Vrtić 13. srpnja 2023.

Mučnina tijekom vožnje kod djece - kako je spriječiti i bezbrižno uživati u putovanju

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mučnina tijekom vožnje kod djece nije nimalo ugodna stvar - kako nije nama, tako nije ni djeci. Svi smo je barem jednom u životu iskusili i znamo da nam može stvoriti brojne nelagodne situacije, a možda i poneku… anegdotu za pamćenje. No, kako je spriječiti?

Kad obitelj kreće na put zavlada opće veselje! Jer, tko se ne veseli putovanjima? Ma koliko ona trajala i kamo god vodila, najčešće su lijepo iskustvo i razlog za sreću. Osim onih kojima ta vožnja začas prisjedne jer osjetiš kako je moguće da sadržaj tvog želudca postane vidljiv svima… Posebno strahujemo da se to ne dogodi djeci. Jer osim što može rezultirati čišćenjem auta, može, ako se ponavlja, stvoriti odbojnost prema putovanjima. Mučnina tijekom vožnje kod djece može se spriječiti, pa zašto onda barem ne pokušati. 

Možda te zanima... Kad se djeca smiju voziti bez autosjedalice i na prednjem sjedalu? Vrtić

Mučnina tijekom vožnje kod djece može uzrokovati, osim same mučnine, glavobolju, vrtoglavicu, pospanost, malaksalost i druge neugodne simptome. Najčešće je uzrokovana niskofrekventnim bočnim i okomitim kretanjem, vožnjom na stražnjem sjedalu automobila, burnim letovima, vožnjama brodom - i može se dogoditi svakome. No, ipak, ovo se stanje češće javlja kod djece od 2 do 12 godina, za što bi razlog mogla biti činjenica da se kod njih još uvijek razvija vestibularni sustav koji je osjetljiviji na neravnotežu.

Na putu s najmlađima: Kako mališanima olakšati putovanje

Putovanje s djecom bez stresa - da, moguće je!

Bolest kretanja može se javiti kada sustav za ravnotežu u našem unutarnjem uhu, koji se naziva vestibularni sustav, osjeti kretanje koje naša druga osjetila ne osjećaju. Dakle, vestibularni sustav djeteta osjeća kretanje gore-dolje ili s jedne na drugu stranu, dok mu oči govore da mirno sjedi u stražnjem dijelu automobila i gleda film, igra se na ekranu ili čita knjigu. Taj prekid veze zbunjuje mozak što dovodi do osjećaja mučnine od kretanja. Dijete tada osjeća mučninu, može problijedjeti i znojiti se, postati neuobičajeno tiho ili nervozno, osjećati vrtoglavicu, možda će htjeti otvoriti prozore ili osjetiti hladan zrak ili zatvoriti oči, može postati nemirno ili ubrzano disati i, na kraju, povraćati.

Mučnina tijekom vožnje kod djece može se spriječiti

Pa kako se, onda, boriti protiv mučnine u vožnji? Evo 11 stručnih savjeta koji bi mogli pomoći!

1. Potakni dijete da gleda kroz prozor

Gledanje kroz prozor može pomoći ublažiti osjećaj mučnine. Dijete bi trebalo što mirnije sjediti i imati pogled kroz prozor. Ako je cesta posebno zavojita, neka dijete svakako gleda prema horizontu umjesto dolje u knjigu ili ekran.

2. Odaberi sjedala na kojima se manje osjeti kretanje

Ako se vozite, na primjer, brodom, to bi bila donja paluba i srednje kabine, dok je u automobilu najbolje da osoba kojoj je mučno sjedi naprijed. No, moraš imati na umu da dijete smije sjediti naprijed tek kad je više od 150 cm. U avionu je najbolje sjedalo iznad prednjeg ruba krila. Ako putujete vlakom ili autobusom, poželjna su svakako sjedala okrenuta prema naprijed.

3. Neka vozilo bude rashlađeno

Pregrijavanje može doprinijeti povećanom osjećaju mučnine, a to se može dogoditi kako ljeti, tako i zimi. Povremeno spustite prozor i pustite hladan zrak da cirkulira automobilom. Dobra prozračenost može pomoći u smanjenju mučnine. Ako je djetetu prevruće i osjeća mučninu, napravite pauzu kako bi dijete moglo izaći na svježi zrak. Mali gutljaji hladne vode ili hladna krpa na čelu također mogu biti umirujući.

