Vrtić 11. lipnja 2024.

Ovo je 5 ključnih sjećanja koje će tvoje dijete imati na djetinjstvo

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako smo svi bili djeca, nekad jednostavno zaboravimo da su uspomene koje najduže ostanu s nama one koje nas sjećaju na bliske ljude, na roditelje, na događaje, a ne na stvari i velike i pompozne događaje.

Istina, nekad se sjećamo stvari koje smo dobili u djetinjstvu. Najčešće je to onda kad smo dugo, dugo željeli nešto što nam je bilo praktički nedostižno, a onda smo to dobili. Osim takvih prilika, naša su sjećanja ipak popunjena onim drugim stvarima – zagrljajima, osjećajima, dojmovima… Zvuči pomalo kao pretvaranje, ali činjenica je da nam na kraju krajeva jednog dana ne znači puno niti najskuplja barbika, niti najbolji bicikl, nego se sjećamo zapravo osjećaja koje smo doživjeli možda dok smo vozili taj bicikl ili dok smo se igrali s prvom, lažnom barbikom…

Možda te zanima... U kojoj dobi počinju sjećanja iz djetinjstva? Mnogo ranije nego što mislite... Vrtić

Svima nam je važno da naša djeca imaju sretno djetinjstvo. I svi smo spremni napraviti sve kako bi naša djeca uživala, kako bi neke trenutke sačuvala u sjećanjima. Često se tako i previše trudimo, smišljamo skupocjene poklone, daleka putovanja, uvijek sve za korak više od prošli put. A ono što će ostati u sjećanjima naših mališana je nešto sasvim drugo.

Carol Kim, majka troje djece i licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja, poznata i kroz svoj profil ParentingResilience na Instagramu, na svojoj je stranici podijelila „5 stvari kojih će se djeca sjećati iz djetinjstva“. Na tom njezinom popisu nema nikakvih igračaka niti dalekih putovanja. Naravno da će se neki sjećati svojih putovanja, ali ovo su neka univerzalna sjećanja koja će na kraju jednog dana najviše značiti tvojoj djeci.

Prema ovoj psihologinji pet je „stvari“ koje će djeca pamtiti, a sve se vrte zapravo oko prisutnosti i podrške roditelja.

„Primijetite kako stvaranje dobrih uspomena ne zahtijeva skupe igračke ili raskošna obiteljska putovanja. Vaša prisutnost je najvrjedniji dar koji možete dati svom djetetu“, napisala je terapeutkinja Kim u opisu objave.

Evo koja su to najvažnija sjećanja koja će ostati zapisana u uspomenama naše djece jednog dana…

1. Kvalitetno zajedničko vrijeme

„Odvojiti neko vrijeme da se usredotočite samo na svoje dijete vrlo je posebno. Igranje igrica, čitanje knjiga ili samo razgovor mogu stvoriti jaka, sretna sjećanja. Ti trenuci pokazuju vašem djetetu da ste tu za njega.“

2. Riječi ohrabrenja

„Ohrabrujuće riječi mogu uvelike utjecati na vaše dijete u dobrim i teškim trenucima. Djeca često traže odobrenje svojih roditelja, a vaše pozitivne riječi mogu biti snažan motivator i izvor utjehe... Djeci mogu pomoći da vjeruju u sebe, dajući im samopouzdanje za prihvaćanje novih izazova i da idu dalje kada stvari postanu teške.“

3. Obiteljske tradicije

„To stvara osjećaj stabilnosti i zajedništva... Obiteljske tradicije čine da se djeca osjećaju kao da pripadaju i da su dio veće priče, produbljujući njihov osjećaj sigurnosti i razumijevanja obiteljskog identiteta i vrijednosti.“

4. Djela ljubaznosti

„Gledanje i činjenje dobrih stvari ostavlja snažan dojam na djecu. To im pokazuje koliko je važno biti ljubazan i brižan. Sjećaju se kako je dobar osjećaj pomagati drugima i vidjeti kako im roditelji također pomažu.”

5. Utjeha u teškim vremenima

„Ako znaju da se mogu osloniti na vas u teškim trenucima, osjećat će se sigurno i izgraditi povjerenje. Utjeha kada im je teško pokazuje im da su voljeni bez obzira na sve, pomažući im da se osjećaju emocionalno sigurno i snažno.“

Sigurni smo da svaka odrasla osoba koja pomisli na svoje djetinjstvo ima neke stvari kojih se rado sjeća. No, ovakva sjećanja su zapravo najvrjednija i to su ona koja nas čine ljudima kakvi jesno.

Možda te zanima... 10 trenutaka iz djetinjstva koje će djeca zauvijek pamtiti Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.