Mahune na varivo su, uz punjene paprike i sataraš, jedno od najomiljenijih ljetnih jela. Varivo od mahuna i kosani odresci, idealna su kombinacija. Od mahuna možete napraviti i osvježavajuću salatu
Sastojci:
- 1 kg mahuna
- 1 velika glavica luka
- 2 mrkve
- 2 krumpira
- 1,5 l vode
- 1-2 žlice brašna
- 2 žlice zobenih pahuljica
- 1 žličica crvene mljevene paprike
- 2 režnja češnjaka
- sol, papar, kurkuma
- peršinov list
- kopar
- ocat
- kiselo vrhnje
- ulje
Priprema:
1. Mahune oprati, očistiti i narezati na manje komade.
2. Luk, mrkvu i krumpir oguliti. Luk sitno nasjeckati, mrkvu narezati na kolutiće, a krumpir na kockice.
3. Na malo masnoće kratko pržiti luk, kada malo smekša i postane staklast dodati mrkvu i krumpir, povremeno promiješati pa nakon 10 minuta dodati mahune. Sve zajedno pirjati još 10 minuta.
4. Dodati brašno, crvenu mljevenu papriku i češnjak (nasjeckan ili protisnut), promiješati i nastaviti pirjati oko 5 minuta.
5. Dodati vodu, zobene pahuljice, sol i papar pa kuhati 30 minuta. Pri kraju kuhanja dodati malo kurkume u prahu.
6. Na kraju u varivo dodati sitno nasjeckani peršinov list, kopar i ocat.
7. Kiselo vrhnje, prema želji, može se dodati u tanjur. Poslužiti s kosanim odrescima.
Potražite više recepata na portalu Gastro.hr