Beba 20. srpnja 2023.

Putuješ s bebom? Evo koliko dugo zapravo beba smije biti u autosjedalici bez prekida

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Autosjedalice su sjajan izum i bez njih je auto daleko nesigurnije mjesto za bebu i dijete. No, kao i sve drugo, nije preporučljivo da dijete u njoj provede previše vremena.

Ljeto je i sigurno će tvoja obitelj barem nekamo otputovati. Ne mora to biti more, mogu to biti planine ili posjet obitelji na drugom kraju zemlje. Znaš da je važno isplanirati bilo kakav put, a posebno to vrijedi kad je s tobom u autu mala beba. I sigurno se pitaš, posebno ako ti je to prvo dijete, koliko vremena bi zapravo beba smjela provesti u autosjedalici?

autosjedalica Možda te zanima... Autosjedalice spašavaju život: Na što sve trebaš obratiti pozornost da dijete bude najsigurnije u vožnji? Vrtić

Možda će ti ono što ćeš čuti zvučati pomalo pretjerano rigorozno, ali moraš imati na umu da statistika nekad ne izgleda baš najbolje, te da je ovo ograničenje rezultat brojnih istraživanja i proučavanja. Dakle, beba do starosti 6 mjeseci u autosjedalici bi trebala provesti maksimalno 2 sata tijekom 24 sata.

Naime, malene bebe u prvih nekoliko mjeseci života ne mogu same držati svoje tijelo uspravnim i nije joj položaj u autosjedalici prirodan. Osim tog, na bebu utječe i kretanje automobila, te vibracije koje se pritom osjećaju. Kad su testovi sigurnosti bebe u autosjedalici uzeli oboje u obzir, došlo se do zaključka da se kod bebe koja je položena u sjedalici pod kutem od 40 stupnjeva, znatno povećavaju otkucaji srca i brzina disanja, a smanjuje se saturacija kisikom.

Naravno, to ne znači da bismo trebali prestati koristiti autosjedalice! Ne, nego bismo trebali paziti na to koliko vremena beba provede u sjedalici. Isto vrijedi i za kolica u kojima je beba u takvom položaju, ali ne vrijedi za košare u kojima beba leži.

Kako osigurati bebu u autosjedalici

  • Pazi da beba ne sjedi u istom, blago uspravnom položaju više od 2 sata
  • Nemoj koristiti autosjedalicu kao alternativu košari ili krevetiću – kao mjesto za spavanje (ali to ne znači da beba ne smije zaspati u sjedalicu dok se vozi! Samo neka to ne bude na duže od 2 sata)
  • Ako putujete na udaljenije destinacije, stanite svako malo i izvadite bebu na neko vrijeme iz sjedalice
  • Ako znaš da će beba dulje vremena morati biti u kolicima, radije koristi košaru nego dio koji je ujedno i jaje.
Možda te zanima... Svatko može zaboraviti dijete u autu, pokazalo je istraživanje. To se ne događa samo "lošim" roditeljima Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.