Svatko može zaboraviti dijete u autu, pokazalo je istraživanje. To se ne događa samo "lošim" roditeljima

4. Vozite dok dijete drijema

Ako je dijete sklono mučnini, pokušajte planirati svoje duge vožnje automobilom tijekom vremena za spavanje ili spavanje, jer spavanje može pomoći.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

5. Zaboravite na ekrane ili knjige u autu

Gledanje u tablet ili čitanje knjige može pogoršati mučninu zbog kretanja jer zahtijeva fokus očiju i može povećati osjećaj vrtoglavice. Bolja je opcija slušanje glazbe ili audio knjiga, jer zvuk obično ne utječe na mučninu. Mučnina tijekom vožnje proizlazi iz zbunjenosti osjetila, pa što se manje osjetila koristi, to bolje.

6. Ponudi lagani obrok

Naravno, grickalice za putovanje su zabavne, ali mogu pogoršati mučninu. Prije dugog putovanja djetetu ponudi lagani obrok, koji će manje opteretiti probavni trakt, pa će biti manja vjerojatnost mučnine. Ono što djetetu ne želiš priuštiti je teška, masna ili slatka hrana.

7. Pokušaj s pepermintom i/ili đumbirom

Ponudi djetetu čaj od mente, odnosno paprene metvice prije putovanja ili mu daj bombon od peperminta, pepermint je nevjerojatan za smanjenje mučnine i grčeva u želucu koji dolaze uz mučninu. Druga je opcija bombon od đumbira koji može smanjiti mučninu.

8. Primijeni akupresuru

Utvrđeno je da akupresurna točka, perikard-6 (PC-6), ublažava mučninu, povraćanje i tjeskobu. To je vrlo umirujuća točka, koja je jako važna kada se javi mučnina zbog kretanja. Ova točka nalazi se iznad unutarnjeg pregiba zapešća, između dvije velike tetive koje se spuštaju niz podlakticu. Za pronalaženje točke spoji drugi, treći i četvrti prst. Zatim otprilike izmjeri ovu širinu prstima od pregiba zapešća da pronađeš ovu točku. Zatim jagodicama prstiju čvrsto, ali nježno pritisni od 1 do 5 minuta. Možeš lagano i masirati ovu točku kružnim pokretima.

9. Pokušaj s homeopatskim ili uobičajenim lijekovima

Nekad je korištenje lijekova sasvim opravdano. Neki liječnici će preporučiti antihistaminike kao pomoć kod mučnine u vožnji. Možeš se odlučiti i za homeopatske tablete za djecu od 7 godina naviše ili, pak, klasične tablete protiv mučnine koje možeš kupiti u svakoj ljekarni. Naravno, uvijek se najprije posavjetuj s pedijatrom prije uzimanja bilo kojeg novog lijeka.

10. Neka dijete duboko diše

Ponekad ne možete izaći iz automobila ili pronaći drugo olakšanje. Tada je dobro djetetu pomoći da uspori disanje. Već samo usporavanje i smirivanje daha pomoći će u smanjenju mučnine i tjeskobe povezanih s mučninom kretanja. Dobra je opcija trbušno disanje, koje može umanjiti ne samo mučninu, već i stres, tjeskobu, nesanicu, fokus/pažnju i još mnogo toga.

Kako naučiti djecu trbušnom disanju

  • Neka dijete udobno sjedne ili legne.
  • Neka stavi jednu ruku na prsa, a drugu na trbuh.
  • Reci mu neka zamisli da mu je u trbuhu balon koji treba napuhati dok polako duboko udiše i potpuno se ispuhuje dok polako izdiše.
  • Neka udahne kroz nos i napuni balon dok broji do 3, obraćajući pažnju na ruku na trbuhu koja se diže, dok ruka na prsima ostaje mirna. Neka zadrži udah samo na trenutak.
  • Neka izdahne kroz usta brojeći do 3, osjećajući kako ruka na trbuhu „tone“, dok ruka na prsima ostaje mirna.

Ovaj obrazac treba ponavljati koliko god želi.

11. Potraži znakove upozorenja na nešto ozbiljnije

Svakako provjerit se da se doista radi o bolesti kretanja, odnosno da je u pitanju mučnina tijekom vožnje. Pazi da ti ne promakne nešto drugo, posebno zato što je u pitanju dijete.

Možda te zanima... Zašto tvoja beba uvijek zaspi u autu? Znanost ima zanimljivo objašnjenje Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.