Roditelji 26. srpnja 2024.

7 pravila koja trebaš postaviti prije godišnjeg s obitelji

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čak i najnevjerojatnija iskustva na predivnim mjestima mogu se jednostavno urušiti pred obiteljskim svađicama i prepirkama. Zato je važno razmišljati unaprijed i utvrditi pravila.

Sasvim običan dan na plaži, izlet u planine, odlazak na bazen, posjet nekoj zanimljivoj europskoj destinaciji… Svaki takav izlet može biti divno obiteljsko iskustvo, za sjećanje i uspomenu svima. A može biti i generalna katastrofa i nešto od čega ćeš okrenuti očima kad se tog sjetiš. Da, svaki odmor s djecom, odnosno obitelji, dolazi s nekom dozom stresa, ali taj stres treba zadržati unutar određenih granica.

Možda te zanima... Mučnina tijekom vožnje kod djece - kako je spriječiti i bezbrižno uživati u putovanju Vrtić

Upravo postavljanje granica može pomoći učiniti odmor ležernijim i ugodnijim. Ono što je važno jest uskladiti očekivanja, te osigurati da se potrebe i želje svake osobe uzmu u obzir. Psihologinja Rachel Goldberg, osnivačica Rachel Goldberg Therapy centra kaže da „granice pomažu u održati poštovanje prema individualnim preferencijama, sprječavaju ljutnju i promiču skladnu atmosferu u kojoj svi mogu uživati ​​u iskustvu.“ Drugim riječima, to zapravo može učiniti izlet bolji i skladnim.

Evo kako postaviti granice i uljepšati obiteljske izlete svakom članu obitelji.

PRIJE PUTOVANJA

Razgovarajte o novcu

Mnogi ne vole razgovor o novcu, ali važno je dogovoriti se oko proračuna prije nego što bilo što organizirate. Ako je u pitanju hotel, on mora odgovarati cjenovnom rangu koji si možete priuštiti kao obitelj. Isto vrijedi i za restorane, ulaznice za zabavni park i sve druge planirane događaje.

Rasprava o proračunu unaprijed može spriječiti nesporazume i financijski stres. „Dogovorite se o tome kako će se troškovi dijeliti i koji će biti ukupni limit potrošnje,“ savjetuje Goldberg.

Komunicirajte o ciljevima putovanja

Ljudi razmišljaju o godišnjem odmoru na različite načine, pa na temelju tog nastaju planovi. Osim onog što želimo napraviti, ujedno planiramo kako se želimo osjećati – želimo li avanturu, miran odmor, vole li klinci kupanje ili adrenalinske izlete… No, često ne zastanemo i ne stavimo to sve na papir.

Neka svaki član obitelji priopći svoje ciljeve i želje, napravite zajedno popis i odredite prioritete tako da uzmete u obzir svačije interese. To može pomoći u izbjegavanju sukoba i osigurati uravnotežen plan puta.

Razgovarajte o djeci

Djeca mogu svaki izlet učiniti zabavnijim, ali i kompliciranijim, posebno ako nećete biti sami na odmoru. Zaustavite sukob prije nego što počne otvorenim razgovorom o djeci prije nego što krenete. Važno je znati da su svi odrasli koji će biti prisutni upoznati sa svime i slažu se kada se radi o pravilima i posljedicama za djecu – tko koga smije upozoriti, ukoriti, kako, kada.

Isto vrijedi i za pravila: obavijestite bake i djedove ili tko je već s vama do kad želite spavati, u koje doba dana želite prileći, kad želite mir. Raspravite sa starijom braćom i sestrama o tome kad se od njih očekuje i koliko da pomognu s mlađima.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Raspored odmora

Putovanje je uvijek krcato raznim događanjima i planovima, pa je stoga važno unaprijed odlučiti kada će se svi odmoriti od aktivnosti — i jedni od drugih. Posebno su mala djeca sklona umoru zbog prekomjerne stimulacije, pa im treba dati priliku da se „isprazne“. No, nije puno drukčije niti s odraslima.

TIJEKOM PUTOVANJA

Naizmjenično donosite odluke

Baš kao što se djeca nekad u grupama izmjenjuju kao voditelji za određeno vrijeme, tako treba napraviti i u obitelji. Svaki član mora jasno izraziti svoje želje i slušati druge kada se odlučuje o aktivnosti ili restoranu. Ako to pak ne funkcionira, važno je pronaći mjesto s različitim aktivnostima dostupnima. Na primjer, djeca su u vodi, a mama može u blizini dobiti masažu koju želi.

Budite fleksibilni

Putovanje se svodi na kompromis. Ako želite sklad na obiteljskom putovanju, priznajte i poštujte želje i odabire drugih, a ujedno budite što fleksibilniji. Važno je imati na umu misao da se granice mogu promijeniti, te da budemo spremni prilagoditi ih prema potrebi. Tako se održava pozitivna atmosfera.

Ostanite mirni

Čak i uz temeljito planiranje, stvari mogu poći po zlu tijekom putovanja - to je normalno. Ako se obitelj najednom nađe usred ne baš ugodne situacije i ako odnosi zakuhaju, napravite zajedno brzu vježbu disanja. Tek tada ponovno pokušajte svi skupa dogovoriti granice. Kad nastaju u mirnom okruženju, onda su i granice smislenije i lakše ih je poštivati.

Možda te zanima... Djeca utječu na važne odluke u obitelji, a odlučuju o obrocima, putovanjima... Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci