeljac kuhajte oko jedan sat na laganoj vatri dok ne pripremite ostale namirnice, a onda izvadite povrće i kosti iz temeljca. Dok se temeljac kuha odstranite žlicom prljavštinu koja se lovi po površini da dobijete bistar temeljac
- Očistite grašak od ljuske
- U veliku posudu stavite da zakuha voda. Kad zakuha, dodajte sol tako da voda bude slana kao more. Posuda za blanširanje povrća mora biti uvijek velika da omjer povrća u odnosu na vodu bude barem 1:4
- Svježi grašak blanširajte oko šest do sedam minuta te ga zatim izvadite i uronite u hladnu vodu. Ostavite sa strane dok ne pripremiš ostatak
- Isjeckajte mladi luk na sitno
- Pancetu narežite na tanke komadiće veličine oko jedan do dva centimetra. Kratko je popržite na maslinovom ulju da zamiriše i postane prozirna. Izvadite pancetu i u istu posudu dodajte mladi luk. Dinstajte ga dok ne postane lagano proziran
- Iskosajte češnjak na sitno. Dodajte luku kad je postao proziran. Promiješajte kratko
- Zatim dodajte rižu i kratko popržite s lukom i češnjakom te dodajte goveđi temeljac (oko litru i pol). Dodajte komad kore od ribanca ili parmezana (uvijek je dobar za aromatiziranje juha i dobar način da se iskoristi dio koji se inače baci)
- Kuhajte oko dvadeset minuta na srednjoj vatri
- Posolite i popaprite po želji
- U zadnjih pet minuta kuhanja, kad je riža gotovo al dente dodajte grašak i sve dobro promiješajte
- Dodajte svježi iskosani peršin
- Na kraju kuhanja dodajte jednu žlicu putra i postepeno dodajte naribani sir (ribanac ili parmezan) neprestano miješajući. Sir će malo zgusnuti juhu. Na kraju u nju umiješajte komadiće pancete koju si popržio na početku
Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Varivo od leće
Sastojci za dvije osobe:
- 100 g crvene leće
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 manji ljubičasti luk
- 2 mrkve
- 1 krumpir
- komad korijena celera veličine palca
- 1 žlica pasirane rajčice
- 700 ml vode
- prstohvat kumina
- 1 ili 2 peperoncina
- 1 žličica slatke crvene paprike
- ¼ žličice kajenskog papra
- svježi list peršina
- 2 šake sitne tjestenine
- po želji malo limunovog soka
Priprema:
- Na ulju pirjajte sitno nasjeckan luk te mrkvu i celer izrezane na kockice (oko 10 minuta na laganoj vatri)
- U mužaru istucajte kumin i peperoncino pa zajedno s crvenom paprikom i kajenskim paprom dodajte na luk
- Kratko popržite, dodajte leću, zalijte pasiranom rajčicom i vodom
- Pustite da zavrije pa dodajte krumpir narezan na sitne kockice. Kuhajte 15-ak minuta da leća i krumpir omekšaju
- Pred kraj ukuhajte sitnu tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju
- Na kraju dodajte svježe nasjeckani peršin
- Pri posluživanju, po želji dodajte i par kapi limunovog soka
Recept Josipe Božić preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Jesensko varivo s povrćem
Sastojci:
- 10 dag suhe plećke s tankom slaninom
- ljutika ili glavica luka
- paprika
- korjenasto povrće (celer, mrkva, pastrnjak, peršin)
- mladi grah
- kukuruz
- rajčica
- lisnato povrće
- krumpir
- suncokretovo ulje
Priprema:
- Oko 10 dag suhe plećke s tankom slaninom izrežite na prutiće i prepržite na žlici suncokretovog ugrijanog ulja, dodajte nasjeckanu ljutiku ili glavicu luka i malo paprike narezane na rezance
- Kada omekša, dodajte na kockice narezano korjenasto povrće - celer, mrkvu, pastrnjak i peršin
- Zatim dodajte malo mahunarki, primjerice mladi grah, zrnje mladog kukuruza, a možete dodati i drugo povrće
- Također možete na žlici maslinovog ulja ukuhati zrelu rajčicu i malo krumpira narezanog na kockice te i to dodati u varivo
- Dodajte i lisnato povrće ako ga imate. Sol ne trebate dodavati zbog mesa i povrća bogatog okusom i jesenskim bojama
Recept Ružice Szabo preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Više o pravilnoj dječjoj prehrani pročitajte u našem specijalu Zdrava hrana svakog dana!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.